OGY - Krónika 3. rész (turizmus)

Belföld, 2018.11.15

A digitális adatszolgáltatást, a kiemelt turisztikai beruházásokat és a vendégek adatainak kezelését érinti a turisztikai térségek fejlesztésének állami feladatairól szóló törvény módosítása, amelynek vitáját csütörtökön kezdte meg a Ház.



Turisztikai térségek fejlesztésének állami feladatairól szóló törvény módosítása


A turizmus további mennyiségi és minőségi fejlődést szolgálja a turisztikai térségek fejlesztésének állami feladatairól szóló törvény módosítása - mondta Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára.

A változtatás a digitális adatszolgáltatást, a kiemelt turisztikai beruházásokat, valamint a vendégek adatainak kezelését érintik - ismertette.

Már létrejött a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ - emlékeztetett -, a javaslat szerint ez a szerv a jövőben napi adatkommunikációt tartana fenn a szálláshely-szolgáltatókkal, és a statisztikák felhasználásával átfogó, naprakész adatszolgáltatást biztosítana az érintetteknek.

A módosítás egy menetrendet is meghatároz a digitális adatszolgáltatási rendszer lépcsőzetes bevezetésére. A kisebb szálláshelyek térítésmentesen használhatják majd a szoftvert - tette hozzá.

A turisztikai potenciál növelése szerinte komplex szolgáltatási csomagok biztosításában rejlik, a turisztikai ügynökség feladata ezért egyedi programok kidolgozása a kiemelt térségekre. Az ehhez szükséges beruházások igénylik a vagyongazdálkodási törvények összehangolását.

A vendégek adatrögzítéséről azt mondta: a turizmus fejlesztését szolgálja, hogy a szálláshelyek pontos adatokkal rendelkezzenek a vendégeikről, hogy esetleges követeléseiket érvényesíthessék. Az adatkezelést külföldi állampolgárok esetén idegenrendészeti szempontok is indokolják - tette hozzá. A szálláshelyek a jövőben biztonságos tárhelyen rögzítik majd az adatokat, amelyekhez csak a törvényben rögzítettek férhetnek hozzá.

A turizmus a nemzeti össztermék 10,3 százalékát adta tavaly és több mint 410 ezer embernek adott munkát. Az ágazat teljesítménye évről érre rekordokat dönt - hangsúlyozta -, mindez a családok anyagi mozgásterének bővülését is mutatja.



Jobbik: a javaslat veszélyeket rejt magában


Kepli Lajos (Jobbik) szerint olyan adatbázist hoz létre a kormányzat, amely veszélyeket rejt magában. Szinte bárki hozzáférhet egy központi adatbázisból arról, ki, hol és kivel nyaralt, ezért komoly aggályokat fogalmazott meg - vélekedett.

Emlékeztetett: júniusban egy közbeszerzésen egy olyan társaság nyerte el a központi szoftver kifejlesztésének lehetőségét csaknem 2 milliárd forintért, amely "jól fekszik" mostanában a kormánynál. A turizmus valóban fejlődőképes ágazat - ismerte el, és az ágazat kifehérítését is célnak nevezte, mégis aggályosnak nevezte a rendszer működését. "Jól tudjuk, hogy vannak kormányközeli érdekeltségek a turizmusban" - fogalmazott, szerinte ezek pluszinformációkkal versenyelőnyre tehetnek szert.

Ha idegenrendészeti hatása volna a javaslatnak, az mindenképpen támogatható volna - fogalmazott.



MSZP: nem tudjuk támogatni a javaslatot


Molnár Gyula (MSZP) kijelentette: pártja nem tudja támogatni a javaslatot. Azt puhatolta, melyik a javaslat azon eleme, amely "egy elterelő hadművelet", és mi a valóságos akarat.

Kifogásolta, hogy a változtatás alig foglalkozik a vagyonkezeléssel. Sérelmezte ugyanakkor, hogy az adatkezelésbe egy újabb szervezet lép be, amely akár továbbadhatja az információkat egy gazdasági társaságnak.

Az adatbázisról azt mondta: annak fejlesztője valóban szárnyal a közbeszerzések megnyerésével, emellett kézzelfoghatónak ítélte azt a szándékot, hogy mindent regisztráljanak.

Nem látható ugyanakkor az, hogy mindez hogyan szolgálja a turizmus minőségi javulását - vélekedett. "Az adatbázis combosodik, önök egyre több mindent fognak látni" - jelentette ki, hozzátéve: semmilyen bizalom nincs a kormányzattal szemben, amikor azt állítja, nem használja azt a törvényben foglaltaktól eltérő célokra azokat.


LMP: a turizmus is a kisajátítás áldozata lett


Csárdi Antal (LMP) azt mondta: az előterjesztés célja a turizmus elfoglalása, az LMP ezért nem tudja támogatni azt. Szerinte inkább a fejlesztésre váró térségek fejlődését kellene segíteni.

Szerinte a turisztikai szektor is a kisajátítás áldozata lett, ezt támasztja alá a mostani javaslat is. Részletes adatsorral szeretnének rendelkezni arról, ki, mikor és hol nyaralt - fogalmazta meg aggályát, és 1984-et emlegetett.

Úgy ítélte meg: a módosítással elismerik, hogy az adóhivatal képtelen a vállalkozások adózási gyakorlatának vizsgálatára, azt állítják, ehhez személyes adatokra van szükség.

A kormány már az előző ciklusban rátette kezét a turizmusra és közvetetten állami irányítás alá vonta - jelentette ki.

A turizmus szinte állami beavatkozás nélkül is jól működik, és amikor annak jobbítására hivatkoznak, csupán át akarják venni az irányítást a szektor felett.

Jól érzékelhető összeg áll rendelkezésre jövőre annak fejlesztésére - összesen mintegy 70 milliárd forint -, éppen annyi, amennyit elvettek a lakástakarék-megtakarítás támogatásának elvételével - mutatott rá. Feltette a kérdést: a Miniszterelnöki Kabinetiroda által kezelt "bődületes keret" hogyan segíti a turizmus fejlődését?
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!