OGY - Krónika 4. rész (határozathozatalok)

Belföld, 2019.07.12

Az Országgyűlés pénteken felfüggesztette az LMP-s Demeter Márta mentelmi jogát, továbbá elfogadta az alapvető jogok biztosának és helyetteseinek 2017-es és 2018-as beszámolóját.



Elfogadták az alapvető jogok biztosának és helyetteseinek 2017-es és 2018-as beszámolóját



Az Országgyűlés egyhangúlag, 184 igen szavazattal elfogadta az alapvető jogok biztosának és helyetteseinek 2017-es és 2018-as tevékenységéről szóló beszámolókat.

Az ombudsmani hivatal a gyermekek, a fogyatékossággal élők és a leginkább veszélyeztetett társadalmi csoportok jogainak védelme mellett foglalkozik a szociális jogokkal, a nemzetiségek jogaival és környezetvédelmi panaszokkal is.



Költségvetési fejezetet kapott az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat



Az Országgyűlés 129 igen, 52 nem és 4 tartózkodással elfogadta a központi költségvetés címrendjének módosításáról szóló határozati javaslatot, amely létrehozza az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat költségvetési fejezetét.

A döntés előzménye, hogy július 2-án a kormány kezdeményezésére az Országgyűlés új szervezeti és finanszírozási modellt hozott létre a kutatás-fejlesztési és innovációs ágazat számára. Az MTA kutatóintézet-hálózatának irányítása átkerül az augusztus elsejével létrejövő Eötvös Loránd Kutatási Hálózathoz az alapkutatási eredmények nagyobb arányú és hatékonyabb hasznosulásának szándékával.


Felfüggesztette a parlament az LMP-s Demeter Márta mentelmi jogát


Felfüggesztette az LMP-s Demeter Márta képviselői mentelmi jogát az Országgyűlés.

A képviselők 131 igen, 52 nem ellenében döntöttek a mentelmi jog felfüggesztéséről, amelyet Polt Péter legfőbb ügyész indítványozott Kövér László házelnöknél egy hivatali visszaélés ügyében indult büntetőeljárás nyomán.

A megalapozott gyanú szerint Demeter Márta közérdekből nem nyilvános adatokat adott ki.

Az ellenzéki politikus tavaly ősszel országgyűlési képviselőként a Magyar Honvédség működésével kapcsolatos adatokról szerzett tudomást, majd azokat a közösségi oldalán közzétette azzal a valótlan megjegyzéssel, miszerint a honvédség a miniszterelnök közvetlen hozzátartozóját törvénysértő módon szállította. Demeter Márta a törvényi kötelezettségét megszegve, közérdekből nem nyilvános adatokat adott ki - közölte korábban a Legfőbb Ügyészség, amely szerint ez a cselekmény hivatali visszaélés bűntettének megállapítására lehet alkalmas.

Demeter Márta úgy értékelte, hogy felségsértési pert indítottak ellene.


Felfüggesztették az örmény nemzetiségi szószóló mentelmi jogát


Felfüggesztette a parlament Serkisian Szeván Simon örmény nemzetiségi szószóló mentelmi jogát is, egyhangúlag, 174 igen szavazattal.

A Fővárosi Törvényszék választás rendje elleni bűntett miatt indítványozta Serkisian Szeván Simon mentelmi jogának felfüggesztését.

A büntetőügy vádlottjai, köztük Serkisian Szeván Simon 2014 augusztusában és szeptemberében megjelentek egy VIII. kerületi hajléktalanszállón, és az ott-tartózkodóknak különböző anyagi előnyöket, italt és pénzt ajánlottak fel, hogy valótlanul vallják magukat örménynek, továbbá az örmény névjegyzékbe való regisztrálásért, az ajánlóív aláírásáért és a későbbi szavazásért.

A mentelmi bizottság előterjesztése azt is tartalmazza, hogy Serkisian Szeván Simon a büntetőügy további vádlottjaival a szavazás napján, 2014 októberében megjelent ugyanennek a hajléktalanszállónak a közelében, és több gépjárművel többször fordulva szervezetten szállította a magukat valótlanul örménynek vallókat a szavazás helyszínére, ahol eligazították őket.

Serkisian Szeván Simon az üggyel kapcsolatba azt nyilatkozta, hogy ő csupán tanúja volt a cselekménynek, és nem elkövetője.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!