OGY - Krónika 3. rész (börtönzsúfoltság)

Belföld, 2020.02.20

Az Országgyűlés csütörtökön megkezdte a börtönzsúfoltsági kártalanításokkal kapcsolatos visszaélések megszüntetéséről szóló törvényjavaslat általános vitáját.



Az elnöklő Latorcai János bejelentette, Bencsik János kilépésével - aki függetlenként folytatja képviselői munkáját - 20 fősre csökkent a Jobbik frakciója.


Kormány: cél a "börtönbiznisz" megállítása


A kormány célja, hogy megállítsa a "börtönbizniszt", amely mára több milliárdos iparággá vált - mondta expozéjában az igazságügyi miniszter.

Varga Judit közölte: a börtönviszonyok miatti kártalanítások azonnali felfüggesztését követően a nemzeti konzultáció eredménye alapján olyan új szabályozást alkotnak, amely megszünteti az eddigi igazságtalan gyakorlatot, és elsődlegesen az áldozatok, a sértettek és hozzátartozóik érdekeit helyezi előtérbe.

Ezáltal az áldozatok jogos követeléseinek kielégítését a jelenleginél hatékonyabb és gyorsabb módon fogják biztosítani - közölte a miniszter, hozzátéve: az új szabályozás megalkotásánál figyelembe veszik az állampolgárok nemzeti konzultáción kialakított véleményét.


Fidesz: a Soros-hálózathoz tartozó ügyvédek iparággá fejlesztették a "börtönbizniszt"


A balliberális és a "Soros-hálózathoz" tartozó ügyvédek rátelepedtek az elítéltekre és fogvatartottakra, és iparággá fejlesztették a "börtönbizniszt" - mondta Budai Gyula, a Fidesz vezérszónoka.

Úgy fogalmazott: a "börtönbiznisz" néven futó, közel tízmilliárdos iparág egyértelműen megvalósítja a joggal való visszaélést, megkárosítja a magyar államot, rombolja az igazságszolgáltatásba vetett közbizalmat, és sérti az emberek igazságérzetét.

A politikus elfogadhatatlannak nevezte, hogy olyan gyilkosok, mint az olaszliszkai lincselők, 5-6 millió forintot kapjanak, a battonyai rém pedig 2 millió forintot. Budai Gyula hozzátette: a Burka család 45 millió forinthoz jutott hozzá sikeres kártalanítási perüknek köszönhetően, annak ellenére, hogy elképesztően súlyos, életellenes bűncselekményeket követtek el.

A Fidesz képviselője azt mondta: a "börtönbiznisz" legnagyobb nyertese - 419 ügyben - több mint félmilliárd forinttal Magyar György ügyvéd, aki a 2018-as országgyűlési választáson az MSZP-Párbeszéd közös jelöltjeként indult, ellátta Demszky Gábor korábbi főpolgármester jogi képviseletét, jelenleg pedig Karácsony Gergely főpolgármester tanácsadója.

Megemlítette továbbá, hogy Fahidi Gergely, a Magyar Helsinki Bizottság ügyvédje 324 ügyben 516 millió forintot keresett, Karsai Dániel ügyvéd, a Magyar Helsinki Bizottság és a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) partnereként eljárva pedig 83 ügyben 86 millió forintot.

Összesítése szerint a "börtönbiznisz" keretében a baloldali, liberális és a "Soros-hálózathoz" tartozó ügyvédek közel 12 ezer kártérítési pert indítottak az állam ellen a börtönkörülményekre hivatkozva.

Budai Gyula arról is beszélt, hogy a kifizetett kártérítési összeg közel 70 százaléka ügyvédi letéti számlákon landolt. A mostani előterjesztés nagy hangsúlyt fektet ennek megakadályozására, vagyis arra, hogy a kártalanításként megítélt összeg ténylegesen a fogvatartotthoz jusson - jegyezte meg.

A kormánypárti politikus a kormányzati törvényjavaslatot úgy értékelte, hogy az igyekszik helyrebillenteni a bűncselekmények áldozataira és a fogvatartottakra vonatkozó kompenzációs rendszerek közötti megbomlott egyensúlyt, és kitűnően szolgálja a kártalanítási perek körüli visszaélések számának csökkentését.

A bűnözőknek nem milliós jutalom, hanem büntetés jár - zárta szavait.


Jobbik: álságos a vita, a "börtönbiznisz" kialakulása a kormánypártok felelőssége


Gyüre Csaba (Jobbik) úgy értékelt: hihetetlenül álságos és hazug a jelenlegi vita, mert a kialakult helyzetért egyértelműen a magyar kormány és a Fidesz-KDNP a felelős, hiszen 2016-ban ők terjesztették be, támogatták és szavazták meg a most vitatott törvényt, amely a kártalanítással foglalkozik. Olyan törvényt fogadtak el, amely hasznosnak bizonyult ahhoz, hogy "ez a biznisz Magyarországon kialakuljon" - fogalmazott.

Közölte: a törvényben komoly összegeket határoztak meg, továbbá rövid határidőket, hogy gyorsan megkapják a kifizetéseket a rabok.

Azt mondta: a Jobbik annak idején nem támogatta a javaslatot, és már korábban is felhívta a figyelmet, hogy egy iparág épült arra, hogy pénzeket szerezzenek az elítélteknek Magyarországon. Felhívták továbbá a figyelmet, hogy a túlzsúfoltság miatt új börtönök kellenek, hogy elkerüljék a kártalanításokat, továbbá arra is, hogy hatalmas társadalmi felháborodás várható az ügyben. A Jobbik nem is szavazta meg a javaslatot, a Fidesz és a KDNP frakciója viszont igen - tette hozzá.

Gyüre Csaba kitért arra: végül valóban eljutottak oda, hogy évente milliárdokat fizet ki az állam elítélt bűnözőknek. Most pedig egy új javaslatot kaptak, amelyben "álfelháborodás" van, hiszen a benyújtók felelősek a helyzet kialakításáért - mondta.

Hozzáfűzte: a beterjesztett javaslat nem oldja meg a helyzetet, csak elnapolja a megoldást.

A képviselő a nemzeti konzultációval kapcsolatban felvetette, hogy a kezdeményezés elindítása azt jelenti-e, hogy a Fidesz beismeri: nem ismeri az állampolgárok véleményét az ügyben. Kérdéses, hogy a Fidesz valóban be akarja-e vonni az embereket, hiszen a népszavazás intézményét is kiüresítette - vélte.

Arról is beszélt, hogy a "börtönbiznisz" garantált győzelmet ígér az ügyvédeknek, és ennek rendszerét "dolgozták ki önök", így "a felelősség leginkább önöket terheli ebben a kérdésben". Míg a Jobbik következetes álláspontot képviselt az ügyben, a kialakult helyzet oka egyértelműen a kormány és a kormánypártok - jelentette ki.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!