OGY - Krónika 3. rész (napirend előtt: rezsi, ellenzék támogatása, szankciók)

Belföld, 2022.10.03

A rezsidíjak megfékezéséről, az ellenzékéki civil szervezetnek külföldről nyújtott támogatásról, valamint az Oroszországgal szembeni szankciókról is szó volt az Országgyűlés hétfői ülésén, a napirend előtti felszólalások során.



DK: a válság oka Orbán Viktor


Varju László (DK) szerint a magyarországi válság oka Orbán Viktor miniszterelnök és nem a kormányfő által is megszavazott európai szankciók.

Ismertette a pártja által létrehozott árnyékkormány megoldási javaslatait a jelentős rezsiárakra: megdupláznák a lakosság számára kedvezményesen biztosított áram és gáz mennyiségét, az energia áfáját 5 százalékra csökkentenék és rezsimoratóriumot vezetnének be az eddig rendesen fizetőkre. Szerintük a rendszerhasználati díjat is be kell fagyasztani és támogatást kell nyújtani a szociálisan rászorulóknak.

Dömötör Csaba, a Miniszterelnökség államtitkára szerint az ellenzék megpróbálja letagadni a szankciók következményeit.

Az árnyékkormánnyal csak bizonyítást nyert, hogy a baloldal vezetője a DK, holott tavasszal a választók nem azt üzenték, hogy szeretnének egy kicsivel többet a Gyurcsány- féle baloldalból - fogalmazott.

Arra is emlékeztetett, hogy az árnyék gazdasági miniszterük kivezetné a benzinárstopot és a rezsicsökkentést is támadta. Kormányon semmit sem tettek volna, hiszen pártelnökük hülyeségnek nevezte az árkorlátozást - emlékeztetett.


KDNP: összefügg-e Soros érdeke és az ellenzék szankciópártisága?



Hollik István (KDNP) azt bírálta, hogy az ellenzék miniszterelnök-jelöltje a választási kampányban külföldről, Soros György egyik szervezetétől kapott 2 milliárd forintnyi támogatást, holott szigorúan tilos politikai kampányt külföldről támogatni. Szerinte a baloldal ezzel felrúgta a népszuverenitásra alapozott elvet.

Arra is felhívta a figyelmet, hogy az európai energiaválságot a Soros által is támogatott elhibázott szankciók okozzák, amelyekből Soros kaszál energetikai befektetésein keresztül.

Szerinte ezzel "a képlet összeállt", és feltette a kérdést: van-e összefüggés Soros érdekei és az általa finanszírozott "dollárbaloldal" szankciópártisága között. Azt kérte az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságától, hogy ezt alaposan vizsgálja meg heti ülésén.

Répássy Róbert, az Igazságügyi Minisztérium parlamenti államtitkára úgy felelt: a párttörvény világosan meghúzza azokat a határokat, amelyek elfogadhatók a magyar demokráciában.

Szerinte az ellenzék azonban egy másik szabályt is felrúgott, hiszen civil szervezetek is csak átlátható módon fogadhatnak el támogatást külföldről. Ez minden szempontból törvénysértő magatartás - szögezte le -, aminek mind a parlamenti, mind a parlamenten kívüli vizsgálata indokolt.


Fidesz: a baloldal Brüsszel érdekeit képviseli


Halász János (Fidesz) az energiaválságot kiváltó európai elhibázott szankciókat bírálta, ami miatt Európa szegényedik, de Oroszország nem rogyott össze.

Frakciója üdvözli, hogy a kormány elfogadta azt, hogy az embereket is meg kell kérdezni arról, akarnak-e újabb szankciókat - mondta.

Elképesztő, hogy a baloldal a magyar emberek helyett Brüsszel érdekeit képviseli - jelentette ki. Felháborító, hogy az egész Gyurcsány vezette baloldal teljes erővel támogatja a szankciókat, bezzeg a rezsicsökkentést mindig is ellenezéték - fogalmazott.

A dollárbaloldalra továbbra sem számíthatunk semmiben - szögezte le.

Rétvári Bence, a Belügyminisztérium államtitkára elmondta, hogy Ausztriában földgázellátási veszélyhelyzetet hirdettek, de Európa számos helyén vezetnek be korlátozásokat.

Emlékeztetett, hogy a krími háború idején nem volt energiaárrobbanás, hiszen energiaszankciók sem voltak.

Arról is szólt, hogy az árnyékkorány árnyékminiszterelnöke még több szankciót sürget.


Napirend


Kövér László (Fidesz) házelnök elmondta, hogy a kormány normakontroll-javaslatot nyújtott be az Európai Bizottsággal való megegyezés érdekében a büntetőeljárásról szóló törvény módosításához. Ebben azt kérte, hogy a Ház kezdeményezze a jogszabály alkotmánybírósági vizsgálatát.

Az Országgyűlés a napirendjét úgy fogadta el, hogy a normakontroll-javaslatot kedden tárgyalják meg a napirend előtti felszólalások után és szavaznak arról.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!