OGY - Krónika 3. rész (kérdések)

Belföld, 2019.11.11

A Magyarországon dolgozó ukránokról, törökországi katonaijármű-beszerzésről, a Péterfy Sándor Utcai Kórházról, a Nemzeti alaptantervről, egy balatoni kikötő tervéről, a családtámogatásról és a szakképzésről is szó volt hétfőn az Országgyűlésben a kérdések között.



Jobbik: milyen hatással lesznek az ukrán munkavállalók a hazai fizetésekre?


Nunkovics Tibor (Jobbik) arról beszélt, hogy a KSH legfrissebb adatai szerint "özönlenek" Magyarországra az EU-n kívüli munkavállalók, például Ukrajnából. Milyen hatással lesznek az ukrán munkavállalók az alacsony bérükkel a hazai fizetésekre? - kérdezte.

Bodó Sándor foglalkoztatáspolitikáért és vállalati kapcsolatokért felelős államtitkár azt felelte: a magyar munkaerőpiacon munkaerő-kereslet van, a bérek pedig folyamatosan emelkednek. A kormány elkötelezett, hogy magyar munkásokkal oldja meg a munkaerőhiányt, de esetenként ez nem megoldható, ezért szabályozott körülmények között előfordul, hogy külföldi munkavállalók is hozzájárulnak a magyar gazdasági sikerekhez - mondta.


MSZP: a kormány továbbra sem tett le a török fegyverüzletről?


Molnár Zsolt (MSZP) azt mondta: a kormány páncélozott csapatszállító járművek beszerzését tervezi Törökországtól, miközben az EU tagállamai a fegyverkereskedelmet érintő szankciókat vezettek be Ankara ellen a szíriai offenzíva miatt. A kormány ennek ellenére sem tett le erről a beszerzési tervéről? - tette fel a kérdést.

Szabó István, honvédelmi államtitkár válaszában azt közölte: Törökország nélkül nem lehet megállítani az Európába irányuló migrációt. A magyar kormánynak pedig egy dolgot kell figyelembe vennie, a magyar nemzeti érdeket, amely azt diktálja, hogy elkerüljék milliónyi illegális bevándorló megjelenését a déli országhatárnál - mondta, hozzáfűzve, hogy cél a magyar-török kereskedelmi forgalom erősítése is.


DK: meddig húzzák még a Péterfy utcai kórház rekonstrukcióját?


Oláh Lajos (DK) arra várt választ, hogy meddig húzzák még a Péterfy utcai kórház rekonstrukcióját. A lepusztult kórházba ugyanis - mondta - lassan félnek bemenni az erzsébetvárosiak és a terézvárosiak, mert vagy a fejükre esik a vakolat, vagy orvost sem találnak.

Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) parlamenti államtitkára úgy reagált: a kormány igyekszik minél nagyobb segítséget nyújtani a Péterfynek is, a rekonstrukció tervezésének körbeszerzési eljárása folyamatban van. Hozzátette: az elmúlt időszakban informatikai eszközöket kapott a kórház, új orvostechnikai berendezések érkeztek, és előkészítés alatt van egy új műtői rendszer beszerzése is.


LMP: mit fog tartalmazni a Nemzeti alaptanterv a szexualitásra vonatkozóan?


Ungár Péter (LMP) azt javasolta, hogy az új Nemzeti alaptanterv tartalmazzon ismereteket például a biztonságos szexről, a szexuális úton terjedő betegségek megelőzéséről.

Rétvári Bence Emmi-államtitkár azt felelte: az alaptanterv átlátható módon készül, az észrevételeket minden téren meg lehetett tenni. "Csak ne tévesszünk szerepet, hogy mibe szólunk bele és mibe nem" - mondta.


Párbeszéd: terveznek-e kikötőt Balatongyörök és Vonyarcvashegy közé?


Kocsis-Cake Olivio (Párbeszéd) azt kérdezte, tervez-e Balatongyörök és Vonyarcvashegy közé ipari kikötőt a kormány.

Kontrát Károly, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkár tudatta: a kikötőkről szóló rendelet számos feltételhez köti a létesítést, ezek közül az egyik legfontosabb, hogy ez csak a helyi építési szabályzattal összhangban lehetséges, vagyis alapvetően az önkormányzat határozza meg, hogy hová és milyen kikötő épülhet.


Fidesz: működik a kormány családtámogatási programja



Pócs János (Fidesz) arról beszélt, hogy a bölcsődei fejlesztések is azt mutatják, hogy a kormány családtámogatási programja - amelybe beletartozik a bölcsődei férőhelyek bővítése is -, működik. Mindannyiunk érdeke, hogy a gyermekek megfelelő bölcsődei körülmények között lehessenek - mondta arról is érdeklődve, milyen fejlesztések várhatók Jász-Nagykun-Szolnok megyében.

Rétvári Bence közölte: a megyében is sok család örülhet, hogy kormány nem megszorításokkal sújtja, hanem támogatja őket. 25 településen voltak fejlesztések az elmúlt időben, közülük tíz településen korábban nem volt elérhető bölcsőde - mutatott rá.

Megjegyezte: azoknak a családok, amelyeknél fontos, hogy a szülők mielőbb visszamenjenek dolgozni, előnyös az újabb bölcsődei férőhelyek létrejötte.


Jobbik: rendbe kellett volna tenni a szakképzést


Ander Balázs (Jobbik) szerint 9 és fél évnek elegendőnek kellett volna lenni arra, hogy rendbe tegyék a hazai szakképzés bajait.

A képviselő azt is javasolta, hogy a közalkalmazotti jogállás megtartása mellett adjanak béremelést a pedagógusoknak.

Rétvári Bence elmondta: a képviselő pártja azokkal akar szövetségben városokat és az országot vezetni, akik iskolákat zártak be, pedagógusokat bocsátottak el. Ezzel szemben a kormány az elmúlt években 50 százalékkal emelte a pedagógusok fizetését - fűzte hozzá.

Közölte: a szakképzési törvény gyakorlatiasabb, a diákok érdekét és az ország jövőjét szolgáló lehet.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!