OGY - Krónika 3. rész (napirend előtt)

Belföld, 2020.11.23

A koronavírus-járvány elleni védekezésről, az alaptörvény módosításáról és a közelmúltban felvett 2,5 milliárd eurós hitelről is beszéltek a képviselők a hétfői napirend előtti felszólalások során a parlamentben.



Párbeszéd: mindenki számára hozzáférhetővé kell tenni a koronavírus-szűrést!


Burány Sándor (Párbeszéd) arra emlékeztetett, hogy frakciójuk hetek óta követeli a mindenki számára hozzáférhető, tömeges és ingyenes koronavírus-tesztelés bevezetését. Könnyű belátni, hogy a kontaktusok számát kétféle módon lehet radikálisan csökkenteni - hangsúlyozta a politikus. Az egyik az, hogy mindent bezárnak, a másik lehetséges mód pedig az, hogy tesztek révén megkeresik a fertőzötteket, de az utóbbi esetben nem kell mindenki mást korlátozni - tette hozzá.

A kormány heteken keresztül tagadta a tömeges tesztelés szükségességét, de hétfőn Orbán Viktor miniszterelnök azt nyilatkozta, hogy a tömeges, célzott tesztelés megindítása a hét nagy védekezési akciója - hívta fel a figyelmet.

A válaszadó Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára hangsúlyozta, a hatóságok a nemzetközi eljárásrendek alapján végzik a teszteléseket. Eddig több, mint másfél millió tesztet végeztek el, és ezek a tesztek ingyenesek voltak - emelte ki.

Az egészségügyi és szociális intézményekben, az iskolákban és óvodákban megindult a tömeges tesztelés, a mentők már rendelkeznek gyorsteszttel, szűrőbuszok is járják az országot - hangsúlyozta.

A munkahelyeket is meg kell védeni, ezért csökkentek az adók, azért hosszabbította meg a kormány a moratóriumot, ezért jár kompenzáció a szállásadóknak a kieső vendégéjszakák után, ezért kapnak ötven százalékos bértámogatás az éttermek - hívta fel a figyelmet. Szavai szerint a baloldali pártok azonban inkább a megszorítások útját járják" a fővárosi városházán megint "adóemelésen törik a fejüket", a VIII. kerületben 170 millió "sarcot szednek be" a helyiektől, a hódmezővásárhelyi polgármester körülbelül 70-80 millió forinttal "sarcolja meg" a helyi gazdákat és megemeli a gyermekétkeztetés díját, a VII. kerületekben pedig a parkolási bevételekkel akarnak "sarcolni" - fogalmazott.

Az államtitkár azt is kijelentette: a baloldali pártoknak arra azonban van idejük, hogy "újra üzembe helyezzék a 2010 előtt már beüzemelt pénzszivattyúkat".


LMP: a kormány privatizálja a közpénzt


Demeter Márta (LMP) azt mondta, hogy miközben naponta közel száz magyar veszíti életét a koronavírus-járványban, addig a kormány a védekezés helyett azzal van elfoglalva, hogy alaptörvényi szinten is tovább szűkítse a közpénz fogalmát, és újabb százmilliárdokat "szervezzen ki fideszes magánalapítványokhoz".

Egyételmű, hogy a közpénzek privatizálása zajlik a 2022-es választás előtt - szögezte le. Amint lehetőség lesz rá, az ellenzék vissza fogja szerezni az állami vagyont - fogalmazott a képviselő.

A kabinet az iparűzési adó "machinálásával" próbálja nehéz helyzetbe hozni a városi önkormányzatokat - érvelt. Az iparűzési adó elengedése veszélybe sodorja a közösségi közlekedést, a közvilágítást, a vízszolgáltatást, az óvodákat és bölcsődéket, az egészségügyi alapellátást, a helyi közutak állapotát, a köztemetőket - sorolta problémáit.

A válaszadó Völner Pál, az igazságügyi tárca parlamenti államtitkára emlékeztetett, hogy a képviselő korábban az MSZP-frakció padsoraiban ült. Azt mondta, a felszólalásról a Mol ügye jut eszébe, mert a cég részvénypakettjének egy jelentős részét a szocialista kormányok a londoni tőzsdén "sutyiban értékesítették". A szocialisták a vidéki településeken bezárták a postahivatalokat, a mostani kormány pedig mindent megtesz annak érdekében, hogy a kispostákat is megmentse. A kabinet azon is dolgozik, hogy mindenütt egységes legyen a vízszolgáltatás, és mindenütt ugyanannyiért lehessen ivóvízhez jutni - mutatott rá.

A szocialista kormányok elhanyagolták a népességpolitikát, megszüntették a családi adókedvezményt, felszámolták a lakástámogatási rendszert - érvelt. Hangsúlyozta, a Fidesz-kormány emelte béreket és csökkentette az adókat.


DK: a kormány felhatalmazás nélkül adósította el az országot


Varju László (DK) Orbán Viktor miniszterelnök múlt heti bejelentésére reagált, amelyik szerint Magyarország a közelmúltban 2,5 milliárd euró (mintegy 900 milliárd forint) hitelt vett fel, az összeg egyik felét tíz, a másik felét harminc évre.

A politikus leszögezte: a kormány erről senkit nem kérdezett meg és a lépésre senkitől nem kapott felhatalmazást. Ahelyett, hogy a kabinet elfogadta volna a Magyarországnak járó uniós támogatásokat, inkább vétózott és sokkal rosszabb feltételekkel vett fel hitelt - fogalmazott.

Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára az elhangzottakra reagálva azt kérte, ne a "Gyurcsány-párt" beszéljen az adósságról, mert ők voltak azok akik ötven százalék körüli értékről nyolcvan százalék fölé "lökték az államadósságot". "Bagóért" eladták a magyar ipar jelentős részét, a kormányzásuk után csak az önkormányzatoktól 1400 milliárd adósságot kellett átvállalnia az államnak - emlékeztetett.

Arra is kitért, hogy az EU-nak meg kellene állapodni a hétéves költségvetésről és az új helyreállítási alapról. Utóbbira elsősorban a déli államoknak van szüksége, de Brüsszelben ragaszkodnak ahhoz, hogy "létrejöjjön egy új zsarolási eljárás", amellyel állandóan meg lehetne akasztani az uniós támogatások folyósítását - közölte. Jogállamiságot mondanak, de ez a gyakorlatban ideológiai nyomásgyakorlást jelent, leginkább a bevándorlás ügyében - jelentette ki.

Az államtitkár úgy fogalmazott: a baloldali pártok megint "turbófokozatra kapcsolták a saját országuk elleni kampányt", azért lobbiznak, hogy Magyarország kevesebb uniós forrást kapjon, pontosan úgy, "ahogy Soros megírta a múlt heti állásfoglalásában".
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!