OGY - Krónika 3. rész (napirend, interpellációk)

Belföld, 2019.06.24

A dunakeszi járműjavítóról, az isztambuli egyezményről, az Erzsébet-program szociális üdültetéséről és az éghajlatváltozási cselekvési tervről is szó volt hétfőn a parlamentben, az interpellációk között.



Napirend


A parlament úgy határozott, hogy a pénzmosás és a terrorizmus finanszírozása megelőzéséről és megakadályozásáról szóló törvénymódosítási javaslatot házszabálytól eltérve tárgyalja, így arról már kedden szavazhatnak.

Az Országgyűlés ezután elfogadta napirendjét.


Interpellációk


Jobbik: hogyan tarthatók meg a Dunakeszi Járműjavító Kft. munkavállalói?


Szilágyi György (Jobbik) arról beszélt, hogy eladják a Dunakeszi Járműjavító Kft. magyar állam és MÁV által tulajdonolt üzletrészeit. Miként érvényesíthető a nemzetstratégiai érdek egy államtól független tulajdonossal szemben? Hogyan tarthatóak meg a munkavállalók, ha ez nem feltétele az értékesítésnek? - sorolta kérdéseit.

Vargha Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium államtitkára azt felelte: a magyar vasútijármű-gyártás eddigi legnagyobb üzletéről van szó, az egyiptomi állami vasúttársaság ugyanis 1300 vasúti kocsi legyártására adott megbízást a dunakeszi cég és az orosz Transmashholding hazai leányvállalata alkotta konzorciumnak. Dunakeszin ebből több mint 650 járművet gyártanak majd le, és biztosítanak ezzel lehetőséget a magyar munkavállalóknak - mondta.

Szilágyi György nem fogadta el a választ, de az Országgyűlés 110 igen, 31 nem szavazattal, 1 tartózkodás mellett jóváhagyta.


MSZP: ratifikálják az isztambuli egyezményt!


Gurmai Zita (MSZP) a nők elleni erőszakról szóló isztambuli egyezmény ratifikálását sürgette, és választ várt a kormány ezzel kapcsolatos álláspontjára.

Völner Pál, az igazságügyi tárca parlamenti államtitkára úgy reagált: fontosnak tartják a nők tiszteletét, határozottan elutasítják a nők elleni erőszakot, a kormány pedig sok esetben az egyezményben foglalt elvárásokat meghaladó mértékben védelmezi az áldozatokat. Az egyezménynek van azonban két olyan pontja, amely a kormány által elfogadhatatlan elemeket akar a magyar jogrend részévé tenni: az egyik a menekültüggyel foglalkozó fejezet, a másik a társadalmi nem fogalmára vonatkozó passzus. Amíg ezek nem tisztázódnak, nem kerülhet sor az egyezmény ratifikációjára - közölte.

Gurmai Zita nem fogadta el a választ, ellentétben a parlamenttel, amely 109 igen szavazattal, 31 nem ellenében, 1 tartózkodás mellett elfogadta.


DK: mikor akarják végre emberszámba venni a nyugdíjasokat és a fogyatékossággal élőket?


Arató Gergely (DK) azt kifogásolta, hogy 2020-tól megszűnik a nyugdíjasok és a fogyatékossággal élők nyaralási lehetősége az Erzsébet-program keretében. A kormánynak választási időszakon kívül nem számítanak ezek a rétegek - mondta. Mikor akarják végre emberszámba venni a nyugdíjasokat és a fogyatékossággal élőket? - fogalmazta meg kérdését.

Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára azt felelte: a híresztelésekkel ellentétben nem szűnik meg a nagycsaládosoknak, nyugdíjasoknak és fogyatékossággal élőknek szóló üdülési program.

A DK-s képviselő a választ nem fogadta el, de a Ház jóváhagyta 109 igen szavazattal, 27 nem ellenében és 1 tartózkodás mellett.


LMP: miért nem készült még el az éghajlatváltozási cselekvési terv?


Csárdi Antal (LMP) arra várt választ, hogy miért nem készült még el a kormány éghajlatváltozási cselekvési terve. "Megint elszalasztunk egy évet?" - kérdezte.

Cseresnyés Péter, az Innovációs és Technológiai Minisztérium államtitkára azt válaszolta: a kormány nagy hangsúlyt fektet a klímaváltozás elleni fellépésre. Az éghajlatváltozási cselekvési terv pedig elkészült, jelenleg folyamatban van a kormányzati egyeztetése - közölte.

Csárdi Antal nem fogadta el a választ, de a Ház megszavazta 111 igen, 31 nem szavazattal, 1 tartózkodás mellett.


Párbeszéd: az állami alkalmazottak családján nem segít a jövő évi büdzsé


Kocsis-Cake Olivio (Párbeszéd) arra kérdezett rá, hogyan segíti a családokat a jövő évi költségvetés? Szerinte a családok többségének nem javul a helyzete jövőre. Sorolta az állami alkalmazottakat, akiknek nem emelkedik a fizetésük, de rámutatott arra is, hogy a privát szektorban több mint 400 ezer ember van minimálbérre bejelentve.

Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériuma parlamenti államtitkára kijelentette: a rendszerváltás óta soha nem emelkedett olyan mértékben a minimálbér, mint a Fidesz-KDNP-kormányok idején. A bruttó átlagkeresetek 63, a nettó keresetek 66 százalékkal emelkedtek - sorolta az eredményeket.

Kitért arra is: a szocialista kormányok idején megduplázták a munkanélküliséget.

A képviselő nem fogadta el a választ, azt a Ház szavazta meg 108 igen szavazattal, 29 ellenében, 1 tartózkodással.


Fidesz: miért nem működnek a baloldali adóemelések?



Boldog István (Fidesz) fontosnak tartotta a költségvetés kiszámíthatóságát, amelyet már júliusban elfogad a Ház és választ várt arra, miért nem működik a gyakorlatban a baloldal által többször szorgalmazott adóemelés.

Sajnálatos módon a baloldal kilenc év után sem tanult semmit múltbéli hibáiból - fogalmazott, emlékeztetve a Gyurcsány Ferenc DK elnök miniszterelnöksége alatt bevezetett adóemelésekre.

Tállai András, a Pénzügyminisztérium államtitkára felelevenítette: a Gyurcsány-kormány elvett az emberektől egyhavi nyugdíjat, egyhavi jövedelmet a közszférában dolgozóktól, míg a Fidesz-kormány alatt folyamatosan növekszik az emberek jövedelme.

Ugyancsak elvették a családi adókedvezményt, amelyet a Fidesz nemhogy visszaadta, de jelentősen növelte - sorolta a különbségeket. Bírálta, hogy az áfát csökkentették, mert attól az árak nem csökkentek.

A politikus a választ elfogadta.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!