OGY - Krónika 3. rész (azonnali kérdések)

Belföld, 2020.07.13

A koronavírus-tesztekről, a vértesszőlősi siklóernyős-balesetről és az újpesti kórházról is kérdeztek képviselők az Országgyűlés hétfői ülésén.



Jobbik: mi a helyzet a koronavírus-teszteléssel?



Lukács László György (Jobbik) arról érdeklődött, hogy mivel úgy tűnik, a kormány azt várja el, hogy a hazatérő magyarok a karantén elkerülésére koronavírus-teszteket végeztessenek el, felmerül a kérdés, hogy milyen módon, hol kezdeményezhetik ezt, van-e erre kapacitása a rendszernek, és a kórházak végzik-e a teszteket. Valóban fontos, hogy az emberek a lehető legnagyobb biztonságban legyenek - tette hozzá.

Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára közölte: valóban fontos a járvány elleni védekezés, ezért az ellenzéknek támogatnia kellett volna a kormány intézkedéseit, de nem ez volt nekik a legfontosabb. Most is inkább a nemzeti konzultáció ellen uszítanak, ahelyett, hogy nemzeti konszenzusra törekednének - fogalmazott.

Azt mondta: a tesztelést illetően már a járvány kezdetén azt közölte az Egészségügyi Világszervezet (WHO), hogy Magyarország eredményesen tesztel, és szélesebb körben, mint ahogy a szervezet előírja.

Lukács László György azt firtatta, hogy ugyan helyes a hazatérők tesztelése a behurcolás megakadályozására, de milyen áron lesz elérhető?

Az államtitkár úgy válaszolt, Magyarországon fizetős egészségügyet a baloldal akart bevezetni, ha ők lennének ma kormányon, még a tesztelés előtt vizitdíjat kérnének az emberektől.



MSZP: ki kell vizsgálni a vértesszőlősi tragédia körülményeit



Harangozó Tamás (MSZP) felidézte: nemrég tragédia történt Vértesszőlősön, egy sértetlenül landoló siklóernyős életveszélyes sérüléseket szerzett a mentőakció során, vagyis a mentés okozta a tragédiát. Ki kell vizsgálni az esetet, és beszélni kell a rendszerszintű döntésekről is, arról, hogy milyen garanciákat tudnak adni, hogy ilyen többet ne forduljon elő - jelentette ki.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter kifejtette: a honvédség rendelkezik a szükséges képességekkel, az elmúlt egy évben kilencszer riasztották őket, és három hasonló mentési helyzet volt. A kormány levonja a szükséges következtetéseket, de ezt majd a vizsgálati eredmények fényében teszi meg - mutatott rá.

A képviselő azt mondta: az látszik az esetből, hogy a szervek közötti együtt nem működés volt a történtek oka, de a rendszer nem lehet rossz.

A tárcavezető közölte: ott kell politikai felelősséget keresni, ahol ennek van értelme. A kormány amiben tud segít, de meg kell várni a vizsgálat eredményét - erősítette meg.



DK: mi lesz az újpesti kórházzal?



Varju László (DK) arról érdeklődött, hogy mi lesz az újpesti kórházzal, mikor kaphatják vissza az intézményt a helyiek. Bezárták a kórházat, ahol csaknem 200 ezer ember egészségügyi ellátását meg lehetett volna oldani, és nyolc év sem volt elég, hogy indokokat adjanak, mi történt - vélekedett. Hozzátette: az újpestiek sokszor jelezték, hogy szükségük van a kórházra.

Rétvári Bence közölte: a baloldali kormányok nem rendbe rakták a kórházat, hanem 55 százalékos leépítés volt ott, osztályokat zártak be, vagyis nem a felújításról szólt ez a korszak, hanem arról, hogy fokozatosan csökkentek a kórház lehetőségei.

Azt mondta, a kormány nyitott volt, hogy áttekintsék az újpestiek egészségügyi ellátásával kapcsolatos kérdéseket, azóta is várják a terveket.

Varju László szerint tisztázni kell a félreértéseket.

Rétvári Bence hangsúlyozta: érdemes lenne folytatni a megrekedt tárgyalássorozatot.


LMP: a kormány eladósítja a fiatalokat

Keresztes László Lóránt (LMP) azonnali kérdésében arról beszélt, hogy a kormány eladósítja a fiatalokat a tervezett uniós hitelfelvétel támogatásával, amivel Magyarország adózási szuverenitásának egy részét is feladja.

Kiemelte, változtatásokra van szükség a gazdaságban a koronavírus-járványra tekintettel, önellátó, válságálló megoldások kellenek nemzeti és uniós szinten is.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter válaszában kijelentette, a kormány továbbra sem ért egyet azzal, hogy adósságot felhalmozó lépésekkel kezeljék a válságot.

Gulyás Gergely hangsúlyozta, a kormány azért hajlandó feltételekkel támogatni a sajátjától eltérő uniós válságkezelést, hogy azáltal elkerülhető legyen más tagállamok csődbe jutása.

A tárcavezető jelezte továbbá, a kabinet javaslata épp azt a célt szolgálja, hogy semmilyen területen ne valósuljon meg a lisszaboni szerződésnél mélyebb integráció.

Párbeszéd: a Fidesz azért zsarolja a tagállamokat, hogy lophasson

Tordai Bence (Párbeszéd) azt mondta, a kormánypártok uniós hitelfelvételt érintő javaslata egy zsarolólevél a többi uniós tagállamnak, amiben "azt üzenik, ha nem hagyjátok nyugodtan lopni a Fideszt, Orbán Viktor majd megvétózza az egész uniós mentőcsomagot".

A jogállamiság ugyanis azt jelenti, hogy nem lehet következmények nélkül lopni, nem lehet törvényeket hozni, hogy nyugodtan lehessen lopni - fogalmazott az ellenzéki politikus.

Gulyás Gergely válaszában kijelentette, Magyarországnak jól kell felhasználnia az uniós hitelfelvételből rendelkezésre álló forrásokat.

Emlékeztetett, Magyarország Angela Merkel német kancellár szerint is jól használja fel az uniós forrásokat, és erre utal az utóbbi évek gazdasági növekedése is.

A miniszter megjegyezte, Tordai Bence szövetségesei követtek el korábban lopást, amikor kormányon voltak és emiatt akkor a gazdaság recesszióba fordult, illetve stagnált.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!