OGY - Krónika 3. rész (határozathozatalok)

Belföld, 2019.12.11

Egységes, 18,5 százalékos társadalombiztosítási járulékkulcsot határozott meg jövő júliustól szerdán a parlament.



Tőkepiaci, államháztartási változtatásokat fogadott el a Ház


A tőkepiaci, biztosítási és banki területek szereplőit és az államháztartást is érinti a pénzügyi közvetítőrendszert, valamint az államháztartást és a gazdasági stabilitást érintő jogszabályok módosítása, amelyet 113 igen szavazattal, 19 ellenében, 39 tartózkodó szavazattal fogadott el az Országgyűlés.

A tőkepiaci törvény módosítása uniós jogharmonizációt biztosít, ami az értékpapírokra vonatkozó nyilvános ajánlattételkor vagy az értékpapíroknak a szabályozott piacra történő bevezetésekor közzéteendő kibocsátói tájékoztatóról szól. A cél, hogy a befektetők egész Európában egységes séma szerinti információkhoz jussanak hozzá.

A módosítás megszünteti az Országos Betétbiztosítási Alap (OBA) és a Befektető-védelmi Alap (Beva) egységes munkaszervezetét és közös irányítását.

A változtatás érinti a felügyeleti díjakat is, amelyek a Magyar Nemzeti Bank (MNB) pénzügyi szervezeti felügyeleti költségeit fedezik. Mivel a felügyeleti feladatellátás szempontjából jelentős költségemelkedés volt tapasztalható, szükségessé vált a 2007 óta változatlan felügyeleti díjak emelése, aktualizálásra szorult a pénzügyi intézmények minimális jegyzett tőkéje is.

A lakástakarék-pénztárak esetében is új szabályok lépnek életbe az állami támogatás nélküli termékekre: a jövőben nem lesz szükséges az új szerződéses módozatok felügyeleti engedélyezése, illetve nem tiltják majd teljesen a részösszegek kivételét.

A gazdasági stabilitási törvény módosítása egységesíti az eddig használt két adósságdefiníciót, és tartalmazza azt is, hogy a költségvetési törvény végrehajtása során az államadósság-mutató emelkedéséhez vezető külső tényezőket, amelyeket a kormányzat befolyásolni nem tud, figyelmen kívül kell hagyni. Kivezetik a korábbi években már nem alkalmazott adósságképletet is.

A törvény jelentős része a kihirdetés utáni nyolcadik napon lép hatályba, más passzusai januártól, illetve 2021 januárjától.


Júliustól egységes társadalombiztosítási járulék lesz


Újraszabályozta szerdán az Országgyűlés a társadalombiztosítási (tb) ellátások összes rendelkezését: egységes, 18,5 százalékos társadalombiztosítási járulékkulcsot határoztak meg jövő júliustól, és új rendelkezés az is, hogy aki nem fizeti az egészségügyi szolgáltatási járulékát, három hónap után elesik az egészségügyi szolgáltatás térítésmentes igénybevételének lehetőségétől.

A parlament 112 igen, 20 nem szavazattal és 37 tartózkodás mellett hagyta jóvá a társadalombiztosítás ellátásaira jogosultakról, valamint ezen ellátások fedezetéről szóló törvényt.



Változnak a pénzmosást és a terrorizmus finanszírozását megelőző szabályok


Az elmúlt években nyilvánosságra került új típusú pénzmosási eseteket, valamint a terrorizmus újabb finanszírozási módszereit is orvosolni célozza a pénzmosás és a terrorizmus finanszírozása megelőzéséről szóló jogszabályok módosítása, amelyet 150 igen szavazattal, 19 tartózkodás mellett fogadott el a Ház.

A változtatás tekintettel van arra, hogy a pénzmosás és a terrorizmus finanszírozása általában határon átnyúló, bonyolult cselekmény, az egyes országok intézkedései csak korlátozott eredményt hozhatnak, így nemzetközi sztenderdek használatára van szükség.

Az uniós jogalkotók tavaly nyáron fogadták el az EU ötödik pénzmosás elleni irányelvét, amellyel szabályozzák a virtuális és törvényes fizetőeszközök közötti átváltási szolgáltatásokat, szigorítják az elektronikus fizetőeszközzel kapcsolatos rendelkezéseket, illetve egységes eljárásrendet határoznak meg a nem együttműködő, illetve harmadik országokban letelepedett, magas kockázatú ügyfelekkel szemben. A változtatás ennek átültetését is tartalmazza.

Így pontosabb szabályok vonatkoznak a tényleges tulajdonlásra, valamint a központi, tényleges tulajdonosi adatbázisra. Emellett ki kell alakítani egy központi bankszámla-nyilvántartást és egy központi széfnyilvántartást.

A törvény hatálya alá kerülnek a 3 millió forintot meghaladó értékű műalkotások, régiségek kereskedelmével foglalkozó vállalkozások. Ingatlan-bérbeadás 500 ezer forintos havi díj túllépése esetén tartozik a jogszabály hatálya alá.

Szigorodnak az ügyfél-azonosításra, -átvilágításra és kapcsolat-nyomonkövetésre vonatkozó szabályok is.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!