OGY - Krónika 4. rész (napirend előtt, napirend, interpellációk)

Belföld, 2022.12.05

A szlovén szószóló felszólalásával zárult a napirend előtti felszólalások sora az Országgyűlés hétfői ülésén, majd a képviselők az energiaügyi miniszter eskütétele és a napirend elfogadása után áttértek az interpellációk tárgyalására.



Szlovén szószóló: a szlovénok és a magyarok kölcsönösen megbecsülik egymást


Kissné Köles Erika szlovén nemzetiségi szószóló Szlovénia harmincéves fennállása alkalmából a magyar és szlovén kapcsolatokról, valamint a két ország területén élő kisebbségek helyzetéről szólva kijelentette: a kölcsönös megbecsülés és a másik nemzethez is tartozó közösségek elismerése, támogatása jellemzi a két országot.

A Szlovén Köztársasággal 1992-ben kötött diplomáciai kapcsolatot Magyarország - elevenítette fel. Felidézte a két ország közötti megállapodásokat, és azt is, hogy kétoldalú kisebbségvédelmi keretegyezmény is létrejött a két ország között.

A magyarországi szlovének közösségének életéről is beszélt, és egyre elmélyültebb kapcsolatról számolt be a muravidéki magyar közösséggel.

Felszólalására Soltész Miklós, a Miniszterelnökség államtitkára azt felelte: a magyar-szlovén kapcsolatok a legfölsőbb politikai szinten is nagyszerűen működtek az elmúlt tizenkét évben, de az egyének és a közösségek szintjén is.

A rábavidéki szlovénok a szabad önkormányzatiság mellett parlamenti jelenlétet is kaptak, óvodák, iskolák újultak meg, kulturális rendezvényeket támogatott az állam.

Kijelentette ugyanakkor: nemcsak a kommunizmus szakított szét nemzetet nemzettel, hanem Trianon is. A sebeket az elmúlt évtizedben gyógyítani kellett, de mindezt nem vette mindenki komolyan - sérelmezte. Megemlékezett a "Gyurcsány vezette baloldal" 2014 december 5-ei "szégyenletes döntésére", amiért azóta sem kértek bocsánatot - mondta.


Miniszteri eskütétel


Az Országgyűlés előtt tett esküt Lantos Lajos Csaba, aki december 1-jétől tölti be az energiaügyi miniszteri posztot.


Napirend


A Ház módosításokkal fogadta el e heti napirendjét. Eszerint a képviselők napirendre vették és házszabálytól eltéréssel tárgyalják a Magyar Kultúra Napjáról szóló határozati javaslatot. Annak vitáját és a határozathozatalát is szerdán tartják.

A képviselők kivételes eljárásban tárgyalva vették napirendre a belső piaci médiaszolgáltatások közös keretének létrehozásáról és a kapcsolódó uniós irányelv módosításáról szóló európai parlamenti és tanácsi rendelettervezet vonatkozásában az indokolt vélemény elfogadása feltételeinek fennállásáról szóló beszámolót, és az ahhoz kapcsolódó országgyűlési határozati javaslatot. Mindkettőt kedden tárgyalja a Ház, és várhatóan szerdán szavaz azokról.

Az Országgyűlés ugyancsak napirendjére vette a Magyarország érdekeivel ellentétes politikai nyomásgyakorlás elutasításáról szóló politikai nyilatkozatot, amelyet szerdán vitatnak meg, és aznap szavaznak is arról.

A Ház szerdán reggel 8 órakor kezdi meg a munkát.


DK: miért nem tesz semmit a kormány az élelmiszerek drágulása ellen?


Varga Zoltán (DK) arról beszélt, hogy a kormány elveszítette a kapcsolatot a valósággal. A kormány nem állította meg az élelmiszerek drágulását az árstopokkal és hatalmas extra bevételre tesz szert az emelkedő árak miatt, nyerészkedik az élelmiszerek áremelkedésén - vélekedett.

Kiemelte: azonnal cselekedni kell, csökkenteni kell több termék áfakulcsát, biztosítani kell a megfizethető élelmiszereket. Miért nem hajlandó egyetlen valódi lépést sem tenni a kormány az élelmiszerek elképesztő drágulásának megállítására? - kérdezte.

Tállai András, a Pénzügyminisztérium parlamenti államtitkára úgy válaszolt, hogy az infláció az egész világot sújtja, nemcsak Magyarország küzd ezzel. Népszerű javaslat az ellenzék oldaláról az áfacsökkentés, de ha megvizsgálják, hogyan viszonyul valójában a baloldal az áfacsökkentéshez, más megvilágításba kerül ez a kérdés - mondta. Hozzátette: az ellenzék sosem támogatta, amikor a kormány áfát csökkentett.

Közölte: az ellenzék nem felel a költségvetés egyensúlyáért, ezért bármilyen javaslatot tehet. Egy ilyen javaslat jelentős kiesést jelentene a büdzsének, ennek a fedezetét valahonnan elő kellene teremteni - magyarázta.

Kiemelte: a kormány a jelenlegi lépéseivel megfelelően támogatja az embereket.

A képviselő nem fogadta el a választ.


MSZP: kivégzik a családok napelemes rendszereit?


Szabó Sándor (MSZP) szerint a kormány a napelemes rendszerek támogatásának átalakításával elvette azoknak a kedvét, akik környezetbarát módon akarták megoldani az energiaellátásukat. Rengeteg családot hoztak ezzel nehéz helyzetbe - vélekedett.

Úgy vélte, tiszta vizet kell önteni pohárba, a kormánynak nyilatkoznia kell, hogy havi elszámolásra állnak-e át a betáplálásánál a napelemek esetében.

Koncz Zsófia, az Energiaügyi Minisztérium államtitkára közölte: a kormány elkötelezett a megújuló energiák felhasználásával kapcsolatban, sokat tett a hatékonyság erősítéséért. A kormány felelőssége, hogy fenntartható legyen az ellátás biztonsága, ehhez szükséges a hálózatfejlesztés felgyorsítása, amit már el is kezdtek - magyarázta.

Megjegyezte: amíg a fejlesztés tart, az újonnan csatlakozóknál ideiglenesen felfüggesztik a betáplálás lehetőségét.

A képviselő nem fogadta el az államtitkár válaszát.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!