OGY - Krónika 3. rész (napirend előtt: klímasemlegesség, Brüsszel, nemzeti összetartozás)

Belföld, 2022.06.08

A DK a klímasemlegesség ügyében bírálta a kormányt, a KDNP Brüsszelt kritizálta a jogállamisági eljárás miatt, a Fidesz képviselője pedig a nemzeti összetartozás napja kapcsán ítélt el egy DK-s megszólalást szerdán napirend előtt az Országgyűlés ülésén.



DK: a kormány nem tesz semmit, hogy a megújuló energia terén előre lépjen



Arató Gergely (DK) arról beszélt: nincs energiafüggetlenség megújulók nélkül, a kormány azonban nem tesz semmit, hogy a lakások szigetelése, a megújuló energiaforrások és a hulladékhasznosítás terén előre lépjen. A kabinet nem tartja be a uniós jogszabályokat, ezen a területen is törvénysértést követ el - hangsúlyozta. Felhívta a figyelmet arra: a klímasemlegesség fontosságát az Ukrajna elleni orosz támadás is megmutatta, hiszen kiderült, fenntarthatatlan az EU országai számára az Oroszországtól való energiafüggés. Megjegyezte: bár korábban Orbán Viktor is ígéretet tett a magyar energiafüggetlenség megteremtésére, azonban valójában a kormánynak "nagyon is kényelmes" az oroszoktól való függőség, mert az energia területén "valódi extraprofitok csapódnak le" a kormányhoz közel álló vállalkozásoknál.

Koncz Zsófia, a Technológiai és Ipari Minisztérium parlamenti államtitkára úgy reagált: a kormány nemcsak a szavak, hanem a tettek szintjén is kiáll a klímavédelem és a környezetvédelem ügye mellett. Kiemelte: a 2020-ban elfogadott klímavédelmi törvényben Magyarország azt a célt tűzte ki, hogy 2050-re klímasemleges országgá váljon. Kitért arra is: Magyarország a következő 10 évben meghatszorozná a naperőművek kapacitását, és 2030-ra azt a célt tűzte ki, hogy az előállított áram több mint 90 százaléka széndioxid-mentes legyen. A kormány támogatja a lakossági energiahatékonysági programokat, a napelemes fűtési rendszereket és az elektromos autók vásárlását is - ismertette.



KDNP: Brüsszel elővette a furkósbotot


Vejkey Imre (KDNP) a Magyarország elleni jogállamisági eljárásról szólva azt mondta: "Brüsszel elővette a furkósbotot", be akarja bizonyítani, hogy nemcsak vízfej, hanem büntetni is képes azokat, akik nem azonosulnak vakon a politikájával. Hozzátette: nem véletlen, hogy a nemzeti kereszténydemokrata oldal választási győzelme után a jogállamisági eljárás "beélesedett". Úgy vélte: a "brüsszelita vezetők" egy "simulékony, baloldali kormányt" akartak látni Budapesten.

Jelezte: a kormányoldal a békés megoldásokban hisz, kész a párbeszédre, de elutasítja a megbélyegzést és a kettős mércét, minden egyoldalú brüsszeli kezdeményezést, ami hátrányos, igazságtalan vagy káros Magyarország számára. Óriási eredménynek nevezte, hogy a kormány - nem engedve a brüsszeli nyomásnak - kiállt a magyar érdekek mellett az olajembargós javaslat ügyében és megvédte a magyar gazdaságot, a rezsicsökkentést, valamint megakadályozta az ortodox keresztény egyházi vezető bűnbakká kikiáltását is. Úgy vélte: a "frusztrált balliberális elit" szemében Magyarország olyan, mint a bosszantó mesebeli libapásztor fiú, aki tiszteletlenül viselkedik a dölyfös urasággal, és ezért móresre akarják tanítani.

Szijjártó Péter külgazdasági- és külügyminiszter leszögezte: Magyarország abban érdekelt, hogy EU erős és egységes legyen. Hozzátette: a kormány nem ért egyet az európai egyesült államok létrehozásával, mert meggyőződése, hogy az unió akkor lehet erős, ha a tagországok is erősek. Úgy vélte: szintén vita van Brüsszellel a demokrácia megítélésében, mert míg a magyar kabinet szerint a kormányzati munkának az emberek akaratának kell megfelelnie, addig Brüsszel szerint csak ott van demokrácia, ahol liberálisok kormányoznak.

A jogállamisági eljárással kapcsolatban úgy fogalmazott: "ha van olyan, hogy lóláb, akkor az most erőteljesen látszik". Kijelentette: az EU-s források járnak Magyarországnak.




Fidesz: a magyar nemzet egységesebb, mint az elmúlt 100 évben bármikor



Zsigmond Barna Pál (Fidesz) arról beszélt: évről évre a trianoni békediktátum évfordulóján a legmélyebb gyász érzése mellett a nemzeti összetartozást hirdetik. Az elmúlt 12 év nemzetpolitikáját úgy értékelte: a magyar nemzet egységesebb, mint az elmúlt 100 évben bármikor.

Ugyanakkor élesen bírálta és a "nemzeti önbecsülés elleni legdurvább támadásnak" nevezte Niedermüller Péter, Erzsébetváros DK-s polgármesterének nyilatkozatát, miszerint a külhoni magyarok Trianon miatt ma jobban élnek Romániában, Szlovákiában és a többi környező országban, mint az emberek Magyarországon.

Szerinte ilyen kijelentést még "Kádár János vagy Grósz Károly" sem tett, mert a "gazembereségnek is vannak fokozatai".

Szijjártó Péter úgy vélte: minden jóérzésű magyar egyetért azzal, hogy Niedermüller Péter ízléstelen és szégyenteljes kijelentést tett. Ugyanakkor - folytatta - ebben semmi szokatlan nincsen, hiszen a magyar baloldal hírhedtté vált arról, hogy folyamatosan gyűlöletet szít a határon túli magyar közösségekkel szemben.

Kijelentette: amíg a Fidesz-KDNP kormányoz addig a határon túliak számíthatnak a kormányra és az anyaországra.

Azt is kiemelte: az áprilisi választáson rekordszámú szavazatot adtak le a határon túli magyarok, és ennek 94 százaléka a Fidesz-KDNP-re érkezett. Ez szerinte részben a baloldal gyűlöletének oka és eredménye is. Ha kevesebbet provokálnák a határon túliakat, akkor lehet, hogy kicsivel több támogatást kaphatnának - mondta.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!