OGY - Krónika 3. rész (határozathozatalok, adócsomag)

Belföld, 2019.06.18

Nemzetközi szerződéseket hirdetett ki, egyszerűsített bürokratikus eljárásokat, új törvényt hozott az állattenyésztésről és 2020-at a nemzeti összetartozás évévé nyilvánította az Országgyűlés kedden.



Nemzetközi szerződések kihirdetése


A parlament négy nemzetközi szerződés kihirdetéséhez járult hozzá.

A képviselők elsőként a magyar-horvát katonai repülés és légvédelmi tevékenységek területén folytatott együttműködést, majd az Európai Unió és Szingapúr közötti beruházásvédelmi megállapodást hagyták jóvá.

A Ház ratifikálta a Magyarország és a Zöld-foki Köztársaság közötti beruházások ösztönzéséről és kölcsönös védelméről szóló szerződést, továbbá a magyar-amerikai védelmi együttműködésről szóló megállapodást is.



Több bürokratikus eljárás egyszerűsítéséről döntöttek


Az Országgyűlés több bürokratikus eljárás egyszerűsítéséről döntött a kormány javaslatára.

A képviselők 123 igen szavazattal és 49 tartózkodás mellett fogadták el Pintér Sándor belügyminiszter javaslatát.

A változtatások egyikévek az úti okmány cseréje - a személyazonosító igazolványokhoz hasonlóan - akkor is illetékmentessé válik, ha az úgynevezett elektronikus tároló elem nem működik.

Újdonság az is, hogy az ilyen elektronikus tároló elemet tartalmazó személyazonosító igazolványon a lakcímet és a személyi azonosítót is rögzítik.



A nemzeti összetartozás évének nyilvánították 2020-at


Az Országgyűlés igen, nem szavazattal és tartózkodás mellett a nemzeti összetartozás évének nyilvánította 2020-at, a trianoni békediktátum 100. évfordulóját a parlament nemzeti összetartozás bizottságának javaslatát.

A határozat kifejti: a parlament az alaptörvényben rögzített felelősségviselés jegyében, a történelmi Magyarország területét szétdaraboló és a magyar nemzet harmadát idegen államok fennhatósága alá szorító, 1920. június 4-én aláírt békediktátum 100. évfordulójára emlékezve hozta döntését, "számot vetve e békediktátum által okozott politikai, gazdasági, jogi és lélektani problémák máig tartó megoldatlanságával, de egyben erőt merítve a külhoni magyarság megmaradásba vetett hitéből és értékelve a 2010-ben megkezdett határokon átívelő békés nemzetegyesítési politika eredményeit".


Új törvény szabályozza az állattenyésztést


A parlament új törvényt hozott a magyarországi állattenyésztés szabályozásáról a kormány kezdeményezésére.

A képviselők 137 igen szavazattal, 36 tartózkodás mellett fogadták el Nagy István agrárminiszter előterjesztését.

A javaslat indoklása szerint az új szabályok amellett, hogy növelik az ágazat versenyképességét, a biodiverzitás fenntartását, az agrártermelési célok hosszú távú megvalósítását és a termelés folyamatosságának biztosítását is segítik.


Tállai: a jövő évi adócsomag segíti az elért eredmények megőrzését


A jövő évi adócsomag - a kormány által elfogadott családvédelmi és gazdaságvédelmi akcióterv céljaival összhangban - segít megőrizni az elmúlt években elért eredményeket, valamint segíti a további, az európai uniós átlagot meghaladó gazdasági növekedést - mondta Tállai András, a Pénzügyminisztérium parlamenti államtitkára a kormány jövő évre szóló adócsomagját ismertetve.

Kiemelte: a magyar gazdaság bővülése az első negyedévben elérte az 5,3 százalékot. A kormány elkötelezett amellett, hogy megőrizze az eddig elért eredményeket, és hogy továbbra is felzárkózási pályán maradjon a magyar gazdaság, aminek érdekében számos intézkedést tett és tesz a jövőben is - jelentette ki.

Közölte: ennek egyik legfontosabb eleme a kormány által elfogadott gazdaságvédelmi akcióterv, amely a növekedés ösztönzése, az adóterhek csökkentése mellett arra is törekszik, hogy olyan területek kapjanak a jövőben többlettámogatást, amelyek révén a gazdasági növekedés fenntartható.



(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!