OGY - Krónika 3. rész (napirend előtt: koronavírus)

Belföld, 2020.04.06

A koronavírus-járvánnyal összefüggésben folytatódtak a napirend előtti felszólalások hétfőn az Országgyűlésben.



LMP: nemzeti szolidaritási adó kell a nagy vagyonokra



Keresztes László Lóránt (LMP) fontos lépésnek nevezte az egészségügyi dolgozóknak adott egyszeri juttatást, de nem tartotta elegendőnek, 50 százalékos fizetésemelést szorgalmazott számukra. Kifogásolta, hogy a kormányzati intézkedések nem szólnak azoknak, akik már elvesztették munkájukat.

A járvány elleni védekezés érdekében javasolta nemzeti szolidaritási adó bevezetését az 500 millió, illetve egymilliárd forintot meghaladó vagyonok esetében, sávosan. Ugyancsak sávos adó bevezetését javasolta a csillagászati összegű osztalékokra. Le kell állítani Budapest-Belgrád-vasútvonal építését, de átcsoportosíthatónak látta a Liget-projekt, a paksi beruházás, a Hungexpo fejlesztésére szánt idei összegeket is.

Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériuma parlamenti államtitkára közölte, idén év elején már 14 százalékkal emelték, ősszel pedig 20 százalékkal emelik az egészségügyi dolgozók fizetését; ebben a ciklusban 72 százalékos béremelés volt az ezen dolgozóknak az 500 ezer forintos pluszjuttatást nem számolva.

Furcsállotta, hogy az LMP-s politikus zöldpárti képviselőként a vasútépítés leállítását követelte. Szerinte a beruházások leállítása, az adóemelés, a megszorítások, nem az az út, amelyen az ország ki tud kecmeregni a válságból.



DK: a kormány hatalma építésével van elfoglalva



Oláh Lajos (DK) szerint az elmúlt hetekben a magyar volt az egyetlen kormány a kontinensen, amely nem foglalkozott a munkahelyek védelmével, azzal volt inkább elfoglalva, hogyan lehet ebből a helyzetből "még több hatalmat kifacsarni", közben keresztbe tettek az ellenzéknek és az önkormányzatoknak. Úgy fogalmazott, Magyarországon nincs veszélyesebb kombináció, mint a koronavírus és a Fidesz együtt, a forint mélyrepülése ennek szemléletes tünete.

Elmondta, a DK a napokban egy 3000 milliárd forintos javaslatcsomagot fogalmazott meg, amely védi a munkahelyeket és pótolja a már elbocsátottak bérét. Ez nem segély, ne keverjék össze a magyarok teljesítményét a teljesítmény nélkül milliókat kereső focistákkal, vagy az életükben nem dolgozó fideszes rokonokkal, vejekkel, oligarchákkal, hiszen a magyarok egészen addig dolgoztak, amíg a koronavírus ki nem rántotta a talajt a lábuk alól - hangoztatta.

Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára azt kérte, hogy a képviselő vegye a fáradtságot és nézze meg a miniszterelnök által nap folyamán bejelentetteket. Említett területeket, miközben hétfőn bejelentések születtek - tette hozzá.

A tűzzel való felelőtlen játéknak tartotta azokat az ellenzéki javaslatokat, amelyek a beruházások leállítását javasolják - ami megnövelné a munkanélküliséget - és az így felszabaduló összegeket segélyekre költené. Közölte, ennek az országnak 10 évébe telt, amíg hátat tudott fordítani annak az időszaknak, amikor jobban megérte segélyből élni munka helyett.



MSZP: mindenkinek segíteni kell, nemcsak a klientúrának



Tóth Bertalan (MSZP) hiányolta "a mindennapi hősök", a szociális ellátásban, a közszolgáltatások, a kiskereskedelemben dolgozók elismerését. Jelezte, egyetértenek a bankok és a multik költségvetési befizetésének növelésével, tudomásul veszik a párttámogatások csökkentését, de nem értenek egyet azzal, hogy pluszfeladatokat pakolnak az önkormányzatokra, majd "legatyásítják" őket.

A túléléshez haladéktalanul cselekedni kell - hangoztatta. Hozzátette, mindenkinek segíteni kell, nemcsak a klientúrának, a kiválasztott keveseknek. Elmondta, növelni kell a munkanélküli ellátás idejét és annak összegét, meg kell duplázni a családi pótlékot, a gyest, az anyasági támogatást, azonnali nyugdíjemelés kell. Szorgalmazta, hogy a SZÉP-kártyán lévő összeget élelmiszervásárlásra is át lehessen csoportosítani, hogy az átlagos havi fogyasztást meg nem haladó mértékéig ne kelljen rezsit fizetni, és hogy a kisvállalkozásoknál a bérek 80 százalékát vállalják át.

Orbán Balázs, a Miniszterelnökség parlamenti államtitkára arról beszélt, hogy a miniszterelnök által bejelentettek a GDP 20 százalékát teszi ki, 9000 milliárd forintot jelentenek. Azok a javaslatok, amelyekről az ellenzék beszél, meg sem közelítik ezt a nagyságrendet - tette hozzá. Kitért arra, hogy az önkormányzatok hozzájárulása a járványügyi alaphoz elenyésző a költségvetéshez vagy a multinacionális cégekhez viszonyítva. Az önkormányzatok bevételei az elmúlt években megduplázódtak és ebből szeretnének kérni - közölte.


Jobbik: "akik eddig loptak, azok most adjanak"!



Stummer János (Jobbik) úgy értékelt: a kormányoldal az utóbbi 10 évben új nemzeti tőkésosztályt épített a nemzeti érdekre hivatkozva, most azonban a helyzet megváltozott, ma az a nemzeti érdek, hogy a korábbi években felhalmozott vagyonokat a magyar emberek érdekében, a magyar gazdaság talpra állítására költsék el.

"Akik eddig loptak, azok most adjanak!" - fogalmazott. A kormányoldalt azzal vádolta, hogy a pénz, amire most az embereknek szüksége van, ott van a náluk és "a haverjaiknál".

Orbán Balázs, államtitkár "összevissza hadoválásnak" minősítette a képviselő felszólalását, és úgy vélte, a Jobbik eddig tett javaslatai nulla forintot jelentenének a magyar családoknak.

Jelezte: a kormányfő már a második gazdaságvédelmi csomagot jelentette be, annak érdekében, hogy minél kevesebb ember veszítse el a munkáját. Az államtitkár azt kérte a jobbikos politikustól, hogy ha a "politikai blődségeken" túl komolyan gondolja a magyar vállalkozások, családok támogatását, akkor támogassa a kormány intézkedéseit.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!