OGY - Krónika 3. rész (az OBH 2020-as beszámolója)

Belföld, 2021.12.02

Az Országos Bírósági Hivatal (OBH) elnökének a szervezet 2020-as tevékenységéről szóló beszámolója megvitatásával folytatta a munkát az Országgyűlés csütörtökön.




OBH-elnök: 2020-ban a járvány elleni védekezésen volt a hangsúly


Senyei György Barna, az OBH elnöke felszólalásában kiemelte: 2020-ban a koronavírus-járvány hatására hangsúlyossá vált az eljárások során az írásbeliség, az ügyintézésben és a munkaszervezésben a digitális kapcsolattartás, a távmeghallgatási rendszer alkalmazása, a tárgyaláson kívüli nem peres ügyintézés, illetve más, egyszerűsítő eljárásjogi megoldások alkalmazása, valamint a távoli munkavégzés.

A személyes érintkezés minimalizálása volt a cél úgy, hogy a bíróságok közben működjenek - foglalta össze. Példaként említette, hogy 2020-ban a távmeghallgatások száma a veszélyhelyzeti időszak előttihez képest háromszorosára nőtt.

Senyei György Barna tájékoztatása szerint tavaly 1 163 283 ügy érkezett a bíróságokra, ami mindössze 0,3 százalékkal kevesebb az előző évinél. Emellett 2020-ban 1 145 217 ügyet fejeztek be a bíróságokon, ami 3,9 százalékkal kevesebb a 2019-es adatnál.

Közölte: 2020 végén országosan 8,7 százalékkal több ügy volt folyamatban, mint az előző évben. Ennek hátterében a veszélyhelyzet alatti speciális eljárásjogi szabályrendszer, valamint a közigazgatási és munkaügyi bíráskodásban bekövetkezett hatáskörváltozás áll - mutatott rá.

Az OBH elnöke a bíróságok legfontosabb feladatának a magas színvonalú és időszerű ítélkezést nevezte. Az elhúzódó - első fokon két éven túli, törvényszéki másodfokon egy éven túli, ítélőtáblán hat hónapon túli - peres ügyek száma 2020-ban 16,2 százalékkal csökkent, míg az öt éven túli ügyek száma 14,6 százalékkal csökkent a megelőző évhez képest - jelezte. Hozzátette: a jogorvoslat hiánya okán bekövetkező jogerőre emelkedések aránya nőtt, a hatályon kívül helyezési arány pedig csökkent.

Az OBH elnöke elmondta, 2020 végén 11 648-an dolgoztak az igazságszolgáltatásban, a szervezet gazdálkodását pedig stabilnak minősítette. Megjegyezte: a járvány elleni védekezésre több mint egymilliárd forintot költöttek, melynek részeként többek között a tárgyalótermeket is felszerelték plexifalakkal.


Az igazságügyi bizottság elfogadásra ajánlja a beszámolót


Vejkey Imre (KNDP), az Országgyűlés igazságügyi bizottságának elnöke közölte: a testület a beszámolót megvitatva megállapította, hogy az OBH 2020-ra megfogalmazott szakmai célkitűzései maradéktalanul megvalósultak.

Tájékoztatott: az igazságügyi bizottság egyhangúlag elfogadta az OBH elnökének 2020-as beszámolóját, és azt elfogadásra ajánlja az Országgyűlésnek is.


Fidesz: részletes, tartalmas a beszámoló


Kovács Zoltán (Fidesz) méltatta a szavai szerint részletes, tartalmas, alapos, minden lényeges kérdésre kiterjedő beszámolót, amely megkönnyítette a képviselők munkáját, majd elfogadásra javasolta az előterjesztést.

Kiemelte: a tárgyidőszakban kis mértékben csökkent a bíróságokra érkező ügyek száma, amit az érdemi cégügyek és a végrehajtások számának mérséklődése okozott.

Hozzátette, miközben a cél a hosszabb tartamú eljárások számának csökkenése, mind a gazdasági, mind a büntetőügyek bonyolultabbakká váltak az utóbbi évtizedekben.

Remek mutatónak nevezte, hogy a törvényszéki és ítélőtáblai ügyek 86 százaléka egy éven belül lezárul, 2019 végéhez képest pedig csaknem 15 százalékkal csökkent az öt évnél tovább húzódó eljárások száma.

Megemlítette: az informatikai rendszereket nagy kihívások elé állította a koronavírus-járvány miatt kialakult helyzet, de a hálózatok állták a terhelést. Hozzátette: a szervezet munkatársai és vezetői hatékonyan látták el előírt feladataikat a vizsgált időszakban.


A Jobbik elfogadja a beszámolót


Teljes mértékben elfogadhatónak nevezte a beszámolót Gyüre Csaba (Jobbik), megemlítve, hogy a koronavírus-járvány miatt talán fennállásának legnehezebb időszakát élte 2020-ban a szervezet, amelyre több feladat, vezetőire pedig nagyobb felelősség hárult a különleges viszonyok között.

A jobbikos politikus azt hangsúlyozta, a gyorsaságnál lényegesebb szempont az eljárások során a megalapozottság. Örömét fejezte ki, hogy csökken a fellebbezések és a hatályon kívül helyező döntések aránya, valamint 16,2 százalékkal esett tavaly a két éven túlnyúló ügyek száma.

Megemlítette: a befejezett ügyek száma a világjárvány mellett amiatt is csökken, mert mind bonyolultabb eljárások végén kell a bíróságoknak döntést hozniuk.

Túlzásnak nevezte, hogy az ügyszám csökkenésének tízszerese volt a bírói létszám esése, jelezve, nem biztos, hogy a vitt eljárások száma arányban áll a leterheltséggel.


KDNP: átgondolt és takarékos volt a gazdálkodás


Vejkey Imre (KDNP) azt emelte ki: a jelentésből kitűnik, hogy Országos Bírósági Hivatal tavaly átgondoltan és takarékosan gazdálkodott emberi és tárgyi erőforrásaival, valamint további jelentős előrelépéseket tett a bírói munkateher kiegyenlítése terén.

Megjegyezte: a 2020-ban elvégzett fejlesztések a 21. század bíróságideájának megvalósulása felé mutattak.

Emlékeztetett: minden érintettnek bele kellett tanulnia a bíróságok digitális rendszereinek használatába, amelyek azonban sokkal átláthatóbbá és egyszerűbbé tették az ügyintézést.

Jelezte: kereszténydemokrata képviselőcsoport támogatja a beszámoló elfogadását.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!