OGY - Krónika 4. rész (határozathozatalok)

Belföld, 2021.04.27

Az egyetemek modellváltásához kapcsolódó törvényt fogadott el kedden az Országgyűlés, amely nem függesztette fel Hadházy Ákos (független) mentelmi jogát egy rágalmazási ügyben.



Az egyetemek modellváltásához kapcsolódó törvénymódosításokról döntöttek



Az egyetemek modellváltásához kapcsolódó törvénymódosításokról döntött az Országgyűlés. A képviselők 133 igen, 59 nem szavazattal fogadták el a felsőoktatás szabályozására vonatkozó és egyes kapcsolódó törvények módosításáról szóló előterjesztést a kormány javaslatára.

Az előterjesztés indoklásában emlékeztettek: 2021 elején tíz egyetem szenátusa döntött a modellváltás mellett.

A nemzeti felsőoktatásról szóló törvényben rögzítik, hogy az Eszterházy Károly Egyetem 2021. augusztus 1-jétől Eszterházy Károly Katolikus Egyetem megnevezéssel működik, az egyetemből kiváló Sárospataki Comenius Campus pedig szintén augusztus 1-jétől Tokaj-Hegyalja Egyetemként jön létre.

Módosulnak az országgyűlési és az önkormányzati képviselőkre, valamint a közszolgálati tisztviselőkre vonatkozó összeférhetetlenségi szabályok, így a jövőben az országgyűlési képviselők, a 3000 fős lakosságszám feletti települések főállású polgármesterei, valamint az önkormányzati képviselők és a kormánytisztviselők is lehetnek a közérdekű vagyonkezelő alapítványok kuratóriumi és felügyelőbizottsági tagjai, illetve vagyonellenőrei.

A módosítások között szerepel, hogy a Miskolci Egyetem kapja meg a Csanyik-völgyben található volt tüdőszanatórium épületét, míg a győri Petz Aladár Kórház vagyonkezelésében lévő ingatlan a Széchenyi István Egyetem tulajdonába kerül. Emellett a Millenáris Alapítvány kapja meg Thália Színház állam tulajdonában álló üzletrészét, és több állami ingatlan - köztük a Nagymező utcában lévő színház - is a tulajdonába kerül. A törvénymódosítások szerint Magyarországi Református Egyház szociális, oktatási, kulturális és hitéleti feladatainak elősegítése érdekében megkapja nagykőrösi levéltár épületét.

A törvénycsomag érinti az országgyűlési törvényt is, ami úgy módosult, hogy a Háznak csak a plenáris ülés és a törvényalkotási bizottság ülésének közvetítése kötelezettsége az Országgyűlés honlapján, a többi bizottság ülését a sajtó a parlament belső televíziós hálózatán, az Országgyűlés sajtótermében követheti. A jövőben az Országházba állandó belépővel belépők egyértelmű azonosítását arcfelismerő rendszer teszi lehetővé.



Nem függesztették fel Hadházy Ákos mentelmi jogát



Az Országgyűlés nem függesztette fel Hadházy Ákos független képviselő mentelmi jogát, amelyet a Pécsi Járásbíróság indítványozott egy rágalmazás miatt indult ügyben.

Hadházy Ákost Witzmann Mihály fideszes országgyűlési képviselő jelentette fel, mert szerinte a politikus tavaly februárban egy Facebook-posztban valótlan tényeket, információkat osztott meg balatonlellei építkezésével kapcsolatban.

Az Országgyűlés mentelmi bizottsága az ügyben úgy döntött, hogy követi a magánvádas bűncselekmények esetén fennálló, a mentelmi jogot fenntartó gyakorlatát, és így határozott a parlament is.

Hadházy Ákos (független) a döntés előtt azt kérte az Országgyűléstől, függessze fel a mentelmi jogát. Azoktól a képviselőktől pedig, akiknek "beszámol a stiklijeiről", azt kérte, ne rágalmazás miatt jelentsék fel, hanem polgári pert indítsanak becsületsértés miatt.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!