OGY - Krónika 4. rész (nemzetiségek)

Belföld, 2020.09.22

Minden vezérszónok frakciója támogatásáról biztosította a Magyarországon élő nemzetiségek helyzetéről szóló beszámolót kedden az Országgyűlésben.



Fidesz: európai szinten is példaértékűek az eredmények



Demeter Zoltán (Fidesz) európai szinten is példaértékűnek nevezte a kormányzati kezdeményezéseknek és a nemzetiségek aktivitásának köszönhetően elért eredményeket, annak fontosságát hangsúlyozva, hogy a kormány 2010-ben célul tűzte a nagyon szoros együttműködést e közösségekkel.

Ennek egyik példaértékű eredményeként szólt a nemzetiségek parlamenti képviseletének megteremtéséről, megemlítve, hogy a kormány nemzetközi szinten is kiemelkedő és folyamatosan növekvő összegekkel támogatja ezt a területet.

A kormány minden segítséget megad a hazánkban élő nemzetiségeknek identitásuk megéléséhez és megőrzéséhez - jelentette ki Demeter Zoltán.

A képviselő reményének adott hangot, hogy a külhoni magyarság is hasonló támogatásokban részesül a szomszédos államok kormányaitól, majd a kormánypárti frakciók nevében támogatásukról biztosította az előterjesztést.


Jobbik: üdvözlendő, de hiányos a jelentés



Brenner Koloman (Jobbik) - üdvözölve a jelentésben foglaltakat - azt emelte ki: a dokumentum minden pozitív fejleményt összefoglalt, hiányolta ugyanakkor a legtöbb nemzetiségi közösséget érintő nyelvvesztés, az "etnobiznisz", a támogatások hatékonyságának vizsgálatát a dokumentumból.

Emlékeztetett: 1990 óta megjelenő cél, hogy mind a magyarországi nemzetiségek, mind a szomszédos államokban élő magyar közösségek megkapják azokat a jogokat, amelyek a 21. században természetszerűleg megilletik őket.

Brenner Koloman támogatandónak nevezte, hogy a kormányzat külön kezeli a cigányság és a tőlük eltérő kihívásokkal szembenéző 12 többi nemzetiség ügyeinek kezelését.

Ugyanakkor aggályosnak nevezte, hogy közpénzt kapnak azok a szerkesztők, akik az "állampárti Fidesz" által támogatott médiában németellenes heccelést folytattak.


KDNP: megbízható partnerei vagyunk egymásnak



Vejkey Imre (KDNP) azt hangsúlyozta: a nemzetiségek az egész társadalom kultúráját gyarapítják, jelentős hatást gyakorolva Magyarországra.

A Magyarország területén élő nemzetiségek megbízható partnerek és mi is azok vagyunk a számukra - fogalmazott vezérszónoki felszólalásában, kitérve arra is, hogy az egyént elsősorban az anyanyelve, azon nyugvó kultúrája határozza meg.

A többes identitás senkitől nem vesz el, sokkal inkább gyarapítja az egyént, a közösséget, a régiót és az egész országot - fogalmazott Vejkey Imre, egyben köszönetet mondva a nemzetiségeknek az együttműködésért.


DK: öröm, hogy van téma, ahol egyetérthet kormányoldal és ellenzék



Sebián-Petrovszki László (DK) a beszámoló részletességét kiemelve örömének adott hangot, hogy vannak Magyarországon olyan témák, amelyeknek megítélésében kormány és ellenzék egyet tud érteni.

Megemlítette ugyanakkor: a nemzetiségi szervezeteknél korábban végzett számvevőszéki vizsgálatok rengeteg problémát találtak; az ellenőrzött intézmények 92 százalékában nem feleltek meg az elszámolások, az utóellenőrzésnél egyharmados volt ez a mutató. Kérdésként fogalmazta meg, mit tesz az állam e ráták leszorítása érdekében.

A nemzetiségi választásokkal kapcsolatban felvetette, hogy több esetben gyanítható, hogy az adott nemzeti közösséghez nem tartozók is feliratkoztak - gyaníthatóan anyagi okokból - a választói névjegyzékbe.

Megemlítette: a nemzetiségi oktatási intézményeket olyan módon is el lehetne helyezni, hogy a nekik otthont adó épület állami tulajdonban marad, nem kerül az adott nemzetiségi önkormányzathoz.


LMP: komoly és pozitív előrelépések


Keresztes László Lóránt (LMP) is frakciója támogatásáról biztosította a tárgyalt anyagot, bár szerintük sok jogos kifogást lehet azzal kapcsolatban megfogalmazni.

A nemzetiségi politika kérdésében komoly és pozitív előrelépések voltak; ez üdvözlendő, és ezt a munkát folytatni kell - fogalmazott.

A hagyományok élnek elevenen, de az elvándorlás és a nyelvvesztés tetten érhető és nagyon gyorsan megvalósuló folyamat - jegyezte meg baranyai tapasztalatai alapján az LMP-s politikus.

Hozzátette: jó volna elkezdeni közelíteni egymáshoz a magyarországi nemzetiségek és a külhoni magyar közösségek helyzetét, ennek egyik eszközeként említve a Székely Nemzeti Tanács nemzeti régiók fejlesztéséért indított kezdeményezését, majd ennek támogatására kért mindenkit.


MSZP: az érdemi problémákra reflektál a beszámoló



Bangóné Borbély Ildikó (MSZP) szerint a beszámoló alapos, az érdemi problémákat felvállaló, azokra reflektáló képet ad a nemzetiségek helyzetéről. Ezekről problémákról többet kellene beszélni - jegyezte meg.

Kiemelte a beszámolóból, hogy 2001-2016 között negyven százalékkal emelkedett a nemzetiséghez tartozók száma, a növekedés főleg a 2001 és 2011 közötti időszakra volt jellemző. Hozzátette: a magukat nemzetiséghez tartozónak vallók számának meglepő emelkedése ellenére a nemzetiségi nyelveket anyanyelvüknek vallók száma csökkent.

Közölte, a beszámoló elszomorító számok sokaságával igazolja vissza a roma társadalom halmozottan hátrányos helyzetét. Már a koronavírus-járvány okozta válság előtt megkezdődött a foglalkoztatott romák számának csökkenése - mutatott rá.

Előrelépésnek nevezte a nemzetiségek országgyűlési képviseletének megteremtését, de szerencsétlen szabályozásnak tartotta a nemzetiségi névjegyzékben szereplők kizárását a pártlistás szavazásból. Szerinte ezen szabályok kudarcának tekinthető, hogy csak egyetlen nemzetiségi képviselő került be az Országgyűlésbe.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!