OGY - Krónika 4. rész (azonnali kérdések)

Belföld, 2020.06.29

A vasúti mellékvonalakról, a munkanélküliekről, az egészségügyről is szó volt hétfőn az azonnali kérdések között az Országgyűlésben.



LMP: mi lesz a vasúti mellékvonalakkal?



Keresztes László Lóránt (LMP) azt kérdezte a miniszterelnöktől, hogy mit terveznek a vasúti mellékvonalakkal. Azt mondta, a balliberális kormányok intézkedései a vidék ellen, a vasúti mellékvonalak ellen irányultak, és akkor a mostani kormányzó erők tiltakoztak, most mégis ezt a hagyományt követik.

A mellékvonalakat elsorvasztásra ítéltek, és nincs racionális szakmai év e mögött - vélte.

Közölte: ez támadás a vidék ellen, mert bár a járványügyi veszélyhelyzet véget ért, nem vonták vissza az intézkedést, maradt a járvány idejére meghirdetett menetrend.

Orbán Viktor válaszában kiemelte: a képviselőnek nem kell megvédenie a magyar vidéket, vidékbarát kormányzás van tíz éve.

A régi igazságtalanságokat most próbálják meg orvosolni, és nem haladnak ezzel rosszul - fogalmazott.

Elmondta: ma Magyarországon a vasúti közlekedés járványügyi menetrend szerint zajlik, és amíg a járványveszély fennáll, ilyen menetrend szerint közlekednek a vonatok.

A tapasztalatokról elemzések készülnek, és ezek alapján hoznak majd döntést - közölte.

Keresztes László Lóránt szerint nem lehet azt mondani, hogy nincs forrás a vasúti fejlesztésekre, ezt mutatja a Budapest-Belgrád vonal is.

A kormányfő úgy válaszolt, minden olyan beruházásnak van geostratégiai értelme, amely Budapestet köti össze a régió nagyvárosaival.

Megjegyezte: nemzetközi szerződés garantálja a Budapest-Belgrád vasútvonal fejlesztését, ennek vannak bizonyos feltételei.



Párbeszéd: a munkájukat elvesztőket kellene a kormánynak támogatnia



Szabó Tímea (Párbeszéd) arról beszélt, hogy a járvány alatt csaknem félmillió ember vesztette el állását vagy csökkent a bére, de közben a kormány szórja a pénzt a "haveroknak". Azt kérdezte, igénybe vette-e Mészáros Lőrinc szállodalánca a kormányzati bértámogatást, mielőtt elbocsátotta volna munkavállalóit.

Kijelentette: százezrek kerültek utcára, de a kormány még azt sem köti ki az "oligarcháknak", hogy megtartsák a munkavállalóikat.

Orbán Viktor hangsúlyozta: a munkahelymegtartó támogatásoknál mindegy, ki kapja azt.

Közölte: nem helyes a munkanélküliség kérdésében összevissza beszélni, és azt állítani, hogy félmillió ember vesztette el a munkáját, tájékozatlanságról tesz tanúbizonyságot.

A járvány kitörése előtt 4,5 millió ember dolgozott, most 4 millió 370 ezer, vagyis 130 ezerrel kevesebben - mutatott rá.

Megerősítette: amennyi munkahelyet a járvány megszüntetett, annyit teremtenek.

Szabó Tímea közölte: 130 ezer regisztrált munkanélküli van, de többeknek csökkent a fizetése, vagy fizetés nélküli szabadságra kényszerültek.

Igazságos-e a Mészáros Lőrinc által kapott 187 milliárd forint a jelenlegi helyzetben? - firtatta a képviselő.

A miniszterelnök azt mondta: összekeverni a pénzügyi támogatást a közbeszerzéssel politikai iskolázatlanságra utal.

Ő azzal a címmel kapott kérdést a képviselőtől, hogy Mi folyik itt? - idézte fel, azt kérve a politikustól, hogy legközelebb mondja el, mire kíváncsi konkrétan, és akkor szívesen ad választ.



Fidesz: indokolatlan a nyugtalanság keltése az ellenzék részéről



Kovács Sándor (Fidesz) szerint indokolatlan a nyugtalanság keltése és az egészségüggyel szembeni közbizalom aláásása az ellenzék részéről a jelenlegi helyzetben.

Azt mondta: a járvány sokkal kevesebb életet követelt Magyarországon, mint más európai országokban, de a baloldal hónapok óta folyamatosan terjeszti az "álhíreket" egészségügyi kérdésekről és arról, hogy a kormány diktatúrát épít ki.

Legutóbb egy magát mentősnek kiadó nővel mondattak el hazugságokat - emlékeztetett.

Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere válaszában kifejtette: az ellenzék célja a parlament tekintélyének és a kormánynak a lejáratása mindenáron, és rendkívül széles skálán, különböző irányokból "nekifutottak a zárt ajtóknak".

A videóban látható nő nem szerepelt semmilyen egészségügyi nyilvántartásban - közölte.

Azt mondta, nem erkölcsi vagy politikai kategória, ami történt, hanem büntetőjogi, ezért feljelentést tettek az ügyben június 11-én.

Kovács Sándor közölte: ez a viselkedés a közrendet és a közbizalmat akarja aláásni, ami nagy felelőtlenségre vall.

Kásler Miklós kijelentette: nem szokta feladni, és ezt ígérte az ellenzéknek is.



Jobbik: a szociális dolgozók számára tervez-e bármilyen plusz juttatást a kormány



Lukács László György (Jobbik) kitérve az egészségügyben dolgozók számára juttatandó egyszeri, 500 ezer forintos bérkiegészítésre, azt firtatta, számíthatnak-e a járvány elleni védekezésben végzett munkájukért valamilyen plusz juttatásra a szociális ágazat dolgozói is?

Ők azok, akik a legkeményebb munkát a közszolgálatban a lehető legalacsonyabb bérért végzik - hangsúlyozta.

Arra is kíváncsi volt, mit tesz védelmükben egy esetleges második hullám esetén a kormány?

Kásler Miklós emberi erőforrások minisztere elmondta: az egész magyar társadalom - leszámítva az ellenzéket - helyt állt a koronavírus-járvány során.

Mindenki kivette a részét a védekezésből, a kormány, az egészségügy, a szociális ágazat, a taxisok, a boltosok. A feladatok megoszlása különböző volt, ennek leképezését jelenti, hogy az egészségügyi dolgozók számára egyszeri anyagi támogatást ítélt meg a kormány - mondta.

Kitért arra is, hogy a szociális ágazat bérviszonyai jelentősen javultak, az utolsó ellenzéki kormányhoz képest 112 százalékos a növekedés.

Jelezte: az egészségügyi dolgozók és a szociális ágazat dolgozóinak béremelése napirenden van.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!