OGY - Krónika 3. rész (napirend előtt: koronavírus)

Belföld, 2020.03.30

A koronavírusról volt szó a parlamentben hétfőn, napirend előtt.



DK: a kormánypártok ne az ellenzékkel, hanem a járvánnyal harcoljanak!

Vadai Ágnes (DK) azt mondta, azt hitte, a járvány egységet kovácsol majd, ám szerinte történjék bármi, a Fidesz "pártpolitizál, hazudik, lejárat". Az elmúlt egy hétnek az egészségügyi dolgozók védőfelszereléséről, a tömeges tesztelésről, a munkahelyek megvédéséről, a bérek pótlásáról kellett volna szólnia - közölte, arra kérve a kormánypártokat, ne az ellenzék ellen folytassanak hadjáratot, hanem a járvánnyal harcoljanak. Vállaljanak felelősséget a megbetegedett egészségügyi dolgozókért és háziorvosokért, teszteljenek tömegesen, és pótolják a kieső munkabéreket! - szólított fel.

Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára úgy reagált: Vadai Ágnes magyarázkodik, mert az ellenzék nem szavazta meg a rendkívüli intézkedések meghosszabbítását. Hangsúlyozta, hogy számos gazdaságvédelmi döntést hozott a kormány, és továbbiak is születnek majd. Az egészségügyi védőeszközökről azt mondta: belső források is rendelkezésre állnak, és a külföldi szállítmányok is folyamatosak. A koronavírus elleni védekezésről szóló törvénnyel kapcsolatban pedig azt emelte ki, hogy a rendkívüli intézkedések a járvánnyal szembeni fellépésre és a káros gazdasági következmények elhárítására vonatkoznak.

MSZP: a kormánypártok aláásták a bizalmat

Tóth Bertalan (MSZP) azt hangsúlyozta, hogy bizalomra, összetartásra van szükség, de amit a kormánypártok tesznek, az ezeknek a fogalmaknak az aláásása. Azt állították, hogy parlamenti döntés hiányában a kormány nem tud cselekedni, ehhez képest a tisztifőorvos egymaga meghozta a szükséges intézkedéseket - jegyezte meg. Az ellenzék ma is hajlandó a konszenzus megteremtésére, csak egy gesztust kért, egy határidőt, mert így teremthető meg az ellenzéki szavazók bizalma - mondta, hozzáfűzve, hogy korlátlan felhatalmazást nem tudnak adni a kormánynak. Azt is kérte, hogy a "szabadrablást" függesszék fel a védőeszközök kereskedelmében.

Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára azt válaszolta: járvány van, nem kampány, márpedig az ellenzék úgy működik, mintha kampányidőszak lenne. Még az ellenzéki sajtó és volt ellenzéki pártelnökök is "előrébb vannak", mint a parlamenti ellenzéki pártok, akik "Gyurcsány Ferenc utasítására" nem szavazták meg a védekezésről szóló törvényt - fogalmazott. Pedig a gyorsaság rendkívül sokat számít, az ellenzék azonban ismét cserben hagyta a magyarokat - mondta.


Jobbik: az állam pótolja a munkavállalók kieső béreinek 80 százalékát!


Z. Kárpát Dániel (Jobbik) arra kérte a kormányt, hogy pótolja ki azoknak az átlagbér szintje alatti fizetéssel rendelkezőknek a keresetét, akik a koronavírus-járvány miatt bevétel nélkül maradtak.

Hangsúlyozta, a kabinetnek párhuzamosan kell kezelnie az emberek életének és anyagi helyzetének védelmét, tekintettel arra, hogy a lakosság harmada szinte semmilyen megtakarítással nem rendelkezik. Megjegyezte, számos környező országban már bevezették azt a gyakorlatot, amellyel az állam átvállalja a kieső fizetések 60-80 százalékát.

A Jobbik politikusa ismételten felvetette, hogy a kormány hozzon létre egy munkahelyvédelmi alapot, amelyet költségvetési források mellett a legnagyobb magyarországi vállalatok befizetéseivel és nemzetközi forrásokkal kellene feltölteni.

A Miniszterelnökség parlamenti és stratégiai államtitkára válaszában aláhúzta, a kormány célzott segítségnyújtásban gondolkozik, és azt szeretné, hogy minél több munkahely megmaradjon, minél kevesebb gazdasági ágazat álljon le a koronavírus miatt.

Orbán Balázs kiemelte, a kormány ezen gazdaságpolitikájával 12 százalékról 3 százalékra csökkentette a munkanélküliséget az elmúlt tíz évben, és nem tervezi kidobni azt az elvet az ablakon, amellyel rendbe tudta tenni az országot.



KDNP: összefogásra és nem széthúzásra van szükség, amit az ellenzék tesz



Soltész Miklós (KDNP) szerint a következő időszakban is arra az összefogásra van szükség, amit az ország lakossága tanúsított a koronavírus járvánnyal szemben és nem arra a teljes széthúzásra, amit az ellenzék mutat.

A kormánypárti politikus felszólalásában köszönetet mondott minden közszolgálatban részt vevőnek, a boltosoknak és a segítséget felajánló magánszemélyeknek, vállalkozásoknak.

Hangsúlyozta, Magyarország óriási küzdelemben, de jobban áll, mint sok más ország a koronavírus elleni védekezésben. A kormány ezt a munkát egyebek mellett azzal segíti, hogy összesen 3600 milliárd forintot hagy az embereknél és várhatóan további könnyítésekről is dönt majd. Soltész Miklós ezzel kapcsolatban megjegyezte, a kabinet segélyek helyett továbbra is a segítségben és a munkahelyek megőrzésében gondolkodik.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) parlamenti államtitkára válaszában azt mondta, a világ legfejlettebb gazdasággal rendelkező területein is rendkívül nehéz helyzetek alakultak ki, ezért mindenhol az összefogás ideje jött el. Jó lenne, ha a parlamentben is ilyen összefogás valósulna meg, de ezt sajnos az ellenzék részéről nem tapasztaljuk - tette hozzá.

Rétvári Bence szánalmasnak nevezte az ellenzék magyarázkodását arról, miért lassította a kormány felhatalmazását a védekezésre.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!