OGY - Krónika 3. rész (azonnali kérdések)

Belföld, 2020.06.02

Futballmérkőzésekről, a munkahelymegőrző támogatásokról, a koronavírus-járvány miatt az önkormányzatokat érintő elvonásokról és a vasútvonalak fejlesztéséről is kérdezte az ellenzék a kormányt kedden az Országgyűlésben, az azonnali kérdések között.



Jobbik: a külügyminiszter miért volt ott egy zártkapus futballmeccsen?



Stummer János (Jobbik) azt kifogásolta, hogy Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a közösségi oldalán egy olyan zártkapus futballmérkőzésről jelentkezett be, ahová "halandó ember" nem tehette be a lábát. "Maguknak mindent lehet?" - kérdezte.

Szijjártó Péter azt felelte: a Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) szabályzata szerint zártkapus mérkőzésekre a részt vevő klubok meghatározott számban vendégeket hívhatnak, ezért a Magyar Kupa elődöntőjén először az MTK, utána a Budapest Honvéd meghívására vett részt. Szerda este pedig ott lesz a kupadöntőn is, mivel felkérték - az MLSZ elnökével együtt - a kupaátadásra - jelezte.



MSZP: a "csókosoknak" akkor is jut, ha elbocsátanak?



Szakács László (MSZP) arról beszélt, hogy Mészáros Lőrinc elbocsátott 800 embert, majd a kormány mégis "megjutalmazta" őt 17 milliárd forinttal. A "csókosoknak" akkor is jut, ha elbocsátanak, közben a magyar kis- és középvállalkozások arra panaszkodnak: mindenfajta adminisztratív teherrel kell megküzdeniük ahhoz, hogy munkahelymegőrző támogatáshoz jussanak - fogalmazott.

A külgazdasági és külügyminiszter úgy reagált: a versenyképesség-növelő támogatási rendszerben vissza nem térítendő támogatást kapnak cégek, ha beruházást vállalnak munkahelyek megtartása érdekében. A feltételrendszer világos, az elmúlt egy évben foglalkoztatottak statisztikai átlaglétszámát kell megtartani a támogatás odaítélése után - közölte, ismertetve: 806 vállalat adott be pályázatot, ők összesen 376,7 milliárd forintnyi beruházást vállalnak, amivel mintegy 143 ezer munkahelyet mentenek meg. Az pedig nem számít, hogy egy vállalatvezető melyik politikai oldallal szimpatizál, Kóka János és Leisztinger Tamás cége is nyert a pályázaton - tette hozzá Szijjártó Péter.



DK: miért büntetik az önkormányzatokat?



Oláh Lajos (DK) a koronavírus-járvány miatt az önkormányzatokat - különösen a választókerületét, Erzsébet- és Terézvárost - érintő elvonásokat bírálta, közölve: a két kerületből több mint 250 millió forint gépjárműadót vontak el, az idegenforgalmi adóból származó bevétel kiesése több mint egymilliárdot tesz ki, és az ingyenes parkolás is több százmillió forintos rést ütött a költségvetésükben. Szerinte a kormány a szakadékba löki, megfojtja azokat a települési önkormányzatokat, ahol veszített a Fidesz a helyhatósági választáson. Miért büntetik őket? - kérdezte.

Pogácsás Tibor, a Belügyminisztérium önkormányzati államtitkára azt válaszolta: nehéz elhinni, hogy Oláh Lajos az önkormányzatokért aggódik, mert a baloldal az önkormányzati rendszert a pénzügyi ellehetetlenülés szélére sodorta. Az önkormányzatok jól el tudják látni feladataikat, a feladatmegosztás pedig biztosítja, hogy a szolgáltatásokat minden településen elérhessék az ott élők - mondta.



LMP: miért kell leállítani a regionális vasúti közlekedést?



Keresztes László Lóránt (LMP) arról kérdezett, hogy miért kell leállítani a regionális vasúti közlekedést, a járvány miatt bevezetett intézkedések meddig tartanak. Úgy vélte, a kormány vasútfejlesztésről beszél, de 34 vasúti mellékvonalat leállásra ítéltek a járatritkítással, ami gazdasági és közlekedésszakmai szempontból is indokolatlan.

Közölte: elfogadták a Budapest-Belgrád vasútvonal tervét és titkosították a projektet, amely semmilyen módon nem igazolt a megtérülés szempontjából, és nem ismerhető meg, mire költik az erre szánt hatalmas összeget, amelyből pedig sok új munkahelyet lehetett volna létrehozni.

Schanda Tamás, az Innovációs és Technológiai Minisztérium államtitkára úgy válaszolt, a kormány elkötelezett a közlekedési infrastruktúra és a közösségi közlekedési formák fejlesztése mellett az utazók igényeinek megfelelően. Nincs szó bezárásról, megszüntetésről a kérdéses vasúti vonalakon, hanem ideiglenes menetrendet léptettek életbe az utazók változó igényeinek figyelembe vételével - mondta. Hozzátette: meglepő minden zöldpártinak mondott képviselő részéről, hogy nem szavazták meg a vasútfejlesztést.

Keresztes László Lóránt ezt követően a vasútvonalak fejlesztéséről érdeklődött.

Az államtitkár kijelentette: vasútrombolást illetően a baloldali politikusokat kellene kérdezni a saját kormányzásuk idejéről, és ők most sem támogatják a vasútfejlesztést.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!