OGY - Krónika 4. rész (Paksi Atomerőmű, villamos energia és földgázellátás)

Belföld, 2022.11.10

A Paksi Atomerőmű meglévő blokkjai üzemidejének további meghosszabbításáról szóló előterjesztés vitája után a villamos energiáról, valamint a földgázellátásról szóló törvény módosításának megtárgyalásával folytatta munkáját az Országgyűlés csütörtökön.



MSZP: a kormány alacsonyabb áron is adhatná az áramot a lakosságnak és az önkormányzatoknak



Harangozó Tamás (MSZP) azzal vádolta a kormányt, hogy becsapja az embereket, mert az önkormányzatoknak és a lakosságnak is tudná sokkal alacsonyabb áron adni az áramot. Ehhez képest a lakoság hatszoros, az önkormányzatok huszonötszörös áron kapják az áramot, mint amennyiért paksi atomerőmű megtermeli - tette hozzá.

Szerinte Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszer a főpolgármesternek írt levelében elismerte, hogy azért kell ilyen áron adni az áramot, mert ezzel kompenzálják a "rettenetesen drágán" vásárolt orosz gáz miatti veszteségeket.

Az elnöklő Latorcai János a vitát lezárta.



Államtitkár: az ellátásbiztonság és a nukleáris biztonság kérdése egyaránt fontos



Steiner Attila, a Technológiai és Ipari Minisztérium energetikáért felelős államtitkára a vitában elhangzottakra reagálva azt mondta: az ellátásbiztonságnak a jelenleg helyzetben nagy szerepe van, de ez nem jelenti azt, hogy a nukleáris biztonság kérdése nem fontos, hiszen ez mindenek előtt áll. Rámutatott: a parlamenti vitával nem zárul le a Paksi Atomerőmű üzemidőhosszabbításának kérdése, hiszen különböző engedélyeztetési eljárások - köztük nemzetközi környezetvédelmi eljárás is - indul majd a projekttel kapcsolatban.

Az üzemidő-hosszabbítás projektje csak akkor mehet tovább, ha ezek megvannak - szögezte le, jelezve, hogy Brüsszelnek is megküldik ezeket a módosításokat.

Visszautasította azokat az ellenzéki vádakat, amelyek szerint a kormány az elmúlt 10-12 évben elvesztegette az időt az energetika területén. Azzal érvelt: csak a napelem-kapacitás annyit növekedett, hogy mára kétszer annyit termel, mint az atomerőmű.



A villamos energiáról szóló törvény és a földgázellátásról szóló törvény módosítása



Államtitkár: az a cél, hogy a földgáz és a villamos energia továbbra is megfelelő mennyiségben és megfelelő áron álljon rendelkezésre



Steiner Attila államtitkár közölte: az előterjesztés célja, hogy a földgáz és a villamos energia továbbra is megfelelő mennyiségben és megfelelő áron biztosított legyen Magyarországon. A kormány továbbra is elkötelezett a magyar emberek védelme, illetve az ország energiaellátás-biztonságának szavatolása érdekében - hangsúlyozta.

Elmondta: a villamos energiáról szóló törvény módosításának célja, hogy az átviteli rendszerirányító a legkisebb költség elvének érvényesítése mellett tudja beszerezni az átviteli hálózaton megjelenő, hálózati veszteség pótlásához szükséges villamos energiát. Ennek a villamos energiának az ára nagyon megemelkedett, így elengedhetetlen, hogy az átviteli rendszerirányító számára minden eszköz rendelkezésre álljon annak érdekében, hogy az üzemeltetésből adódó, kapcsolódó költségeket optimalizálni és minimalizálni tudja.

Az államtitkár közlése szerint a földgázellátásáról szóló jogszabály módosítása pontosítja a törvényi definíciókat, amire azért volt szükség, hogy összhangba kerüljön Magyarország az Európai Unió energia-válsághelyzeti szabályozásával.

A módosítás ezen felül a Magyar Energetikai és Közműszabályozási Hivatal részére további új feladatokat ad, amelyek az ellátásbiztonság erősítését, illetve a gázszektor dekarbonizációját szolgálják, biztosítva a megújuló és alacsony kibocsátású gázok, így a hidrogén megjelenését.

A törvényjavaslat emellett az európai szabályozással összhangban a föld alatti gáztárolók feltöltési ütemére, illetve az európai ellátási válsághelyzet esetén a gázkereslet csökkentésre vonatkozó szabályozási keretet hozza létre a hazai jogban.


Fidesz: minden család tud majd fűteni télen



Szeberényi Gyula (Fidesz) értékelése szerint a törvényjavaslat előremutató rendelkezéseket tartalmaz, annak célja, hogy beépítse az érintett törvényekbe az elmúlt időszak jogszabályváltozásait.

Ismertette a törvényjavaslat főbb rendelkezéseit, majd arról beszélt, hogy Magyarország energiaellátása biztosított, az ország teljes mértékben felkészült a télre.

Hozzátette: a Török Áramlat gázvezetéken keresztül az orosz gáz folyamatosan, gond nélkül érkezik Magyarországra. Minden család tud majd fűteni télen - jelentette ki, hozzátéve, hogy a gazdasági és ipari szereplőknek is biztosított lesz az energia téli hónapokban, munkahelyek emiatt nem kerülnek veszélybe.

Szólt arról is, hogy az orosz-ukrán háború miatt energiaválság van Európában, ezért újra virágkorukat élik azok az infrastruktúra-fejlesztési projektek, amelyek a magas gázárak és az orosz források csökkenése miatt alternatív forrásokat jelentenek a kelet-közép-európai régiónak.


A Jobbik támogatja a javaslatot



Bencze János (Jobbik) szerint nagyrészt technikai pontosításokat tartalmaz a törvényjavaslat, azt támogatják, de érdemes lenne a napi problémákkal is foglalkozni. Utóbbiak között említette a gyakori áramszüneteket, a szigetüzemű napelemes rendszerek problémáit.

Közölte, Magyarországnak nagy szüksége van a smart energiarendszerekre, amelyek biztosítják a megújuló energiaforrások becsatornázását és használatát, nem változnak "kamuprojektekké", és nem a strómanok érdekeit szolgálják.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!