OGY - Krónika 4. rész (szociális hozzájárulási adó csökkentése)

Belföld, 2019.06.12

A szociális hozzájárulási adó (szocho) csökkentéséről szóló javaslat vitájával folytatódott az Országgyűlés szerdai ülése.



DK: nem az emberek zsebét leginkább érintő terhek csökkennek


Arató Gergely, a DK vezérszónoka kiemelte: nem csökkennek az emberek zsebét leginkább érintő terhek, a munkásembereknek nem adnak adókedvezményt, csak a vállalkozásoknak. A szocho csökkentésével viszont legalább nemcsak a nagyvállalkozásoknak, hanem a kis- és közepes vállalkozásoknak is kedveznek - mondta.

Hangsúlyozta: továbbra is rendkívül magasak a munkához kötődő terhek, de a mostani javaslat benyújtásával a kormány kivételesen betart egy megállapodást, amelyet a munkavállalókkal és a munkaadókkal kötött, ezért támogatják a tervezetet. Jó lenne, ha az ország visszatérne a valódi társadalmi egyeztetés intézményéhez - tette hozzá.

Arató Gergely közölte: elvárják a munkaadóktól, hogy ezt a kedvezményt úgy érvényesítsék, hogy a béremelésnek teremtsenek fedezetet belőle.





Jobbik: csökkenteni kell a gyermekneveléshez szükséges cikkek áfáját!



Z. Kárpát Dániel arról érdeklődött, hogy az "Európa-bajnok áfa-szintet" hogyan és miből akarja csökkenteni a kormány. Azt javasolta, hogy a demográfiai célok elérése érdekében csökkentsék a gyermekneveléshez szükséges cikkek áfáját.



Párbeszéd: nem a munkavállalók, hanem a nagyvállalatok és a multik terheit csökkenti a kormány



Tordai Bence, a Párbeszéd képviselője szerint a szociális hozzájárulási adó csökkentésével nem a munkavállalók, hanem a nagyvállalatok és a multik terheit csökkenti a kormány. Azt firtatta, hogy az éves szinten így "odaajándékozott" 300 milliárd forint hogyan oszlik majd meg a multik, a "NER lovagok óriásvállalatai" és a tisztességes magyar kkv-k között.

Kiemelte: az adócsökkentésről szóló javaslat első paragrafusa már adóemelést tartalmaz, hiszen a magánszemélyek számára megemelik az összevont adó alapját.

A kormány az emberek érdekei helyett a nagyvállalatok érdekeit képviseli - jelentette ki. Úgy vélte: a kormány az oktatásra, egészségügyre és szociális területre szánt forrásokat "elinflálja", megszorításokat alkalmaz az emberek életét érintő területeken.



Varga Mihály: meg kell őrizni az elmúlt évek gazdasági eredményeit



Varga Mihály pénzügyminiszter a vitában elhangzottakra reagálva reményét fejezte ki, hogy a Ház többsége támogatni fogja a javaslatot. Mint mondta, az adócsökkentés beterjesztésére olyan helyzetben került sor, amikor a gazdaság növekszik, és jobb helyzetben van Magyarország, mint 2010-ben volt. Messze vagyunk a tökéletestől, de az elmúlt 9 évben a magyar emberek és cégek olyan teljesítményt értek el, amivel biztonságosabb helyzetbe manőverezték magukat.

Jelenleg 5,3 százalékkal növekszik a gazdaság és a foglalkoztatás bővülésében is jelentős eredményt tudtunk elérni - mondta.

Jobbikos felvetésekre reagálva a pénzügyminiszter hangsúlyozta: nem érzi kockázatnak a külföldi munkavállalók megjelenését, mert ez csak akkor engedélyezik, átmeneti időre, ha nincs megfelelően képzett magyar munkaerő. Hozzátette: a gyermekneveléshez szükséges cikkek áfájának csökkentét uniós irányelv akadályozza.

Hangsúlyozta: bíznak abban, hogy a képviselők támogatják a javaslatot, így az elmúlt években elért gazdasági eredményeket meg tudják őrizni.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!