OGY - Krónika 3. rész (napirend előtt: költségvetés, napirend, interpellációk)

Belföld, 2019.06.17

A jövő évi költségvetésről beszéltek napirend előtt képviselők az Országgyűlés hétfői ülésén. A napirend elfogadása után a Ház áttért az interpellációk tárgyalására, amelyek között a szúnyogirtásról, a szociális üdültetésről és az orvosok helyzetéről is szó volt.  



Fidesz: a családok és az adócsökkentés költségvetése lesz a jövő évi büdzsé


Bánki Erik (Fidesz) hangsúlyozta: a családok és az adócsökkentés költségvetése lesz a jövő évi büdzsé, a kormány 2010 óta elkötelezett az adócsökkentés politikája mellett. A költségvetés és a gazdaságvédelmi akcióterv megerősíti a családok helyzetét, megvédi a gazdaság szereplőit és jelentősen javítja a magyar vállalkozások versenyképességét - jelentette ki.

Azt mondta: az elmúlt időben meghozott intézkedések eredményeként a magyar gazdaság az uniós átlagot meghaladó mértékben növekszik. A magyar emberekkel és vállalkozásokkal összefogva, őket támogatva kell építeni olyan gazdaságot, amely biztosítja, hogy ha válság jön, a magyar emberek a lehető legkevésbé érezzék meg annak hatásait - közölte.

Tállai András államtitkár elmondta: a kormány olyan költségvetést nyújtott be, amely elsősorban a családoknak nyújt biztonságot, célja, hogy családbarát hazát teremtsen a magyar embereknek. A másik hangsúlyos elem a gazdaságvédelmi akcióterv forrásainak biztosítása, hogy megvédjék a gazdaságot egy esetleges lassulástól, valamint megóvják az eddig elért eredményeket - magyarázta. Hozzátette: szigorú és fegyelmezett költségvetési politikát folytatnak a jövőben is.


Napirend



A Ház az elnöki jogkörben előterjesztetteknek megfelelően fogadta el eheti napirendjét. Ennek megfelelően a költségvetést 30 órában tárgyalják, az azt megalapozó törvényeket pedig 5 órában.


Interpellációk


A Jobbik hatékonyabb szúnyogirtást szorgalmazott


Lukács László György (Jobbik) a Nyugat-nílusi láz egyre növekvő számára, valamint az általa okozott halálesetek növekedésére hívta fel a figyelmet. Szólt arról is, hogy a kórokozó terjedése megfelelő szúnyogirtással megelőzhető lenne.

Arra várt választ: miért nem olyan irtást végeznek, amely megakadályozná a kórokozót átadó szúnyog terjedését?

Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára azt mondta: a betegség elsősorban a legyengült szervezetű emberekre veszélyes. Szólt az európai esetszámokról és kijelentette: Magyarország nem a legfertőzöttebb országok közé tartozik.

A betegség a csípések elleni személyes védekezéssel, szúnyoghálóval vagy hosszú ujjú öltözettel előzhető meg az Egészségügyi Világszervezet ajánlása szerint - mondta.

Évente mintegy 1,5 milliárd forintból végeznek szúnyogirtást Magyarországon - folytatta -, légi és földi járművekkel is irtanak, jelenleg hetedik hete folyik a munka.

A képviselő nem fogadta el a választ, azt a Ház szavazta meg 116 igen szavazattal, 31 nem ellenében, 1 tartózkodás mellett.


A Párbeszéd a szociális üdültetés megszüntetését bírálta


Korózs Lajos (Párbeszéd) a szociális üdültetésben várható változásokra kérdezett rá, arra, hogy miért szüntetik meg a szociálisan rászorulók üdültetésének támogatását? Bírálta, hogy a jövőben csak gyermekeket üdültetnek. Szerinte kimaradnak az idősek, a nagycsaládosok és a fogyatékkal élők.

Kijelentette azt is: az utalvány kibocsátójának haszna sokkal nagyobb volt, mint amennyit szociális üdültetésre fordított.

Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkára azt felelte a politikusnak: ne üljön fel az álhíreknek, nem szűnik meg a nagycsaládosoknak, időseknek és fogyatékkal élőknek szóló program, a szociális üdültetés zavartalanul folytatódik.

Az átalakítása oka, hogy az uniós előírások miatt meg kellett szüntetni az Erzsébet-utalványokat, ami megszüntette a jelenlegi törvény szerinti finanszírozás forrását, vagyis lesznek táborok, csak a finanszírozást másképp kell megoldani - szögezte le.

Idén csaknem 60 ezren üdülhetnek - mondta.

A képviselő nem fogadta el a választ, azt az Országgyűlés szavazta meg 112 igen vokssal, 29 nem és egy tartózkodó szavazat mellett.


DK: megoldják-e az orvosok parkolási gondjait?


László Imre (DK) arra várt választ: kezdeményezi-e a kormány a betegekhez kiérkező orvosok és ápolók parkolási nehézségeinek enyhítését? Szólt az orvos- és szakdolgozói hiányról. Ez szerinte egyre nagyobb terhet ró a dolgozókra, akiket még a parkolási gondok is sújtanak - mondta. Hangsúlyozta, a probléma egy egyszerű törvénymódosítással kezelhető lenne.

Cseresnyés Péter, az innovációs és technológiai tárca államtitkára szerint a fennálló törvények már rég válaszokkal szolgálnak a problémára.

Parkolási kérdésben elsősorban az önkormányzatoknak van döntési joga - mutatott rá, és hozott példát olyan településekre, ahol ezt egy rendelettel meg is oldották.

Bírálta a zuglói parkolási rendszert, és megjegyezte: érthető, ha valaki számára ijesztő, hogy az önkormányzat szabályozza a kérdést.

A képviselő nem fogadta el a választ. A Ház viszont 113 igen, 28 nem és 1 tartózkodással igen.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!