OGY - Krónika 2. rész (napirend előtt: vendégmunkások, sírmegváltás, kegyelmi ügy)

Belföld, 2024.02.27

A Jobbik képviselője védett státusz bevezetését javasolta a magyar munkavállalóknak a vendégmunkásokkal szemben, az MSZP képviselője a sírmegváltás áfamentességét szorgalmazta, a Momentum politikusa pedig a kegyelmi ügyben kérte számon a kormányt kedden napirend előtt az Országgyűlés ülésén.Jobbik: védett státuszt a magyaroknak a munkaerőpiaconZ. Kárpát Dániel (Jobbik) védett státusz bevezetését javasolta a magyar munkavállók számára a munkaerőpiacon, hogy ne lehessen elbocsátani a magyar dolgozókat, amíg hasonló munkakörben vagy hasonló végzettséggel akár csak egyetlen egy vendégmunkás van az érintett cégnél. A jobbikos képviselő "magyar kvóta" bevezetését is szorgalmazta, ennek értelmében csak az a multicég kaphatna bármi fajta állami támogatást a magyar adófizetők pénzéből, amely vállalja, hogy legalább 90 százalékban magyarokat foglalkoztat.

Hangsúlyozta: a kormány adottságként kezeli a munkaerőhiányt, holott több mint 200 ezer magyar munkakereső várja azt, hogy ingyenes átképzési programokkal segítsék őket, és a külföldre kényszerült magyarok is azt várják el a kormánytól, hogy "hazacsábítsa" őket, például egy lakhatási programmal.

Fónagy János, a Nemzetgazdasági Minisztérium parlamenti államtitkára arról beszélt: Magyarországon a korábbi évtizedekben a munkanélküliség volt jellemző, azonban ez mára megváltozott, gyakorlatilag elértük a teljes foglalkoztatottságot, munkaerőhiány lépett fel.

Nem vitatta, hogy elsődleges feladat a magyar munkaerőutánpótlás lehető legjobb kihasználása átképzési és továbbképzési programokkal, de - folytatta - 30 évi nagyüzemi gyakorlat alapján állítja, hogy ezt teljes mértékben nem lehet megoldani. Azt mondta: a kormány eddig meghozott intézkedései ezen a téren megfelelőek, a képviselő által javasolt eszközökre nem lesz szükség.MSZP: a sírmegváltás legyen áfamentesMolnár Zsolt (MSZP) azt javasolta, hogy a sírmegváltás legyen áfamentes, illetve kapjanak 50 százalékos támogatást ehhez a rászorulók.

Azt is kérte, hogy a lakcímnyilvántartót kapcsolják össze a temetkezési intézetekkel országszerte. Így a sírmegváltás lejártáról a tárgyévet megelőző időszakban értesítést kaphatna a hozzátartozó, mert, ahogy fogalmazott, erről most sokszor egy "sajtcetlin" tájékoztatnak.

Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkára azt ígérte: ha van megfelelően előkészített javaslat, azt megvizsgálják kegyeleti és adózási-gazdasági szempontból is. Hozzátette: áttekintik azt is, hogy az önkormányzatokat hogyan lehet ilyen ügyekbe bevonni.

Hangsúlyozta: a kormány azon dolgozik, hogy minden magyar családnak bővüljön a gazdasági, pénzügyi mozgástere a jelenlegi "sokféle válság által tépázott időszakban".


Momentum: nem állhat meg a számonkérésFekete-Győr András (Momentum) arról beszélt, hogy az Orbán-rendszer cserben hagyta a rábízott gyermekeket, visszaélt a nemzet bizalmával. Elbújtak két bukott nő szoknyája mögé - fogalmazott, hozzátéve: kreált ügyekkel igyekeztek elterelni a figyelmet "arról a mocsokról", ami a rendszer részévé vált.

Máig nem ismerték be, ki a polip feje és meddig érnek a csápjai.

Szavai szerint a számonkérés nem állhat meg, a miniszterelnöknek tisztáznia kell, hogy ki adott utasítást a köztársasági elnökének. Tudott Orbán Viktor a kegyelmi ügyről, netán áldását adta rá? - tette fel a kérdést.

Milyen állam az, amelyik így bánik a rábízott gyermekekkel, hány gyermekotthonban élő gyermeket nyomorít meg a pedofília Magyarországon? - sorolta, és azonnali választ követelt a magyarok nevében. Fekete-Győr András úgy látta, a kormánypártok szerint nem az a baj, hogy egy aljas pedofilvédő kegyelmet kapott, hanem az, hogy ez kiderült és esik a Fidesz népszerűsége.

Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára megerősítette: pedofil bűncselekmény esetén nincs helye semmilyen toleranciának és kegyelemnek. A kegyelmi jogkör a köztársasági elnökhöz tartozik, aki nem adott magyarázatot a döntésére, ezért lemondott, "helyesen".

Ebben az esetben az egyetlen helyes döntés az elutasítás lett volna - rögzítette.

Felidézte, hogy több hullámban módosították a gyermekvédelmi szabályokat, amelyeket a baloldali pártok - amelyekhez a Momentum csatlakozott - soha nem támogattak.

Kitért arra is, hogy míg 2011-ben 81, addig most 663 pedofil van börtönben. Ötszázzal több pedofil járkálna az utcákon, ha még baloldali kormány lenne - jegyezte meg az államtitkár.

Szólt arról, hogy a baloldal jelentette fel Magyarországot Brüsszelben a gyermekvédelmi szabályozás miatt.

Dömötör Csaba jelezte: alaptörvény-módosítással veszik elejét, hogy a jövőben ilyen kegyelmi döntések szülessenek, átfogó vizsgálat indul a gyermekotthonokban és a gyermekvédelmi szabályozás több ponton szigorodik.

Szólt arról is, hogy a képviselőt nemrég a bíróság elítélte hivatalos személy elleni erőszak miatt. Kijelentette: azzal, hogy ennek ellenére nem mondott le, nemcsak azt üzeni, hogy a baloldalon nincsen semminek következménye, hanem azt is, hogy minden belefér.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!