OGY - Krónika 4. rész (adócsomag)

Belföld, 2019.06.18

A jövő évi adócsomag tárgyalásával folytatta munkáját az Országgyűlés kedden.



Fidesz: Magyarország keresett befektetési célpont


Bánki Erik (Fidesz) méltatta a kormány gazdaságpolitikáját, amely szerinte meghozta a gyümölcsét, a teljesítményt nemzetközi szervezetek is elismerik. Mára a tíz legkeresettebb befektetési célpontok egyike Magyarország, amit a kiszámíthatóság eredményeként értékelt.

Kiugrónak ítélte a gazdasági növekedést, ami a dupláját tette ki az unió növekedési átlagának, és az adócsomag fontos elemének ítélte a befektetőbarát hozzáállást.

Az adócsomag céljának nevezte, hogy minél több társadalmi réteg és vállalkozás számára tudjon kedvezőbb adózást megvalósítani. Az adótörvény minden elemében szolgálja a gazdaságvédelmi akciótervet is - hangsúlyozta.

Szólt a kisvállalkozói adó (kiva) mérsékléséről, amelyet már 40 ezer vállalkozás választ. Fontos intézkedésnek nevezte, hogy megszűnik az adófeltöltési kötelezettség decemberi határideje. Sorolta a csökkenő adókat: a munkát terhelő adót, a reklámadót és a szállásadó áfáját, ami szerinte jelentős versenyképesség-növekedést eredményez a jövőben. A családokat segítő adócsökkentésről is említést tett.

Törvény született a nemzetközi sportszervezetek magyarországi letelepedéséről, akik a jövőben megkapják azokat az adókedvezményeket is, amelyeket a hazaiak - emlékeztetett. Hozzátette, tovább csökkennek az őstermelők adminisztratív terhei is, akiknek jövőre négy helyett egyetlen adóbevallást kell beadniuk.


Jobbik: jók a gyermekek utáni kedvezmények, de szélesebb körben is nyújthatnák


Potocskáné Kőrösi Anita (Jobbik) jónak ítélte a gyermekeket nevelő nők adókedvezményét, de szerinte a teljes személyijövedelemadó-mentességet már a háromgyerekeseknek is meg kellene adni.

A szociális hozzájárulási adó csökkentése igazolódik vissza a kiva-ban is - mutatott rá. Bírálta azonban ezen adónem létét - ami korábban járulék volt -, hiszen szerinte így a kormány bármire elköltheti a befolyt összeget.

A szálláshelyek áfacsökkentésével kapcsolatban azt mondta: az szerinte hasznos lesz a munkaerőhiányban szenvedő ágazatnak. Rámutatott ugyanakkor arra, hogy a turizmusfejlesztési hozzájárulás is terheli a szektort.

A társaságok adójáról szólva pozitívumként említette, hogy a fejlesztési adókedvezménynél megszűnik a bérköltség- és létszámfeltétel.

Az egyszerűsített közteherviselési hozzájárulásról bírálólag azt mondta: nemrég emelték meg az összeghatárt a sportolók számára, most pedig a nemzetközi sportszövetségek munkavállalói is élvezhetik ezt a kedvezményt.

A társaságiadó-támogatások sportcélú felhasználásának kiterjesztésével szerinte a kormányzat belátta, hogy túlméretezték a stadionokat, amelyeket az önkormányzatok nem tudnak fenntartani. Bár a jövőben a látványcsapatsport-támogatást a működési veszteség 80 százalékáig lehet nyújtani, szerinte ez sem oldja majd meg a problémát.



KDNP: az adócsökkentések mellett is nőnek az adóbevételek



Hargitai János (KDNP) az adócsökkentésről és -egyszerűsítésről szólt. 2020-ban a 10 százalékos nyugdíjjárulék, a 4 százalékos természetbeni egészségügyi járulék, a 3 százalékos pénzbeli egészségügyi járulék és az 1,5 százalékos munkaerőpiaci járulék egy adóteherbe olvad össze - ismertette, jelentősnek nevezve ezt a változást, mert nem négy, hanem csak egy számlára kell utalni a közterheket a vállalkozásoknak.

Az adócsökkentésekről szólva beszélt a kiva kulcsának csökkentéséről, az egyszerűsített vállalkozói adó megszüntetéséről, a fejlesztési adókedvezmények értékhatárának csökkentéséről, a kereskedelmi szálláshelyek áfakulcsának, illetve a reklámadó átmenetileg nulla százalékra történő csökkentéséről. Úgy összegzett, ami a költségvetésnek kiesés, az az adózónak bevételi többlet.

Hargitai János elmondta, az adócsökkentések mellett is nőnek az adóbevételek a 2020-as költségvetésben 1366 milliárd forinttal, 13 százalékkal.



MSZP: 2020-ban is a magyar dolgozók maradnak az EU egyik leginkább adóztatott csoportja



Tóth Csaba (MSZP) közölte, frakciója támogatja a törvényjavaslat adócsökkentést tartalmazó lépéseit - a reklámadó felfüggesztését, a kisvállalkozások adójának mérséklését -, de helyes lett volna, ha a munkáltatók mellett a munkavállalók terhei is csökkennek, mert így 2020-ban is a magyar dolgozók maradnak az EU-ban az egyik leginkább adóztatott csoport.

Szerinte az adócsomagot sem a szakértők, sem a piac nem tartja olyan jelentősnek, mint ahogy azt Varga Mihály pénzügyminiszter előadta. A csomag valójában alig csökkent adót; a szociális hozzájárulási adó két százalékpontos csökkentését a munkáltatók, a multik tudják kihasználni, a munkavállalók 99 százalékának terhei semmit nem mérséklődnek - értékelt.

Helyes lépésnek nevezte a kiva kulcsának 13-ról 12 százalékra csökkentését. Elmondta, a négygyermekes anyák személyijövedelemadó-mentessége nagyjából 50 ezer embert érint, csak az a gond, hogy a háromgyerekes anyák nem kapják meg ezt a kedvezményt az előzetes ígéretek ellenére.

Tóth Csaba szerint a szálláshely-szolgáltatások áfacsökkentése elsőre jelentősnek tűnik, mivel azonban erre a szektorra is bevezetik a 4 százalékos turizmusfejlesztési hozzájárulást, az áfakulcs 9 százalék lesz. Támogatásáról biztosította a reklámadó nulla százalékra csökkentését.

A szocialista politikus elmondta, adóemelés is lesz jövőre: emelkedik az egészségügyi szolgáltatási járulék havi és napi összege, valamint a dohánytermékek jövedéki adója. Nem csupán adóemeléssel kellene a dohánytermékek fogyasztásának gátat szabni - hangoztatta.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!