OGY - Krónika 3. rész (Budapest-Belgrád vasútvonal)

Belföld, 2020.04.08

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium parlamenti államtitkára válaszolt a frakciók vezérszónokainak felszólalásaira a Budapest-Belgrád vasútvonalról szóló kormányzati előterjesztés általános vitájában szerdán az Országgyűlésben. Az indítvány tárgyalása ezt követően képviselői felszólalásokkal folytatódott.



Független: titokban lehet sokat lopni



Titokban lehet sokat lopni - jelentette ki Szél Bernadett független képviselő, aki szerint se gazdasági, se közlekedési, se klímavédelmi oka nincs ennek a "virtigli politikai projektnek", amellyel "a Kínai Kommunista Párt kilóra megvette a Fideszt és a KDNP-t".

A legendás kínai korrupciót most már a világszínvonalon járó magyar korrupcióval egészítették ki, és utána ezt le akarják nyomnia a magyar emberek torkán - jelentette ki az ellenzéki politikus.

Hangsúlyozta: a beruházásra nincs szükség, mert éppúgy nem térül majd meg, mint a paksi erőműbővítés, a projekt indokolatlansága mellett érvelve arról beszélt, napjainkban minden európai állam újragondolja Kínához fűződő kapcsolatát, igyekszik rövidíteni az ellátási láncot, haza- vagy közelebb vinni a termelést.

Rendkívül kínosnak nevezte a Kínától való gazdasági függést és a járvány levonandó tanulságaként említette, hogy a nemzeti tőketeremtő képességet kell erősíteni.

Államtitkár: megfelelő az ár, jó a hitelkonstrukció

Schanda Tamás, az Innovációs és Technológiai Minisztérium parlamenti államtitkára a vitában elhangzottakra reagálva azt hangsúlyozta: a finanszírozásba bevont hitel kedvezőbb, mint bármely piaci konstrukció, és a kínai partnerekkel való együttműködés fontosságát hangsúlyozta.

Kiemelte, a vasútvonal a kínai termékek Magyarországra és Európába jutását segíti elő, majd azt kérte a felszólalóktól, ne becsüljék le ezeknek az áruknak a jelentőségét, különösen most, amikor a kormányzat komoly energiát fordít arra, hogy megfelelő mennyiségű védőfelszerelés érkezzen az ázsiai országból.

A titkosításról szólva Schanda Tamás azt hangsúlyozta: azok az adatok kerülnek ebbe a körbe, amelyek szenzitív kínai üzleti információk vagy negatívan befolyásolnák Magyarország külgazdasági, külpolitikai érdekeit.

A beruházás ára kapcsán az államtitkár arra hívta fel a figyelmet, hogy itt teljes felújítás és dupla vágányok kialakítása történik, az uniós követelmények megfelelés mellett pedig akadálymentesítést is végeznek.

Számtalan helyen ráfér az országra a vasút fejlesztése - jelentette ki Schanda Tamás, utalva a kormányzat e téren tett lépéseire, majd arról beszélt, a válság nem a fejlesztés ellen, hanem a mellett szóló érv, hiszen a kormány azt gondolja, "amikor gazdasági nehézségek vannak, akkor nem megszorításra van szükség, hanem még több fejlesztésre".

Az államtitkár örömtelinek nevezte, hogy magyarok is részesei a projektnek, azt kérve, "legyünk arra büszkék, hogy magyar emberek vesznek részt magyarországi beruházásokban".


Jobbik: fordítsák a koronavírus-járvány elleni védekezésre a beruházás forrásait!


Z. Kárpát Dániel (Jobbik) arra szólította fel a kormányt, hogy vegye le a napirendről a Budapest-Belgrád vasútvonal fejlesztését, az erre szánt forrásokat pedig csoportosítsa át a koronavírus-járvány elleni védekezésre.

Az ellenzéki politikus úgy fogalmazott, a Fidesz-kormány eddigi legnagyobb korrupciós beruházását készíti elő, miközben naponta több ezren veszítik el a munkájukat a járvány miatt.

Hangsúlyozta, a vonal felújítását nem indokolják a személyszállítási igények, az építkezés megtérülése így akár több száz év is lehet.

Z. Kárpát Dániel kitért arra is, hogy a koronavírus-járvány miatt nemcsak a Kínával folytatott kereskedelmet, de az egész globalizációs folyamatot újra kellene gondolni. Javasolta továbbá, hogy a magyar gazdaság minél több ágazatát tegyék önfenntartóvá.


Jobbik: miért titkosítják a beruházás részleteit?



Stummer János, (Jobbik) a beruházás részleteinek titkosítását kérte számon a kormányon. Most van itt az ideje, hogy a haverok 600 milliárdos gigaüzletét a szőnyeg alá söpörjék? - tette fel a kérdést.

A kormányoldalt arra kérte, szóljanak a miniszterelnöknek, hogy a "fürkészeit" ne csak Kínába küldje ki, hanem Magyarországra is, így a kormányfő észrevenné milyen problémákkal küzdenek a magyar családok a jelenlegi helyzetben. Hangsúlyozta: ezekben a napokban a kormánynak inkább azokkal kellene foglalkoznia, akik elvesztették a megélhetésüket.


KDNP: a segítségnek nincsen ideológiája


Nacsa Lőrinc (KDNP) a korábbi szocialista kormányokat tette felelőssé az ország eladósításáért, a rossz PPP-projektekért, és a vasútvonalak állapotának romlásáért.

A kínai árukat minősítő ellenzéki felszólalásokra reagálva azt mondta: jelenleg Kínából érkezik a segítség a járvány elleni védekezéshez. A segítségnek nincsen ideológiája - hangsúlyozta.

Egyetértett azzal, hogy fontos az ellátási láncok rövidítése, a lokális ellátásban való előrelépés, szerinte azonban a Budapest-Belgrád vasútvonal beruházás nem arról szól, hogy Magyarország ellátását biztosítsa, hanem arról, hogy a földrajzi helyzetünket kihasználva hazánk európai ellátó központ lehessen. A jobbikos kritikákat visszautasította, szerinte azért vádaskodnak, mert elmulasztották, hogy szavazatukkal részt vegyenek a koronavírus elleni védekezésben.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!