OGY - Krónika 4. rész (bizottsági jelentések vitái)

Belföld, 2018.12.11

A Hungary Helps Program, a 2021. évi népszámlálás, a magyar-székely összetartozás napja, a filmalkotások készítéséről, és a hírközlési tanácsról szóló javaslatok bizottsági jelentéseinek vitáját is lefolytatta az Országgyűlés kedden.



Hungary Helps Program


Herczeg Tamás, a törvényalkotási bizottság fideszes előadója rámutatott: a javaslat nem változtat a jól működő program lényeges tartalmi elemein, de létrehoz egy új ügynökséget a magyar humanitárius program sikeres lebonyolítására.

Soltész Miklós a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára azt felelte: a migráció azon kezelése, ami a világban elindult, nem oldja meg a problémát sem humanitárius, sem gazdasági szempontból. A programban keretében eddig elvégzett munka nehéz, de felemelő volt, amit folytatni kell - hangsúlyozta.

Az ülésen elnöklő Latorcai János (KDNP) a vitát lezárta.


A 2021. évi népszámlálásról


Héjj Dávid, a törvényalkotási bizottság fideszes előadója elmondta: a javaslat szabályozni kívánja a népszámlálás során gyűjtött adatok kezelésének és felhasználásának módját úgy, hogy azok az emberek beazonosítására alkalmatlanok legyenek, kizárólag statisztikai célokat szolgáljanak.

Farkas Félix roma nemzetiségi szószóló azt mondta: a nemzetiségi bizottság megállapította, hogy a javaslat mind a nemzetközi követelményeknek, mind a jogalkotási szabályoknak is megfelel.

Ritter Imre német nemzetiségi képviselő felidézte azokat az időket, amikor 1946-tól elűzték azokat - több mint 250 ezer embert -, akik német nemzetiségűnek mondták magukat az 1941-es népszámláláson. Hozzátette: mindez még mindig fájó seb a magyarországi németségnél, ezért országos önkormányzatuk a 2021. évi népszámlálásról szóló előterjesztést nem támogatja. Arra is kérik országgyűlési képviselőjüket, tegyen meg mindent azért, hogy az adatszolgáltatónak ne kelljen kötelezően megadnia nevét, biztosítva legyen az anonimitás.

Kijelentette: mindezek miatt tartózkodni fog a szavazáson.

Soltész Miklós úgy felelt: elfogadja azokat az érzelmi észrevételeket, amelyeket nem lehet racionálisan megmagyarázni. Diktatúrák alatt így is, úgy is megtalálják az embereket - fogalmazott, és elnézést kért az érintettektől, de a népszámlálási törvény ettől független - hangsúlyozta, hozzátéve: állnak elébe a változtatási szándékoknak.


A Magyar-székely összetartozás napjáról


Herczeg Tamás, a törvényalkotási bizottság fideszes felszólalója a többi között arra mutatott rá: a DK-n kívül hat párt nemcsak támogatója, de előterjesztője is a javaslatnak. Sorolta, hogyan támogatja a kormány a székely autonómia ügyét.

Soltész Miklós is a kormány támogatásáról biztosította az előterjesztőt.

Pánczél Károly, a javaslat fideszes előterjesztője a vitát úgy zárta: a nemzetpolitika olyan terület, ahol szükség van nemzeti minimumokra. A törvényalkotási bizottság és a nemzeti összetartozás bizottsága is támogatta azt a módosítást, ami nem egyszerű összetartozásról szól, hanem a magyar-székely egységről, arról, hogy a székely nép a magyar nép elválaszthatatlan része - hangsúlyozta.


Filmalkotások készítése


Horváth László (Fidesz) arról beszélt, hogy a hazai filmalkotások örvendetes nemzetközi sikerei okán kiemelt figyelem kíséri a mozgókép szakmát. Magyarország filmiparban megszerzett kedvező pozíciójának megtartása érdekében időről időre érdemes és szükséges a szabályozást felülvizsgálni - rögzítette a törvényalkotási bizottság véleményét ismertetve.

Hozzátette: a törvényjavaslat módosításai érintik a mozgóképről, a műsorterjesztésről és a digitális átállás szabályairól szóló, és a médiaszolgáltatásokról és tömegkommunikációról szóló törvényeket. Kitért arra, hogy pontosítják mi minősül filmalkotásnak, a nemzeti filmvagyon fogalmát. Módosítják a filmforgatási célú, közterület-használattal kapcsolatos eljárási díjakat is. Létrehozzák a televíziós filmmecenatúrát és a televíziós filmkollégiumot.

Célként jelölte meg, hogy filmalkotások jogi háttere megfelelően igazodjon a filmszakma igényeihez, illetve, hogy magas színvonalú alkotások születhessenek.

Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkár közölte: szeretnék ha a magyar filmgyártás tovább erősödne, és olyan magas színvonalú alkotások születnének, amelyek erősítik a nemzeti büszkeséget. A mostani javaslattal még hatékonyabbá szeretnék tenni a szabályozást - jelezte.

Kitért arra, hogy a tavaly magyar filmet nézők száma meghaladta a mozikban az 1,2 milliót, ami tízéves csúcs, és egy biztató folyamat kezdete lehet.



Hírközlési és informatikai tanács


Salacz László (Fidesz), a törvényalkotási bizottság tagjaként közölte: a javaslat célja hogy a kormány informatikai és hírközlési ügyekben véleményező és tanácsadó szervezetének feladatait bővítsék. Új feladatként említette a kormányzati hírközlési és informatikai beruházások véleményezését.

Kitért arra, hogy a Nemzeti Hírközlési és Informatikai Tanács (NHIT) elnökének, alelnökének, tagjainak kinevezését a miniszterelnök jogkörébe utalják, a részleteket kormányrendelet állapítja meg a jövőben.

Kara Ákos, infokommunikációért és fogyasztóvédelemért felelős államtitkár elmondta: a jövőben folytatódnak az egész országra kiterjedő hálózatfejlesztések, januártól a szupergyors internet program újabb fejezete kezdődik meg, folytatódik a diákháló program. Az a cél, hogy az iskolákban 2022 végére szélessávú internet és wifi álljon rendelkezésre minden olyan teremben, ahol tudást lehet szerezni. A javaslat jól illeszkedik a kormányzat infokommunikációt és információs társadalmat erősítő intézkedései sorába - jelezte.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!