OGY - Krónika 3. rész (2021-es ombudsmani beszámoló)

Belföld, 2022.10.05

A 2021-es ombudsmani beszámoló tárgyalásával folytatta munkáját kedden az Országgyűlés.



MSZP: értékelhetetlen a beszámoló



Értékelhetetlennek nevezte az ombudsmani beszámolót Gurmai Zita, az MSZP vezérszónoka, mondván, "lesújtó bizonyítvány" a magyar ombudsmanról, hogy külföldi kollégái leminősítették őt tevékenysége alapján.

A szocialista képviselő szerint ez azért történt, mert a biztos bizonyos alapvető problémákkal nem foglalkozik, ahogy éves beszámolójában sem ír sem a leminősítésről, sem annak okairól, sem arról, mit tesz szakmai munkájának javítása érdekében.

Gurmai Zita szerint napjainkban "az ombudsmani hatóság teljes elszigeteltségben működik", tevékenysége "szinte láthatatlanná vált", a beszámolóból az sem tudható meg például, a hivatal hogyan működik együtt a civil szervezetekkel.

Hozzátette: a dokumentum tanúsága szerint a hivatal leginkább a fogyatékosságalapú diszkriminációt vizsgálta, de a nemzetiségi alapúakat, a hajléktalanokat, a sokgyerekeseket, az egynemű párokat érintő problémákat szerinte nem.

A képviselő úgy látja, nem ad képet a jelentés arról sem, hogy az egyenlő bánásmód hatóság beolvasztásával hatékonyabb lett-e a diszkrimináció elleni fellépés.

Gurmai Zita bírálta, hogy a biztos nem lépett fel a szülészeteken kialakult helyzet miatt sem, holott a kismamák veszélyes, akár 100-200 kilométeres utazásra kényszerülnek. Hallgat az ombudsman a megszületett gyermekeket ért egészségügyi hátrányról, például arról, hogy 100 ezernél több gyermek nem jutott hozzá helyben egészségügyi ellátáshoz - tette hozzá.



A biztos lemondását sürgette a Momentum vezérszónoka


Lemondásra szólította fel az ombudsmant Lőcsei Lajos, a Momentum vezérszónoka, jelezve azt is, frakciója nem fogadja el a beszámolót, mivel úgy látják, "a nép ügyvédje" fontos társadalmi ügyekben nem szólal meg.

Ön néma volt akkor, amikor a leghangosabbnak kellett volna lennie - fogalmazott. Példaként hozta fel, hogy hónapok óta nem kap érdemi választ arra a kérdésére, mit tesz Kozma Ákos annak érdekében, hogy "ne csupán díszlet legyen a jogállamiság látszatának fenntartásához".

A Momentum képviselője kijelentette: amíg politikailag érzékeny kérdésekben nem nyilvánul meg, nem fordul az Alkotmánybírósághoz, amíg a kormány csorbíthatja a tanárok sztrájkhoz való jogát, addig az ombudsman nem végzi megfelelően a munkáját.

Hozzátette: ez a hallgatás befolyásolja az ombudsman és az általa vezetett intézmény megítélését.


A Jobbik elfogadja a beszámolót


Képviselőcsoportja támogatásáról biztosította a beszámolót Dudás Róbert (Jobbik), megemlítve, keresztény-konzervatív pártként nagyra becsülik, hogy kiemelt figyelmet szentel a biztos és hivatala a kiszolgáltatottak, a gyermekek, a fogyatékossággal élők, az idősek és a betegek panaszainak kezelésére.

Fontosnak nevezte a bentlakásos intézményekre irányuló kiemelt figyelmet, amely helyszíni vizsgálatokban is megmutatkozott. Hangsúlyozta: a fogyatékossággal élők problémái súlyos kérdéseket vetnek fel, ilyen a "nagy létszámú otthonok üzemszerű működése" által felvetett kérdések sora.

A képviselő megjegyezte, számos jogos kritika orvosolható volna, akár már a következő évre, ha az éves jelentést nem a csak a tárgyévet követő októberében tárgyalja a törvényhozás.

A szociális rendszer már a tavalyi évben is recsegett-ropogott, ami azonban most fog következni, látva a tendenciákat, az maga a katasztrófa - jelentette ki Dudás Róbert, elfogadhatatlannak nevezve, hogy a Vodafone felvásárlása helyett nem ezeknek a rendszereknek a megerősítésére fordít jelentős forrásokat a kormányzat.

Megjegyezte: a vizsgált területeken rengeteg az akut probléma, amelyeket a koronavírus-járvány csak tovább súlyosbított. A gondok orvoslásához a kormánypárti képviselők hozzáállásának radikális változására is szükség volna - mondta.



Mi Hazánk: az alapjogok épp most esnek kútba



Dócs Dávid (Mi Hazánk) véleménye szerint az alapjogok épp most esnek kútba, hiszen látni lehetett, hogyan korlátozták az emberek szabadságát az elmúlt két évben. Hozzátette: azt is látni lehetett, hogyan tiporták Magyarországon büntetlenül a globális közösségi felületek a vélemény szabadságát, hogyan avatkoznak bele a társadalom formálásába, és hogyan befolyásolják a választásokat.

Szerinte a törvény előtt mégsem mindenki egyenlő, mert "vannak jelenleg is meghurcolt, áldozat nélküli terroristának titulált hazafiak rács mögött", és vannak az államnak temérdek kárt okozó politikus- és gazdasági bűnözők még mindig szabadlábon.

Kijelentette, a magyar gazdaság nem is válságálló, sőt már nem is igazán magyar, az állampolgárok ezért egyre kiszolgáltatottabbak lesznek. Munkához még van joguk, de tisztes megélhetést biztosító keresethez már egyre kevésbé - hangoztatta. Hozzátette: az állam épp most hagyja magukra az intézményeket és az önkormányzatokat, sőt megpróbálja lehúzni róluk az utolsó utáni bőrt is.

Az ellenzéki politikus szóvá tette az oktatás helyzetét, kiemelte a jövő nemzedékek érdekeinek védelmét, amellyel kapcsolatban úgy látja, hogy az állam éppen most adja el a stratégiai fontosságú földterületeket, és olyan kormányrendeletet hozn, amely lehetőséget biztosít az erdők letarolására.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!