OGY - Krónika 4. rész (interpellációk)

Belföld, 2019.03.18

Az egészségügyről, a paksi bővítésről, a négyes metróról és a családpolitikai intézkedésekről is kérdeztek a képviselők a hétfői interpellációk alatt a parlamentben.



DK: "kivéreztették" az egészségügyet


Vadai Ágnes (DK) az egészségügy "kivéreztetéséről" beszélt. Szerinte ennek következménye, hogy minden nap 65 ember hal meg azért, mert nem kap időben kezelést.

Tétlenül nézik, ahogy a szlovák és a román egészségügy elszívja a magyar orvosokat és ápolókat - jelentette ki. Bírálta a kórházak állapotát, a szektor béreit, a kormány életpálya-modelljét.

Horváth Ildikó, az Emberi Erőforrások Minisztériumának egészségügyért felelős államtitkára fontosnak nevezte az egészségfejlesztést. Az adatok értelmében folyamatosan javulnak az elkerülhető halálokkal kapcsolatos statisztikák - jelentette ki.

Komoly eredménynek ítélte a dolgozók anyagi megbecsülésének növelését. Hozzátette: 2016-tól ütemezett, több lépcsős béremelés valósult meg, amelyet folytatni kíván a kormány. A lakhatási és egyéb munkakörülmények is javultak, emiatt több orvos dolgozik ma Magyarországon.

A képviselő nem fogadta el a választ. Az Országgyűlés viszont megszavazta azt, 115 igen szavazattal, 36 ellenében.


LMP: miért ragaszkodnak a paksi bővítéshez?


Demeter Márta (LMP) azt mondta, hogy a paksi atomerőmű bővítése veszélyes, drága, rossz és felesleges üzlet. A szakma és a közvélemény elutasítja a beruházást, a kormány azonban kitart mellette, annak ellenére, hogy a bővítésre elpazarolt több ezer milliárd forintból országos épületenergetikai és energiahatékonysági programot lehetne indítani, valamint támogatni lehetne a megújuló energia felhasználását - jelentette ki.

Ebben a helyzetben egyedül a paksi bővítés leállítása a felelős döntés, ami után el kell fogadni egy atomenergia-mentes és karbonsemleges energetikai tervet - szögezte le.

Miért ragaszkodnak még mindig a bővítéshez és miért gondolják, hogy az meg fogja érni az országnak? - kérdezte.

Süli János, a paksi atomerőmű bővítéséért felelős tárca nélküli miniszter azt felelte, hogy a kormány nem tudja leállítani a bővítést, mert a kabinet felelős az ország villamosenergia-ellátásáért.

A több lábon állásnak és a karbonmentes energiatermelésnek az atomerőmű bővítése az egyik záloga - hangsúlyozta. Hozzátette, a kabinet elkötelezett a megújuló energiaforrások, a nap- és szélenergia mellett, mert ezek kiegészítik az atomenergiát.

A képviselő a választ nem fogadta el, a parlament azonban megtette ezt 112 igennel, 33 nem és egy tartózkodás ellenében.


Párbeszéd: a Fidesz bűnözőkkel üzletel


Tordai Bence (Párbeszéd) arról beszélt, hogy "azok a bűnözők", akik a négyes metróra fordított uniós pénzeket "szétlopták", 2010 óta már a Fidesszel üzletelnek.

Orbán Balázs, a Miniszterelnökség parlamenti és stratégiai államtitkára azt válaszolta, hogy a képviselő egy sajátos parlamenti műfajt honosított meg a felszólalásával, a "sci-fi kategóriájába kerültünk", ahol "ön az MSZP-nek az avatárjaként jár el".

A négyes metrót övező botrány minden idők legnagyobb korrupciós ügye, amelynek során 167 milliárd forintot csaltak el és ezért a felelősség a Gyurcsány- és Bajnai-kormányokat illetve a szocialistákat terheli - jelentette ki. Nyilván, ha az érintett politikusok jönnének elő ezzel a témával, akkor mindenki kinevetné őket, ezért másnak kell elvégeznie a szerecsenmosdatást - fogalmazott.

A választ a képviselő helyett a Ház fogadta el 110 igennel, 31 nem és egy tartózkodás ellenében.


Fidesz: milyen támogatásból gazdagodik és politizál Gyurcsány Ferenc?


Barcza Attila (Fidesz) azt mondta, hogy a bürokraták és az őket támogató politikai erők létre akarják hozni a nemzetek nélküli Európai Egyesült Államokat. Ha ez sikerülne, ők szabhatnák meg az energiaárakat és az adókat, valamint azonnal megkezdenék a felső korlát nélküli betelepítést - jelentette ki.

Magyarországon a "Gyurcsány házaspár" vezette Demokratikus Koalíció a legnagyobb híve az Európai Egyesült Államoknak - folytatta.

A képviselő azt kérdezte, milyen támogatásból gazdagodik és politizál Gyurcsány Ferenc.

Orbán Balázs azt felelte, hogy a DK körül számtalan olyan botrány van, amelyekben szerepel a pártelnök feleségének, a DK uniós listavezetőjének a neve is. A Dobrev Klára által vezetett ALtus Zrt. például Czeglédy Csabának adott kölcsönt - mondta.

Aggályosnak nevezte, hogy az Altus 2014-ben arról szerződött az Európai Bizottsággal, hogy egy nemzetközi konzorcium részeként tanulmányokat készítsen a kohéziós politikáról és az európai strukturális alapok fejlesztéséről.

A képviselő elfogadta a választ.


Jobbik: bővíteni kell a csok-ot


Z. Kárpát Dániel (Jobbik) arról beszélt, hogy Magyarországon népesedési katasztrófa zajlik, mind az élve születések száma, mind a termékenységi arányszám csökken.

A képviselő azt mondta, pártja javasolja, hogy a használt ingatlanokra kapható csok-ot bővítsék ki. Nem önmagában a kedvezményes hitelt kell bővíteni, hanem a támogatás mértékét - érvelt.

Bizonyos családtámogatási formák 8-10 éve befagytak, pedig ezeket legalább inflációkövető módon kellene növelni - érvelt.

Novák Katalin család- és ifjúságügyért felelős államtitkár azt felelte, megdöbbenve tapasztalja, hogy a Jobbik azokkal a pártokkal fog össze, akik korábban szétverték a családtámogatási rendszert. A politikus egyúttal cáfolta, hogy csökkent volna a gyermekvállalási kedv vagy romlottak volna a demográfiai mutatók.

A képviselő nem fogadta el a választ, azonban a parlament 105 igennel, 29 nem és egy tartózkodás ellenében megtette ezt.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!