OGY - Krónika 4. rész (költségvetés)

Belföld, 2019.07.08

Az önkormányzatok támogatásának növelését és a lombikprogramban résztvevő párok nagyobb támogatását kérték az ellenzéki képviselők hétfőn az Országgyűlésben a 2020-as költségvetés bizottsági jelentéseinek és az összegző módosító javaslatnak a vitájában. Az államtitkár szerint a jövő évi büdzsé célja a családok támogatásának megőrzése és az adócsökkentések érvényesítése. Ezután a parlament elfogadta a költségvetés összegző módosító javaslatát.



DK: kevés a forrás az önkormányzatoknak



Varju László (DK) a közalkalmazottak, a tanárok, rendőrök, orvosok, ápolók bérének emelését sürgette. Szóvá tette, hogy a kormánypártiak nem támogatták frakciója módosító indítványát, amely emelte volna a parlagfűmentesítésre szánt forrásokat.

Sürgette az euró minél előbbi magyarországi bevezetését.

Frakciótársa, Hajdu László azt vetette fel, hogy az önkormányzatok támogatásának 0,9 százalékos emelkedése nem elég a kötelező feladatok ellátáshoz. Míg 2017-ben 280 millió, ma már 700 millió forintot szednek be az önkormányzatoktól az államosított iskolák működtetésére - mondta.



MSZP: több pénz kell az önkormányzati fejlesztésekre



Szabó Sándor (MSZP) is úgy látta, hogy közel sem olyan jó a helyzet az önkormányzatoknál, a helyzetüket meg kell erősíteni. Javasolta, hogy a gépjárműadóból ne negyven, hanem nyolcvan százalék maradjon helyben és növeljék a személyi jövedelemadó helyben maradó részét.

Varga László (MSZP) kevesellte az önkormányzati fejlesztésekre fordítható forrásokat.


Jobbik: segítség kell a lombikprogramban résztvevő pároknak



Szilágyi György (Jobbik) a lombikprogramban való részvételhez sok családnak nagy terhet jelent 300-400 ezer forintos önrész. A Jobbik évek óta egy hárommilliárd forintos kerettel működő alapítvány létrehozását javasolja, amelyhez pályázhatnának azok a párok, akik nem tudják vállalni az önrészt - magyarázta.



Államtitkár: cél a családok támogatásának megőrzése és az adócsökkentések érvényesítése



Banai Péter Benő, a Pénzügyminisztérium államháztartásért felelős államtitkára zárszavában azt mondta, a kormány gazdaságpolitikájának 2010 óta a munka értéke, a családok támogatása és a biztonság áll a középpontjában, a 2020-as költségvetést is ezek fogják meghatározni.

Elmondta, tovább csökkennek a munkát terhelő adók: a szociális hozzájárulási adó kulcsának a mérséklése 300 milliárd forintot hagy a vállalkozásoknál, amelyek ebből bért is emelhetnek. A kisvállalati adó kulcsa 13-ról 12 százalékra mérséklődik, illetve a minimálbér és a garantált bérminimum is növekszik 8 százalékkal - tette hozzá.

Értékelése szerint a költségvetés nyertesei lehetnek azon rétegek is, akik átlag alatti jövedelmet keresnek. A munkanélküliséggel kapcsolatos jóléti kiadások azért csökkennek, mert ma már sokan nem segélyből, hanem munkából élnek, így nem a leszakadás, hanem a felemelkedés költségvetésérről lehet beszélni - mondta.

Az államtitkár kitért arra, hogy jövőre 2228 milliárd forint lesz a családok támogatására, ebből 300 milliárd lesz a családok otthonteremtési támogatására.

Banai Péter Benő szerint 2020-ban több forrás lesz a biztonságra is, valamint az oktatásra, az egészségügyre, a kultúrára, az önkormányzatok finanszírozására. Kifejtette: egészségügyre 184 milliárd, a nyugdíjakra 136 milliárd forinttal lesz több.

Hozzátette: a többletekből a 4 százalékos gazdasági növekedésből futja majd úgy, hogy közben egy százalékos GDP-arányos hiánnyal és 1 százalékos tartalékkal kalkulálnak. Szerinte az önkormányzatok lehetnek a legnagyobb nyertesei a jövő évi gazdasági folyamatoknak, hiszen bevételük túlnyomórészt az iparűzési adóból származik, így a növekedés többletbevételeket jelent.

Az államtitkár beszélt arról is, hogy az ellenzék 803 módosító indítványa lenullázta volna a tartalékot, azok a matematika szabályainak sem feleltek meg, sőt adóemelést tartalmaznak és növelték volna a hiányt.

A törvényalkotási bizottság összegző módosító javaslata csak olyan indítványokat tartalmaz, amely a családok támogatásának megőrzése, az adócsökkentések érvényesítése mellett az egy százalékos hiánycélt és így az államadósság finanszírozását nem veszélyezteti.

Az elnöklő Lezsák Sándor a vitát lezárta.


Költségvetés - Elfogadta a parlament az összegző módosító javaslatot


Magyarország 2020. évi költségvetése az államháztartás központi alrendszerének hiányát 367,01 milliárd forintban állapítja meg, kiadási főösszegét 21 792,993 milliárd forintban, bevételi főösszegét 21 425,983 milliárd forintban rögzíti a büdzséhez benyújtott, az Országgyűlés által elfogadott összegző módosító javaslat alapján.

A költségvetési bizottság indítványát 117 igen és 52 nem szavazattal hagyták jóvá a képviselők.

Az elfogadott módosítások tovább növelik az oktatási, a kulturális, a szabadidős, a turisztikai, az egyházi fejlesztési célokra szánt forrásokat, valamint a hazai nemzetiségek jövő évi támogatásait a kormány költségvetési javaslatán belüli átcsoportosítások eredményeként.

A szavazás után az elnöklő Lezsák Sándor közölte: az egységes költségvetési törvényjavaslatot Kövér László, az Országgyűlés elnöke megküldi Kovács Árpádnak, a Költségvetési Tanács elnökének, aki három napon belül tájékoztatja a házelnököt a véleményükről. A büdzsé zárószavazása pénteken várható.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!