OGY - Krónika 3. rész (kérdések)

Belföld, 2018.12.03

Fővárosi ügyekről, az apák támogatásáról, az iskolafejlesztésekről és az agrárkamaráról is szó volt a kérdések során, az Országgyűlés hétfői ülésén.



MSZP: mikor lesz négysávos a 81-es út?


Molnár Zsolt, (MSZP) azt kérdezte, hogy lekerült-e a napirendről a Győrt és Székesfehérvárt összekötő 81-es út négysávossá alakítása, amelyet halálútnak is neveznek a sok baleset miatt.

Cseresnyés Péter, az Innovációs és Technológiai Minisztérium államtitkára azt mondta: a 81-es út az ország gyorsforgalmi utak szempontjából legkedvezőbb helyzetű régióin halad át, a kormánynak viszont elsősorban a jelenleg még ellátatlan régiókban kell hasznosítania a forrásokat, így 2022-ig, a tervezett beruházások között nem szerepel a 81-es út négysávosítása.



DK: miért nincs még felelőse a metróbalesetnek?


Hajdu László (DK) arra kérdezett rá, miért nincs felelőse két év után sem a Pillangó utcai metróbalesetnek? Emlékeztetett: tizenöten sérültek meg, ketten súlyosan, amikor egy szerelvény belefutott egy másikba. Kifogásolta, hogy a rendőrség még nem jelölt meg gyanúsítottat. Az sem tudható, biztonságos-e az adott metrószakasz - mondta.

Kontrát Károly, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára azt felelte: a nyomozás fokozott ügyészi felügyelet mellett zajlik, tömegszerencsétlenséget okozó gondatlan veszélyeztetés miatt. A nyomozóhatóság 105 tanút hallgatott ki, több bizonyítási kísérletet folytatott le, számos szakértőt kérdezett meg.

Közölte azt is: a Közlekedésbiztonsági Szervezet ajánlásokat fogalmazott meg a balesetek elkerülése érdekében.


LMP: miért fontosabb a parkolás mint az óvodások?



Csárdi Antal (LMP) azt kifogásolta, hogy a budapesti Belváros önkormányzata még 2012-ben, Rogán Antal polgármestersége alatt értékesített egy telket parkolónak, amely korábban óvodások játszótereként szolgált. A telket most csak jelenős vagyonvesztéssel lehetne visszaszerezni. Kié a szakmai és pénzügyi felelősség az ügyben? - kérdezte.

Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára rámutatott: a telekértékesítést annak idején a helyi LMP-s képviselő is megszavazta.

Hozzátette: az óvoda közelében két játszóteret is létrehozott az önkormányzat és tornaterme is van az intézménynek. Az óvodák fenntartói támogatására jövőre 4,6 milliárd forinttal lesz több forrás, mint idén - folytatta.


Párbeszéd: a kormánynak nem fontosak az apák?



Kocsis-Cake Olivio (Párbeszéd) azt kérdezte: a kormánynak nem fontosak az apák? Sorolta azokat a panaszokat, amelyek az alapvető jogok biztosához érkeztek a diákhitel-kedvezményekkel kapcsolatban, amely csupán az anyáknak biztosít kedvezményeket. Rámutatott: a biztos a gyermeküket egyedül nevelő apáknak is biztosítanának kedvezményeket.

Rétvári Bence úgy felelt: vannak olyan kedvezmények, amelyeket a kormány a nőknek kíván nyújtani. Ez alaptörvényben rögzített pozitív diszkrimináció, amely elismeri a nők többletfeladatait a gyermekvállalásban.

Eddig 1504-en kérték a törlesztés felfüggesztését - ismertette -, 531-en az 50 százalékos, 336-an a teljes elengedést, így csaknem 800 millió forinttal segítették az érintetteket.



Fidesz: hogyan hasznosulnak az iskolafejlesztési források?


Pócs János (Fidesz) azt kérdezte: hogyan hasznosulnak azok a pályázati források, amelyek oktatási intézmények felújítását szolgálják? Sorolta a lehetőségeket: tantermek, folyosók felújítására, infrastrukturális fejlesztésekre mintegy 450 millió forint áll rendelkezésre.

Vitályos Eszter Zsuzsanna, az Emberi Erőforrások Minisztériumának európai uniós fejlesztéspolitikáért felelős államtitkára úgy felelt: számos iskolafejlesztési pályázat létezik, a célra 2014 és 2020 között több mint 125 milliárd forint áll rendelkezésre.

Idén eddig 115 intézmény újult meg több mint 7 milliárd forint értékben, de még az év végéig további 265-öt fejeznek be. Csaknem 60 projekt pedig jövőre készül el.


Jobbik: mikor lesz politikamentes az agrárkamara?


Magyar Zoltán (Jobbik) arra várt választ: mikor kívánják politikamentessé tenni az agrárkamarát? Bírálta, hogy a testület további jogköröket kap és felelevenítette a kamarai vezetők megválasztásának általa visszásnak tartott eseteit. Az agrártárcáról azt mondta: annak megszűnése hónapokig nem tűnne fel a gazdáknak.

Farkas Sándor, az Agrárminisztérium parlamenti államtitkár felsorolta, miért felelős az agrárminiszter, hangsúlyozva: azok nem jelentéktelen területek.

Szerinte kellemetlen lehet a képviselőnek, hogy a legutóbbi agrárkamarai választás résztvevői a Magosz listája mellett voksoltak. Felelős viselkedésre szólította fel a képviselőt.


MSZP: mikor épül meg az albertirsai elkerülő déli része?



Korózs Lajos (MSZP) arra várt választ, mikor mentesítik Albertirsát a napi 200 kamion forgalma alól, amelyet az Aquarius-Aqua Kft. kamionjai okoznak. Kifogásolta, hogy a kormány semmilyen támogatást nem ad egy déli elkerülő út építéséhez, holott az mintegy 2-3 milliárd forintba kerülne.

Cseresnyés Péter, az Innovációs és Technológiai Minisztérium parlamenti államtitkára közölte: a közúthálózat 2010 óta példátlan mértékű fejlődésen megy keresztül. Hangsúlyos területei az alsóbbrendű utak helyreállítása és a gyorsforgalmi úthálózat fejlesztése. A fejlesztésről szóló határozat nem tartalmazza az albertirsai déli elkerülő szakasz megépítését, ami nem azt jelenti, hogy nem is fog megvalósulni - fogalmazott. Az államtitkár felsorolta az Albertirsa fejlesztését célzó támogatásokat.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!