OGY - Krónika 4. rész (határozathozatalok)

Belföld, 2018.11.13

Az Országgyűlés keddi határozathozatalai között megemelte az alanyi adómentesség határát, és kitolta az új lakások áfakedvezményét.



Az állatvédelmi törvény módosítása


A képviselők 168 igen szavazattal, 3 tartózkodás mellett elfogadták az állatok védelméről és kíméletéről szóló törvény módosítását, amely a tudományos célokra felhasznált állatok védelméről szóló 2010-es uniós irányelvnek történő megfelelést és az Európai Bizottság által 2017-ben ebben az ügyben indított kötelezettségszegési eljárás lezárását szolgálja.

A törvény jogtechnikai módosításokat tartalmaz, biztosítja, hogy csak olyan tenyésztő, beszállító vagy felhasználó működhessen, aki az állatvédelmi hatóság engedélyével rendelkezik. Az engedélyt vissza is vonhatja a hatóság, ha a tenyésztő, beszállító vagy felhasználó már nem teljesíti az irányelv követelményeit.

A jogszabály kiterjeszti az állatkísérlet fogalmát, hogy az vonatkozzon az állatoknak mind az ismert, mind az ismeretlen kimenetelű, továbbá mind az invazív, mind a nem invazív tudományos célú felhasználására.

A törvény a kihirdetését követő nyolcadik napon lép hatályba.


Egyes törvények fogyasztóvédelmi célú módosítása



A magyar fogyasztó is jogosult lesz arra, hogy ugyanazon az áron és feltételekkel vásároljon külföldi webáruházból, mint a helyiek. Az erről szóló törvényjavaslatot 170 igen, 1 nem szavazattal fogadta el az Országgyűlés.

A Trócsányi László igazságügyi miniszter által jegyzett törvény uniós irányelveknek megfelelően módosít két, fogyasztóvédelemmel összefüggő jogszabályt annak érdekében, hogy biztosítsák az egyenlő bánásmódot a fogyasztóknak áruvásárlás vagy szolgáltatás igénybe vétele esetén függetlenül állampolgárságuktól vagy attól, hogy hol laknak, illetve hol telepedtek le az unióban.

Az idén februárban elfogadott uniós rendelet tiltja, hogy áruvásárlás vagy szolgáltatás igénybe vétele esetén a kereskedők a vevőket állampolgárság, lakóhely, illetve letelepedési hely alapján megkülönböztessék, illetve online vásárláskor területi alapon korlátozzák a weboldalukhoz való hozzáférést.

Uniós rendeletről lévén szó nem szükséges részletekbe menő magyar szabályozás, hiszen a rendeletet teljes egészében és közvetlenül alkalmazni kell Magyarországon, de ki kell jelölni a végrehajtásért felelős szervezetet és meg kell határozni a rendelet megsértése esetén alkalmazandó szankciókat. A rendelet végrehajtásért fogyasztóvédelmi hatóságként a Pest Megyei Kormányhivatal lesz felelős - hangzott el az expozéban -, az eljárást pedig a fogyasztóvédelemről szóló törvényben meghatározott eljárási szabályok határozzák meg.

A rendeletet december 3-tól kell alkalmaznia a tagállamoknak, ez a jogszabály hatályba lépésének időpontja is.


Megemelték az alanyi adómentesség határát és kitolták az új lakások áfakedvezményét


Az Országgyűlés elfogadta a kormány legfrissebb adócsomagját, amely egyebek mellett 8 millió forintról 12 millió forintra emelte az egyéni vállalkozások alanyi adómentességének értékhatárát, továbbá 2023 végéig meghosszabbította a kedvezményes, 5 százalékos áfakulcs alkalmazását azon új lakóingatlanok értékesítésekor, amelyek idén november 1-jén végleges építési engedéllyel rendelkeztek.

A képviselők 115 igen szavazattal, 20 nem ellenében és 36 tartózkodás mellett fogadta el a pénzügyminiszter előterjesztését.

A kormány korábban kifejtett álláspontja szerint az alanyi adómentesség értékhatárának emelését a gazdaság növekvő teljesítménye teszi lehetővé és több mint 650 ezer adózónak jelenthet könnyebbséget.

Varga Mihály november elején jelentette be az új lakások kedvezményes áfakulcsának meghosszabbítását, hangsúlyozva, azt az építőipari szakértők kérésére fogalmazták meg.

A kedvezményes adókulcs főszabály szerint jövő év végéig hatályban van, ami azt jelenti, hogy 2019. december 31-ig minden - a törvényi feltételeknek megfelelő - új építésű lakóingatlan - 300 négyzetméternél nem nagyobb egylakásos lakóingatlan, 150 négyzetméternél nem nagyobb többlakásos lakóingatlanban kialakított lakás - értékesítése után a legalacsonyabb mértékű, 5 százalékos áfát számítják fel.

A képviselők a bankadó felső kulcsát 0,21 százalékról 0,2 százalékra csökkentették összhangban az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bankkal (EBRD) kötött korábbi megállapodással.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!