OGY - Krónika 4. rész (interpellációk)

Belföld, 2021.04.07

A fővárosi Szabolcs utcai kórházról, az erzsébetvárosi ügyvédi szerződésekről, a hódmezővásárhelyi buszközlekedésről és a koronavírus elleni oltásokról is volt szó az interpellációk között szerdán az Országgyűlésben.



Párbeszéd: eláll a kormány a Szabolcs utcai kórház elköltöztetésétől?


Tordai Bence (Párbeszéd) arról beszélt, hogy a kormány a járvány harmadik hullámában megkésve és gyenge intézkedéseket hoz, majd rátesz még egy lapáttal, és forrásokat von el a budai rendelőktől, most pedig be akarja záratni a Szabolcs utcai kórházat. Felidézte, hogy nyolc éve több száz millió forintból újították fel a rendelőt, ahol 65 egészségügyi dolgozó végzi a munkáját. Ennek köszönhető, hogy a hajléktalanok körében nem alakult ki járványgóc - vélte. Kitért arra, hogy a helyére az OGYÉI költözne, amelynek most a járvány miatt szintén rengeteg többletmunkája van. A változások mögött Habony Árpádot és érdekköreit vélte felfedezni. Továbbra is ragaszkodnak ahhoz, hogy "Fidesz közeli oligarchák" profitérdekei szerint járjanak el, vagy elállnak a tervtől? - kérdezte.

Fónagy János nemzeti vagyonnal kapcsolatos ügykért felelős államtitkár válaszában kiemelte: a kormány fontosnak tartja a hajléktalanellátást, míg 2010-ben 7,5 milliárd forint volt a terület támogatása, ez az összeg 2020-ban több mint 12 milliárdot tett ki. A menedékhelyek száma 8400-ról 12 300-ra nőtt, és 200 férőhellyel rehabilitációs intézmény, több mint 400 férőhellyel hajléktalanok otthona működik.

Kitért a hajléktalanokat segítő pályázatokra és a lakhatásukat támogató forrásokra is, a Szabolcs utcai kórházról szólva pedig jelezte: a kormány többször határidőt módosított, de a jelenlegi főpolgármester 9 hónapja nem keresett helyet az ellátás biztosítására, nem tett semmit, nem is állt szándékában cselekedni.

A képviselő nem fogadta el a választ.


Fidesz: Erzsébetvárosban közpénzből finanszíroznak egy zűrös múltú ügyvédet


Bajkai István (Fidesz) feltette a kérdést, felelős önkormányzat-e az, ahol közpénzből finanszíroznak egy "zűrös múltú" ügyvédet. A DK-s vezetésű Erzsébetvárosban a világjárvány idején előrébb való a balos haverok zsebének kitömése, mint a polgárok támogatása; 100 milliós szerződések köttetnek, ebből az erzsébetvárosi polgárok valószínűleg soha nem fognak egy fillér sem látni - mondta a Czeglédy Csabával kötött ügyvédi megbízatást bírálva. Azt firtatta, hogy mi lehet a szerződések valódi funkciója. Talán a DK pártkasszáját tömi ki? - vetette fel.

A képviselő szerint ami erkölcsi mélyrepülés az önkormányzatnak, az igazi lehetőség a baloldalnak, hogy gátlástalanul lapátolják ki a közpénzt.

Völner Pál, az igazságügyi tárca parlamenti államtitkára úgy reagált: a 7. kerületi bitcoinbánya összeomlása után más lehetőségek után kellett, hogy nézzenek a kerületben, és az ügyvédi munkadíjakra "mozdultak rá". Továbbra is azon munkálkodnak, hogy az erzsébetvárosiak pénze "jó helyre kerüljön, például Soros György egyik NGO-szervezetéhez vagy Czeglédy Csabához".

Annak az embernek az ügyvédi irodájával kötöttek szerződést, aki bűncselekményt követett el, illetve eljárás alatt áll. Idézte Niedermüller Péter DK-s polgármester szavait, miszerint a törvényesség betartása mindenkire vonatkozik. Völner Pál úgy fogalmazott: biztosak lehetnek abban, hogy a baloldalon mindig akadnak kivételek. Ha valóban érdekelné Gyurcsány Ferenc DK-elnököt a közpénzlopás, akkor nem védené Czeglédy Csabát - értékelt.

A képviselő a választ elfogadta.


Jobbik: miért állíttatták le a hódmezővásárhelyi buszjáratokat?



Ander Balázs (Jobbik) a hódmezővásárhelyi ingyenes helyi buszjáratok leállítása miatt interpellálta a kormányt. Hangsúlyozta: a kormányhivatal függesztette fel a hódmezővásárhelyi buszos személyszállítást végző cég működését március elején, miközben Márki-Zay Péter polgármester szerint a cég rendelkezett a szükséges engedélyekkel.

Azt kérdezte: mikor fejezi végre be a kormány azon politikai szereplők, vállalkozók, önkormányzatok büntetését, akik "nem hajlandóak behódolni".

Soltész Miklós, a Miniszterelnökség államtitkára azt mondta: az ügyben sem a képviselőnek, sem a hódmezővásárhelyi polgármesternek nincsen igaza. Jelezte: a városban már 2017 óta van buszos személyszállítási szolgáltatás, ugyanakkor 2020 novemberében az önkormányzat új eljárást írt ki, és egy olyan céggel "nyerette meg" a kiírást, amely alkalmatlan volt a feladatra, és addig nem is voltak buszai.

A képviselő nem fogadta el a választ.



KDNP: hol tart Magyarország az oltási terv megvalósításában?



Hollik István (KDNP) arról beszélt: a járvány második hulláma során bizonyossá vált, hogy a pandémia csak a vakcina segítségével győzhető le, ezért a kormány minden potenciális vakcinagyártóval felvette a kapcsolatot, érzékelve, hogy Brüsszel a vakcinabeszerzést elrontotta.

Eközben - folytatta - a baloldal oltásellenes kampányt folytatott, ami emberéletekbe került.

Azt kérdezte, sikeresek-e a vakcinabeszerzések és hol tart Magyarország az oltási terv megvalósításában.

Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára közölte: egy héttel ezelőtti adatok szerint az EU-s beszerzések 10 százalék alatt teljesültek, míg az EU-n kívüliek már 30 százalék felett vannak.

Rámutatott: ha ugyanolyan ütemben érkeztek volna a közös beszerzésű EU-s vakcinák is, mint a keletiek, akkor ma több mint 2 millióval több ember érezhetné magát biztonságban, mert megkapta az oltást.

Hangsúlyozta: a magyar baloldal csak az uniós beszerzésekben bízott, folyamatosan támadták a kormányt az orosz és a kínai oltás engedélyezése miatt. Hozzátette: ha a kormány a baloldalra hallgat, akkor ma 1 millióval kevesebb embert sikerült volna beoltani.

A képviselő az államtitkári választ elfogadta.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!