OGY - Krónika 3. rész (közigazgatási bíróságok, magyar-vietnami jogsegély-megállapodás)

Belföld, 2018.11.14

A közigazgatási bíróságok függetlenségét kérdőjelezték meg ellenzéki képviselők a közigazgatási bíróságokról szóló törvényjavaslat, illetve az annak hatályba lépéséről szóló előterjesztés szerdai parlamenti vitájában.



Párbeszéd: végleg győzedelmeskedhet a lopakodó puccs



Szabó Tímea (Párbeszéd) úgy értékelt, a törvényjavaslat semmi másról nem szól, mint egy Fidesz-bíróság felállításáról.

A kormány nem tudta megindokolni, miért van szükség önálló közigazgatási bíróságokra - mondta. Az ellenzéki politikus politikai bosszút lát a bíróságok felállítása mögött részben a Kúria áprilisi választási döntései, részben az elszámoltatás nyomás született felmentő ítéletek miatt.

Véleménye szerint az új bíróságokat a kormányhoz lojális kormánytisztviselőkkel töltik majd fel, akik olyan politikailag érzékeny és kényes ügyekben járnak majd el, mint a médiával, a választással, a közbeszerzéssel vagy a gyülekezéssel összefüggők. Bírálta, hogy Trócsányi László igazságügyi miniszter egy személyben fog dönteni a kinevezésekről.

Hangsúlyozta, a jelenlegi közigazgatási bíráskodással nincs probléma, a Párbeszéd pedig nem fogja hagyni sem a politikai bosszút, sem a közbeszerzések további lenyúlását.

Szabó Tímea szerint ha a törvényjavaslatot elfogadják, a magyar jogállammal szembeni "lopakodó puccs" végleg győzedelmeskedni fog. Azt javasolta, vonják vissza az előterjesztést, vagy legalább várják meg a Velencei Bizottság véleményét.


Szél Bernadett: jöhetnek a Fideszhez lojális bírók



Szél Bernadett (független) szerint a kormány újabb vörös vonalat léphet át és teszteli az országot, meddig mehet el. Értékelése szerint a javaslat az igazságszolgáltatás Fidesznek történő átengedéséről szól. A közigazgatás kiterjed például a választásokra, az adóhatósági eljárásokra, a gyülekezési jog gyakorlására, a civilek külföldi támogatására, a közbeszerzésekre, a közérdekű adatkérésekre - sorolta.

Hozzátette: eddig az ellenzéki politikusok a bíróságokon tudtak dolgokat intézni, szerződéseket kiperelni és így tájékoztatni a közvéleményt.

Ezzel, amit át akarnak verni az országon, megérkezünk az erdogani Törökország és a putyini Oroszország szintjére - fogalmazott.

Szél Bernadett szerint most majd jöhetnek a Fideszhez lojális bírók, illetve jöhet "a legjobb káder", Patyi András is a Közigazgatási Felsőbíróság élére.



Jobbik: nincs szakmai indoka az önálló közigazgatási bíróságoknak



Varga-Damm Andrea (Jobbik) szerint semmilyen szakmai indoka nincs az önálló közigazgatási bíráskodás megteremtésének. Egy múltba révedő, archaikus modellként beszélt az önálló közigazgatási bíráskodásról, ami szerinte "a III. Richárdban jól mutatna". Hozzátette: a jelenlegi közigazgatási bíráskodással nincs probléma, ha a javaslatnak van időszerűsége, akkor talán az, hogy a kormánypártok be szeretnék betonozni a hatalmukat.

Szólt arról is, hogy nem lenne Patyi András helyében, akiről azt mondják, hogy a közigazgatási bíróság vezetője lesz. Nekem, ha ilyen ajánlattal előállnának, azt mondanám, ne nézzenek bábunak, bohócnak meg pláne - közölte, azzal indokolva, alig lesz jogköre az elnöknek valamiben dönteni.

Varga-Damm Andrea azt valószínűsítette, hogy igen csekély számú bíró akar majd az új szervezetben dolgozni, mert annak kinevezési, minősítési rendszere rosszabb, kedvezőtlenebb, mint amiben most vannak. Felhívta a figyelmet arra, hogy az új bírósági rendszerben létrehozandó regionális törvényszékek nehezen lesznek elérhetők mind az állampolgárok, mint az ott dolgozók számára.

A jobbikos képviselő attól tart, hogy ha a közigazgatási bíróságokról szóló jogszabály átmegy az Európai Unió rendszerén, és a Velencei Bizottság is rendben találja, akkor a kormány az általános bírósági rendszert is erre a mintára alakítja át.



Államtitkári zárszó


Völner Pál, az Igazságügyi Minisztérium parlamenti államtitkára - megköszönve a felszólalóknak a vitában való részvételt - szakmai válaszokat ígért a benyújtandó módosító javaslatokra.

A vitában elhangzottakra reagálva jelezte: Trócsányi László nemcsak ügyvéd volt, hanem egyetemi tanár is, és több évtizedre visszamenőleg foglalkozik a közigazgatási bíróság témájával. Azokkal a kritikákkal kapcsolatban, hogy a javaslat nem felel meg a jogállami kritériumoknak, az államtitkár jelezte: még a törvény hatályba lépése előtt beérkezhet a Velencei Bizottság állásfoglalása.

A kinevezési gyakorlatot érintő kritikákkal kapcsolatban arra hívta fel a figyelmet, hogy a bírósági szervezet ajánlja azokat, akiket a miniszter felterjeszt kinevezésre a köztársasági elnöknek.

Azokra az ellenzéki kijelentésekre, miszerint "Fidesz-bíróságok" jönnek létre, az államtitkár úgy reagált: Magyarországon a bírák nem lehetnek párttagok, szemben például Németországgal, ahol ez megengedett.

Jobbikos kritikákra válaszolva elmondta: mire hatályba lép a törvény, addigra az infrastrukturális feltételek is a rendelkezésre fognak állni az új szervezet számára.



Magyar-vietnami megállapodás a polgári ügyekben nyújtandó kölcsönös jogsegélyről



Bóka János európai uniós és nemzetközi igazságügyi együttműködésért felelős államtitkár a Magyarország és a Vietnami Szocialista Köztársaság között a polgári ügyekben nyújtandó kölcsönös jogsegélyről szóló megállapodás kihirdetéséről szóló javaslatot azzal indokolta: a hatályos jogsegélyszerződés 1985-ben, más politikai, gazdasági, társadalmi és jogi környezetben keletkezett, így számos rendelkezése mára elavulttá vált, illetve több ponton sem egyeztetethető össze az uniós joggal.

Riz Gábor, a Fidesz, a Varga-Damm Andrea, a Jobbik és Varga László, az MSZP felszólalója is frakciója támogatásáról biztosította a javaslat elfogadását.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!