OGY - Krónika 3. rész (szociális hozzájárulási adó csökkentése)

Belföld, 2019.06.12

A szociális hozzájárulási adó (szocho) csökkentésére vonatkozó javaslatról vitáztak a képviselők az Országgyűlés szerdai ülésén.



Varga Mihály: a kormány elkötelezett a foglalkoztatás terheinek csökkentése mellett


Varga Mihály pénzügyminiszter a szociális hozzájárulási adó (szocho) csökkentésére vonatkozó javaslatot ismertetve kijelentette: a kormány elkötelezett a foglalkoztatás terheinek csökkentése mellett, ezért számos intézkedést tesz, amelyek közül az egyik legfontosabb a szociális hozzájárulási adó (szocho) csökkentése.

A tárcavezető kiemelte: a tervezet illeszkedik a gazdaságvédelmi akciótervbe, amely a növekedés ösztönzésére és az adóterhek csökkentésére is törekszik. A lépéssel a szocho 2 százalékponttal csökkenhet, így a munkát terhelő adófajta mértéke 17,5 százalékra mérséklődhet júliustól - közölte. Hozzátette: az intézkedés sok pozitív változást eredményez munkaadóknak és munkavállalóknak egyaránt.

Emlékeztetett: a gazdasági növekedés jelentős Magyarországon, miközben az eurózóna és legfontosabb exportpiacaink növekedése egyre lassabb. Ezért fontos, hogy a magyar gazdaság eredményeit meg tudjuk védeni, és az egyik ilyen eredmény a munkahelyteremtés, a foglalkoztatás növekedésének emelkedése - mondta.

Varga Mihály kitért arra: az adópolitika az elmúlt években is a munkát terhelő adók és a vállalkozások adóterheinek csökkentésére és az adórendszer egyszerűsítésére koncentrált. E politika részeként vált most időszerűvé a szocho 2 százalékpontos csökkentése - közölte. Hozzátette: a munkáltatókat terhelő hozzájárulásból igénybe vehető kedvezmények is bővültek.



Fidesz: a többletforrásokat akár béremelésre is lehet fordítani



Barcza Attila (Fidesz) frakciója támogatásáról biztosítva az előterjesztést azt mondta, a magyar gazdaság minden eddiginél jobban teljesít a gazdasági növekedés, a foglalkoztatottság növelése, a munkanélküliség csökkentése és bérek emelése terén. Hozzátette: 2010 óta 800 ezerrel nőtt a foglalkoztatottak száma, a kormány folytatni akarja a munkahelyteremtést, ezért csökkennek a munkát terhelő adók.

Elmondta, a szociális hozzájárulási adó július elsejétől történő két százalékpontos csökkentése idén 144 milliárd forintot, 2020-ban pedig további 156 milliárd forintot hagy a magyar vállalkozásoknál. Közölte, a mostani csökkentéssel a munkaadók a többletforrásokat a bérek emelésére, fejlesztések finanszírozására fordíthatják.



Jobbik: nem nóvumról, elhalasztott intézkedésről van szó



Z. Kárpát Dániel (Jobbik) arra hívta fel a figyelmet, hogy a szociális hozzájárulási adó csökkentése nem nóvum, az része a hatéves bérmegállapodásnak. Már a tavalyi költségvetési ciklusban is szó volt róla, de akkor eltolták a bevezetését - magyarázta.

Hozzátette: a hibás költségvetési tervezésből adódó elkésett, de pozitív intézkedésről van most szó.

Az ellenzéki politikus hosszan bírálta a foglalkoztatási statisztikákat, mondván, azok nem a valós képest festik le, egy kategóriába sorolják a diákmunkásokat, a külföldre kivándoroltakat. A közfoglalkoztatottak esetében százezres az eltérés a valóság és a fideszes statisztika között - hangoztatta. Impozánsnak nevezte a GDP-adatokat, de azokat szerinte össze kellene hasonlítani a magyar nemzetgazdaság adataival. Miért nem beszél senki arról, hogyha a gazdaság teljesítményéből levonnánk az itt dolgozó külföldi cégek teljesítményét, akkor milyen lenne a kép? - firtatta.



KDNP: a mostani kormány az adócsökkentés kormánya



Nacsa Lőrinc (KDNP) elmondta, a mostani kormány az adócsökkentés kormánya, ezt tükrözi a mostani javaslat és a 2020-as költségvetés is. 2020-ra 500 milliárd forint adócsökkentést tervez a kormány - jegyezte meg. Közölte, 2016-ban még 27 százalék volt a szociális hozzájárulási adó, ami most 17,5 százalékra csökken.

Kitért arra, hogy a Jobbik nemrég még egy adóemelő programmal, a bérunióval kampányolt, annak bevezetése esetén ugyanis elkerülhetetlen lett volna az adóemelés. A magyar emberek azonban nem kértek ebből a programból, az adócsökkentésre szavaztak - mondta.

2010 előtt Gyurcsányék agyonadóztatták a magyar vállalkozásokat, soha nem a magyar vállalkozások érdekeit képviselték és egymillió embert tettek munkanélkülivé - tette hozzá.


MSZP: nem épített modern Magyarországot a kormány


Molnár Gyula, az MSZP vezérszónoka arról beszélt: a fő probléma az, hogy az elmúlt években, ami a világgazdaságnak, az európai gazdaságnak és Magyarországnak is "kegyelmi idő" volt, amikor nem volt gazdasági válság, békés volt a világ, és sok külső forrás érkezett a magyar gazdaságba, a kormány nem épített modern Magyarországot. Nem olyan országot építettek, amely egy kritikus helyzetben képes lenne megoldani a gondjait - vélekedett.

Mint mondta, a szocho legnagyobb problémája, hogy adójellegű és nem járuléktípusú bevétel. Ma látszólag elmondható, hogy a szociális hozzájárulás felhasználási módja megfelel a nevének, de bármikor előállhat olyan helyzet, amikor más célokra fordítják ezt a forrást - közölte.

Molnár Gyula kijelentette: támogatják a javaslatot. Megjegyezte: jelentős bevételkiesést nem jelent a kormánynak a szocho csökkentése.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!