OGY - Krónika 3. rész (egyetemek)

Belföld, 2021.04.09

Az MSZP szerint nem hoz színvonalemelkedést a modellváltás, a DK úgy értékeli, a felsőoktatás privatizálásáról van szó - derült ki a folytatódó vezérszónoki felszólalásokból pénteken az Országgyűlésben az egyetemi modellváltásról szóló törvényjavaslatok együttes vitájában.



MSZP: nem hoz színvonalemelkedést a modellváltás


Hiller István, az MSZP vezérszónoka arról beszélt, hogy a 2011-es felsőoktatási törvény egy olyan folyamatot tört meg, amelyet korábban két évtizeden át, eltérő hangsúllyal, de az egymást követő kormányok hasonlóképpen szolgáltak. Értékelése szerint ez a 2011-es törvény kimondottan rossz irányba vitte a felsőoktatást, s ezután iránymódosításra kényszerült a kormány. A 2016-os Fokozatváltás a felsőoktatásban stratégia már egy vitaképes anyag volt.

A mostani beterjesztés azonban ebből stratégiából nem vezethető le a javaslat tartalma alapján - rögzítette. Az alapítványi forma választása nem szükséges ahhoz, hogy a versenyképességet, a mozgásteret bővítsék, ez megvalósítható állami fenntartásban is - érvelt, majd nemzetközi példákat hozott. Szerinte a felsőoktatás színvonala nem függ a fenntartótól, a modellváltás színvonalemelkedést nem fog hozni.

Hozzátette: nem hisz abban, hogy a felsőoktatásban bármit is másolni kellene, a különböző felsőoktatási rangsorokat használni kell, de nem kell túlmisztifikálni őket. Azt szeretné, hogy a magyar felsőoktatás intézményei a lehető legjobb helyre kerüljenek, de nem ettől várja a megoldást - mondta.

Az, hogy egy kuratórium a működéséről, az összetételéről maga dönt, feudalizmus és nem autonómia; egy kormány aktív miniszterei kerülnek be egy olyan kuratóriumba, amelyen aztán nem lehet változtatni - mutatott rá Hiller István, és szóvá tette azt is, hogy a szenátus szerepét stratégiai kérdésekben szimbolikussá teszik.

Hogyan képzelik a finanszírozást hosszú távú kötelezettségvállalásként? - tette fel a kérdést a vagyonátadással összefüggésben a szocialista képviselő, aki szerint a felsőoktatás döntő intézményeit így átalakítani tévedés. A javaslat szakmai okokkal nem indokolható, a hatalom átmentését látja, és nem a szakmai meggyőződést - összegzett.

Frakciótársa, Gurmai Zita a mezőhegyesi ménesbirtokot érintő tervezett változtatásokat tette szóvá.

A Fidesz elveszi azt a biztonságot, amit az állami vagyon jelentett, mert készül a választási vereségre; ez a javaslat erről szól, semmi másról, nincs mit javítani rajta, vissza kell vonni - jelentette ki az ellenzéki politikus.


DK: ez a magyar felsőoktatás jelentős részének privatizálása


Arató Gergely (DK) szerint az egyetemi modellváltás a magyar felsőoktatás jelentős részének privatizálása, a magyar állam részének jól szervezett ellopása.

Kifejtette: a javaslatok arról szólnak, hogyan lehet azt a rendkívül nagy értéket, amelyet a magyar felsőoktatás jelent - nem elsősorban vagyonban, hanem tudásban, presztízsben, hagyományban - elvenni a magyar néptől és odaadni megbízható embereknek. A kormány által megjelölt céloknak nincs köze a modellváltáshoz, ez inkább arról szól, hogy kié az egyetem, a vagyon, a jövő nemzedéke, a tudás - fogalmazott.

Úgy vélte, sok megjelölt célhoz - így a finanszírozás javításához - nem kellene alapítványokat létrehozni.

A kormány szerint a lépéssel erősítenék az autonómiát, de az autonómia az egyetem közösségének autonómiáját jelenti a saját ügyeikben, és az nem autonómia, ha a fenntartói jogokat kiszervezik egy baráti körnek - jelentette ki Arató Gergely. Hozzátette: ez a szabályozás nem garantálja az autonómiát, hanem kiüresíti azt, mert a kuratórium mindenről szabadon dönthet.

Hangsúlyozta: minden egyetem kiszolgáltatott lesz a kuratóriumnak, amely azt tesz, amit akar.

Megjegyezte: a kormány hivatkozik Klebelsberg Kunóra, azonban ezzel az intézkedéssel szétverik és elárulják azt a művet, amelyet ő létrehozott.

A DK-s képviselő közölte: komoly nehézségeket okozhat, ha az uniós támogatásokat csak az alapítványi formában működő intézmények kapják meg.

Arról is beszélt, hogy a kuratóriumokkal ellenőrizhetetlen és átláthatatlan struktúra jön létre.

Arató Gergely azt is kifogásolta, hogy a járvány tetőpontján vették elő ezt a javaslatot. Az indítvány nem szolgálja a felsőoktatás javát, modernizálását, a hallgatók érdekét, az egyetemi oktatók munkájának támogatását, hanem csak egyetlen dolgot szolgál: hogy "közvetlenül rátegyék a kezüket" az állami vagyon jelentős részére - fogalmazott.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!