OGY - Krónika 3. rész (magyar-amerikai védelmi együttműködés)

Belföld, 2019.06.13

A Magyarország és az Amerikai Egyesült Államok közötti védelmi együttműködésről szóló javaslat vitájával folytatta csütörtöki munkáját az Országgyűlés.



Szijjártó: a magyar-amerikai védelmi megállapodás összhangban van a kül-, biztonság- és védelempolitikai érdekeinkkel


A magyar kormány és az Amerikai Egyesült Államok kormánya közötti védelmi együttműködési megállapodás kihirdetéséről szóló javaslat vitáját megnyitó Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kifejtette: a korábbi, demokrata adminisztráció hivatali ideje alatt rendkívül rossz volt a politikai kapcsolatrendszer a két ország között, a republikánus Donald Trump amerikai elnökké választása után azonban változott a térségre vonatkozó amerikai külpolitikai doktrína, Magyarországgal szemben is más típusú külpolitikát kezdtek alkalmazni, elismerték a térség stratégiai jelentőségét.

Elkezdtek újra felépülni a magyar-amerikai politikai kapcsolatok, aminek legutóbbi példája Orbán Viktor miniszterelnök májusi washingtoni látogatása - mondta expozéjában a miniszter.

Így logikus - folytatta -, hogy a védelmi együttműködést is megerősítse a két ország. Ennek jogi keretét eddig egy 1997 óta érvényben lévő - mára elavulttá vált - megállapodás biztosította, a mostani dokumentum ennek megújítását jelenti, és a NATO-tagok között kölcsönösen alkalmazandó megállapodást egészíti ki.

A modernizálás összefüggésben van azzal is, hogy a NATO-szövetségesek egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek a megfelelő katonai képességek kialakítására - közölte Szijjártó Péter.

Hangsúlyozta: a védelmi együttműködési megállapodásban garantált Magyarország szuverenitása. A magyar-amerikai katonai együttműködés összhangban van Magyarország kül-, biztonság- és védelempolitikai érdekeivel - jelentette ki.

Hozzátette, a megállapodás jóváhagyásával egyidejűleg szükség van egy parlamenti határozatra is az amerikai fegyveres erők magyarországi állomásozásának engedélyezéséről és egy kormányhatározatra a csapatmozgásokról.


Fidesz: az amerikai fegyveres erők tevékenysége hozzájárul a térség biztonságának megerősítéséhez


Németh Zsolt (Fidesz) kifejtette: a megállapodás megkötésének folyamatában fontos mérföldkő volt Mike Pompeo amerikai külügyminiszter februári budapesti látogatása és a külügyi bizottság áprilisi washingtoni tárgyalása is. Kiemelte, a Trump-adminisztráció újra "felfedezte" Közép-Európát, fantáziát lát Közép-Európában az Egyesült Államok, amit jól mutat, hogy Donald Trump amerikai elnök megválasztása utáni második útja Varsóba vezetett.

A megállapodás megkötése annak az elismerése, hogy az Egyesült Államok fegyveres erőinek tevékenysége hozzájárul Magyarország és Közép-Európa biztonságának és stabilitásának megerősítéséhez - mondta a Fidesz vezérszónoka.

Hangoztatta továbbá: a magyar kormány egy modern hadsereg felépítésére vállalkozott.


KDNP: az elmúlt években jelentős lépések történtek a magyar védelmi képességek megerősítésére


Aradszki András (KDNP) hangsúlyozta, korszerűsíteni kell az eddigi, 1997-ben megkötött magyar-amerikai katonai megállapodást. A most megkötött dokumentum biztosítja - mondta -, hogy Magyarország teljesíteni tudja azt a vállalását, amely szerint a NATO közös terheihez a teljesítőképességéhez igazodóan járul hozzá.

Kiemelte továbbá, hogy az elmúlt években jelentős lépések történtek a magyar védelmi képességek megerősítése érdekében, aminek fontos eleme a most tárgyalt, a magyar érdekeket kielégítő dokumentum parlamenti jóváhagyása.


MSZP: nem merült fel szuverenitási kérdés


Harangozó Tamás (MSZP) jelezte, hogy frakciója mindkét előterjesztést támogatja.

A politikus hangsúlyozta, hogy az Egyesült Államoké a világ vezető hadereje és az amerikai fegyveres erők körülbelül akkora erőt képviselnek, mint az utánuk következő kilenc ország hadseregei együtt.

Húsz év alatt a katonai területeken is sok minden változik, semmilyen akadálya nincs a szerződés megújításának - közölte.

A képviselő kijelentette, valódi, alkotmányos, szuverenitási kérdés nem merült fel az ügyben, mert a szerződés gyakorlatilag semmiben nem különbözik az 1997-estől.

Bírálatként azt mondta, sok olyan ügy történt az elmúlt években, amelyik kételyeket ébresztett a szövetségeseinkben Magyarország elkötelezettségét illetően.

Szijjártó Péter korábbi szavaira reagálva kijelentette, senki nem kérdőjelezte meg a macedón nép azon döntését, amivel miniszterelnökké választották Nikola Gruevszkit, a magyar kormány azonban megkérdőjelezi a macedón bíróság döntését.


DK: az egyezmény továbbvitele nemzeti érdek


Vadai Ágnes (DK) üdvözölte, hogy az Országgyűlés támogatja a két előterjesztést. Külön örömnek nevezte, hogy egy "másfél éves hercehurca" végére tesznek pontot. A megállapodás elfogadása a kormányzat miatt húzódott el ennyi ideig - jelentette ki.

Az, hogy a DK támogatja a javaslatot, még nem jelenti azt, hogy a párt legitimnek tekinti az alaptörvényt - tette hozzá a képviselő.

Hangsúlyozta, hogy a megállapodás korábban is létezett, az egyezmény továbbvitele az ország nemzeti érdeke.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!