OGY - Krónika 4. rész (napirend előtt)

Belföld, 2020.02.17

A gyöngyöspatai perről és egy, a német nemzetiséget támadó rádióműsorról is beszéltek a képviselők a napirend előtti felszólalások alatt a parlamentben.



Fidesz: a vádlottak padjára akarják ültetni Magyarországot


Horváth László (Fidesz) a gyöngyöspatai perről beszélve azt mondta, sokan érzik úgy, hogy megsebezték az igazságérzetüket. Ők nem tartják igazságosnak, hogy egy egész települést lehet büntetni a "kisebbség kisebbségének vélt vagy valós sérelmeiért" - tette hozzá. Azt sem értik sokan, hogy hogyan kaphatnak pénzbeli kártérítést azok, akik kényszerítették a többséget, hogy kihátráljon saját iskolájából, miért jár kártérítés azoknak, akik miatt sem tanítani, sem tanulni nem lehetett - jelentette ki.

Hogy van az, hogy mindenért az iskola és a megbélyegzett tanárok a felelősek, azok pedig, akik nem járatták tisztességesen iskolába a gyermekeiket, azok nem felelnek semmiért? - tette fel a kérdést.

Az ügy egy olyan modellt állít középpontba, ami azt üzeni, hogy aki nem tiszteli tanárait és nem tanul, az sok pénzhez juthat, "persze csak akkor, majd ha jön egy jogvédő szervezet, akit (...) külföldről pénzelnek" - fogalmazott a politikus, hozzátéve: ebben az esetben is "Soros György a donor".

Ennek a szervezetnek a szegregáció csak ürügy volt, a cigány családok pedig csak eszközök, mert számukra az a lényeg, hogy megvádolhassák és a vádlottak padjára ültethessék Magyarországot, amellyel szemben ki akarnak csikarni valamiféle büntetőeljárást - szögezte le.

Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára azt felelte, hogy a kormány és a kormánypártok között egyetértés van a nemzeti konzultációról. Erre azért van szükség, mert olyan új jelenségeket látnak, amelyek gyengítik a biztonságot és sértik a magyar emberek többségének igazságérzetét - tette hozzá magyarázatként.

Gyöngyöspatán sokan, nagyon sokat dolgoznak a hátrányos helyzetű emberek felzárkóztatásáért, de egy "külföldről pénzelt szervezet" mégis beperelte az önkormányzatot, aminek százmilliós bírságot kellene fizetnie - fogalmazott.

Az a fő kérdés, hogy hogyan lehet egy mindenki javát szolgáló megoldást találni, például olyan oktatást biztosítani a roma fiataloknak, ami segít nekik munkát találni - közölte.

Az államtitkár hangsúlyozta, hogy az Orbán-kormány alatt felére csökkent a romák munkanélkülisége, miközben minden gyermeknek ingyenes tankönyvet és iskolai étkezést biztosítanak.

A konzultációs íven szerepel majd az a "börtönbiznisz" is, ami a magyar adófizetőknek eddig 8,5 milliárd forintjába került - mondta.

Megjegyezte, emellett olyan bevándorlók is beperelték a magyar államot, akik a rossz körülményekre hivatkoztak a tranzitzónában, Magyarországnak pedig ezekben az ügyekben is fizetnie kellett. Hozzátette, fel kell számolni azt a gyakorlatot is, hogy az idő előtt szabaduló erőszakos bűnözők újabb bűncselekményeket kövessenek el.


Német szószóló: a németek kiirtásáról beszéltek egy műsorban


Ritter Imre (német nemzetiségi szószóló) arra hívta fel a figyelmet, hogy január 19-én, a magyarországi németek elhurcolásának emléknapján a Petőfi Irodalmi Ügynökség Hajónapló című online műsorában a beszélgetők a németség teljes kiirtásáról "vizionáltak". A műsorban a német közösséget összemosták a náci Németország által elkövetett bűnökkel, sértő és gúnyos megjegyzéseket tettek a magyarországi németekre is - tiltakozott a politikus.

Végül elmondta, hogy Demeter Szilárd, a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatója vasárnap e-mailben kért elnézést a magyarországi németektől a saját és a műsor résztvevőinek nevében.

Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára hangsúlyozta, hogy 2012 óta január 19-e a magyarországi németek elhurcolásának és elűzetésének emléknapja. Hozzátette, a térség országaiban sok tízezren pusztultak el és százezreket űztek el hazájukból, azért, mert német származásúak voltak.

A politikus teljességgel elfogadhatatlannak nevezte, hogy meggyalázzák az emléküket, gúnyolódjanak rajtuk, az őket ért tragédia súlyát kisebbítsék, vagy kétségbe vonják.

A kormány elkötelezett az őshonos nemzetiségek iránt, már megvalósult a nemzetiségek parlamenti képviselete, miközben megsokszorozódott a megmaradásukat biztosító támogatás, ami nyelvük, kultúrájuk identitásuk továbbadását szolgálja - jelentette ki.

Beszéde végén az államtitkár hosszas felsorolásba kezdett. Azt mondta, hogy a jobbikos Gyöngyösi Márton listázni akarta a zsidó származású képviselőket, párttársa, Jakab Péter 2012-ben Miskolcon megfenyegette a cigányságot, az akkor szintén jobbikos Kulcsár Gergely 2015-ben meggyalázta a holokauszt áldozatainak Duna partján felállított emlékművet. Hozzátette, hogy a szocialista Bangóné Borbély Ildikó "itt a parlamentben patkányozta le" az összes Fidesz és KDNP szavazót, a DK-s Niedermüller Péter pedig "rémisztő képződménynek" nevezte a fehér, heteroszexuális férfiakat és nőket.


Képviselői eskü, napirend


A parlament 171 igen és egy tartózkodó szavazattal igazolta a képviselőségről tavaly decemberben lemondó Gréczy Zsolt (DK) helyére ülő Varga Zoltán DK-s politikus mandátumát. Ezt követően az új képviselő esküt tett a Ház előtt.

Kövér László, az Országgyűlés elnöke arról tájékoztatott, hogy a kormány benyújtotta a tavaszi ülésszak törvényalkotási programját, és az ÁSZ is előterjesztette ajánlását. Ezt követően a képviselők elfogadták a napirendi ajánlást.

A képviselők 127 igen, 49 nem szavazattal jóváhagyták, hogy február 20-án, rendkívüli ülésen tárgyalják a börtönzsúfoltsági kártalanításokkal összefüggő visszaélések megszüntetését célzó előterjesztést.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!