OGY - Krónika 4. rész (sporttörvény, igazgatási törvények)

Belföld, 2020.07.02

Teljes konszenzus mellett folytatta le az Országgyűlés csütörtökön az elhunyt olimpiai érmes sportolók özvegyeinek járó életjáradékkal kapcsolatos - kivételes eljárásban tárgyalt - törvénymódosítás vitáját. A képviselők ezt követően áttértek az igazgatási valamint gazdaságélénkítő célú módosítások tárgyalására.



DK: Benedek Tibor az egész nemzet példaképe volt



Arató Gergely (DK) az egész nemzet példaképének nevezte Benedek Tibort.

Kijelentette: jogos és méltányos, hogy a nemzet osztozzon a család gyászában és veszteségében, és segítsen is úgy, ahogy tud.

Egy országnak fontos, hogy megbecsülje azokat, akik gazdagítják - hangsúlyozta - a sportolóknak pedig hálásak lehet az ország. Jogosnak és méltányosnak nevezte a segítséget a jelenlegi helyzetben.

A DK jó szívvel támogatja ezt a hazafias javaslatot - zárta szavait.



LMP: Benedek Tibor halála az egész országot megrázta



Keresztes László Lóránt (LMP) azt mondta: Benedek Tibor halálának tragédiája az egész országot megrázta.

Teljes konszenzus van arról, hogy a törvényjavaslat jogos és méltányos. Az országnak ilyen eredményeket hozó sportolókat ugyanis meg kell becsülni, ilyenkor lehet érezni, mi az, hogy nemzeti ügy - hangsúlyozta.

Köszönetet mondott Benedek Tibornak azért a dicsőségért, amit az országnak hozott, és az előterjesztőknek is megköszönte a javaslatot.


MSZP: a módosítás helyénvaló


Mesterházy Attila (MSZP) a sportolók mellett álló család szerepéről beszélt, amelyek szintén a sportteljesítmények mögött húzódnak meg.

Helyénvalónak nevezte a módosítást. Megerősítette: Benedek Tibor személyiségéhez méltóbb lett volna, ha már a beterjesztéskor konszenzusosként nyújtják be a javaslatot.

A teljes magyar parlament egyhangúlag fogja támogatni a kezdeményezést - mondta.


KDNP: reméljük, hogy 199 igen szavazattal fogadhatjuk el az előterjesztést


Nacsa Lőrinc (KDNP) meghatódva hallgatta a felszólalásokat - mondta, hozzátéve: maga is példaképének tekintette Benedek Tibort.

Szerinte nagyon szép félórája volt az Országgyűlés ülésszakának a jelen javaslat tárgyalása. Reményét fejezte ki, hogy az előterjesztést pénteken 199 támogató szavazattal, egyhangúlag fogadják majd el.

A javaslat arról szól, hogy a magyar nemzet büszke tud lenni a teljesítményre és a sportolókra. Emlékeinkben megőrizzük Benedek Tibort - zárta szavait.


Az elnöklő Latorcai János a vitát lezárva megjegyezte: nemcsak egy törvényjavaslat módosításának vitája zajlott le, hanem méltóan emlékeztek meg Benedek Tibor egyéniségéről, nagyságáról, példamutató tevékenységéről. Akkor járunk el helyesen, ha szellemiségét, emlékét megőrizzük - tette hozzá.



Igazgatási valamint gazdaságélénkítő célú módosítások



Orbán Balázs, a Miniszterelnökség államtitkára elmondta: az előterjesztés 15 törvény módosítására tesz javaslatot áttekinthetően és röviden. A javaslat célja, hogy a koronavírus-járvány gazdasági hatásai elleni küzdelem jegyében egyes igazgatási ügyekben, bizonyos gazdasági szektorokban, illetve vagyongazdálkodási kérdésekben "lazítson", ezzel is segítve a munkahelyek megmaradását, új munkahelyek teremtését és a gazdaság élénkítését.

A kivételes eljárásban való tárgyalást azzal indokolta: a járvány elleni védekezésben nem lehet időt veszíteni, nem lehet megtenni, hogy bizonyos intézkedésekkel várnak az őszi ülésszakig.

A módosítások közül kiemelte a sporttörvény változását, amely a kiemelt nemzetközi sport- és sportdiplomáciai eseményeket külön miniszteri hatáskörbe teszi, míg az általános sportesemények maradnak a sportpolitikáért felelős miniszternél. Kulcsfontosságúnak nevezte a turizmus és a gazdaság szempontjából is, hogy Magyarország minél több nemzetközi sporteseménynek adjon otthont.

Elmondta: a cégnyilvánosságról szóló törvény módosításával azt rögzítik, hogy a cégnyilvántartást - mint a nemzeti adatvagyon szempontjából kiemelt nyilvántartást - szintén az egységes kormányzati felhőben üzemeltetik. További javaslat ehhez kapcsolódóan a büntető törvénykönyv módosítása, amely kiegészíti a nemzeti adatvagyon védelmét az állami nyilvántartás elleni bűncselekmény módosításával, kiterjesztve a tényállást a nyilvántartások működőképességére is - ismertette.

Orbán Balázs kitért arra is: a javaslat a településkép védelméről szóló törvényt is módosítja. Emlékeztetett: 2016-ban a vizuális reklámhordozókkal kapcsolatban szigorúbb szabályozást fogadott el az Országgyűlés, a tisztább városkép és a vizuális környezetszennyezés csökkentése érdekében, és az érintettek 2020. december 31-ig kaptak átmeneti felkészülési időszakot. Most arra tesznek javaslatot, hogy 2023. december 31-ig tolják ki ezt a határidőt - mondta az államtitkár, aki szerint erre azért van szükség, mert a koronavírus-járvány egyik nagy kárvallottja a reklámpiac, így a korábbi szabályok fenntartása segíteni tud ennek a szektornak.

Elmondta: a javaslat módosítja az általános közigazgatási rendtartásról szóló törvényt is, így hatóság a jövőben akkor felfüggeszthet eljárást, ha az Európai Unió intézményeivel vagy más nemzetközi szervezettel szükséges egyeztetni.

Az államtitkár ismertetése szerint a vagyonkezelő alapítványokról szóló törvényt is módosítanák: a gyakorlati tapasztalatok alapján az alapítói mozgástér növelése a cél.

Orbán Balázs közölte azt is: a javaslat a módosítaná a Maecenas Universitatis Corvini Alapítványról szóló törvényt, a Mathias Corvinus Collegium tehetséggondozási programjáról szóló jogszabályt, és a felsőoktatási törvényt is az alapítvány vagyonkezelésében lévő részvényvagyonnal összefüggésben.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!