OGY - Krónika 4. rész (szociális törvények)

Belföld, 2018.11.29

A Fidesz és a KDNP üdvözölte az egyes szociális, gyermekvédelmi tárgyú, valamint egyéb kapcsolódó törvények módosítását és az ápolási díj emelését, a Jobbik viszont úgy vélte: "garasoskodik" a kormány.



Fidesz: fontos az gyermekek otthongondozási díjának bevezetése



Kovács Sándor, a Fidesz vezérszónoka részletesen ismertette és frakciója nevében támogatásáról biztosította a javaslatot, kitért a gyermekek otthongondozási díjának bevezetésére (gyod) és az otthonápolási díjnak az emelésére, valamint a megváltozott munkaképességű személyekkel kapcsolatos pontosító szabályváltozásokra is. Mint mondta, a gyod összege jövőre 100 ezer forint lesz, 2022-re pedig eléri a mindenkori minimálbér összegét, így erre a célra 2019-ben 11,5 milliárd forinttal többet költ a kormány. Hozzátette: az ápolási díjban részesülők többletigénye jövőre 2,7 milliárd forint lesz.

A hajléktalanság kezelésével kapcsolatban kijelentette: a Fidesz-frakció eddig is támogatta azokat a kormányzati intézkedéseket, amelyek a hajléktalan emberek életminőségének javítását célozzák. Üdvözölte, hogy a törvénymódosítás lehetőséget ad a nappali ellátást biztosító intézményeknek az éjszakai férőhelyek kialakítására is.

A fideszes képviselő egyetértett szociális étkeztetési szabályok módosításával is, szerinte ez a résztvevők létszámának pontosítását szolgálja, hogy a mindenkori működési engedélyben leírt ellátotti személy vehesse igénybe a szolgáltatást. Rugalmasabbá válik a rendszer, hogy van egy felső limit, ugyanakkor a házi segítségnyújtásban és az étkeztetésben a törvény lehetőséget ad arra, hogy havonta eltérjenek a 110 százalékos határtól, így éves szinten meglehessen bruttóban 100 százalék - magyarázta.

A Fidesz nevében üdvözölte a gyermek jóléti szolgáltatásokat és a nevelőszülőket érintő törvénymódosításokat is.



Jobbik: garasoskodik a kormány az ápolási díj emelésével



Stummer János, a Jobbik vezérszónoka közölte: pártja helyesnek tartja az ápolási díj emelését, azonban nem ért egyet annak ütemezésével, összegével és a törvényben meghatározott kivételeivel. Szerinte a önellátásra képtelen gyermeket ápoló családok helyzetét ugyan részben rendezik, de elfogadhatatlan, hogy eközben a többi ápolási díjban részesülő érintettet méltatlanul háttérbe szorítják.

Úgy vélte: a javaslat elfogadása esetén 33 ezer embert hagynak nagyjából ugyanabban a kilátástalan helyzetben, akik testvérként, gyermekként vagy nevelőszülőként végzik ezt a munkát.

Üdvözölte, hogy végre a kormány érdeklődését is felkeltette az ápolási díjak alacsony szintje, és a miniszterelnök a "kormánynak csúfolt" "királyi tanácsban" döntött erről a kérdésről, azonban szerinte ahelyett, hogy most a kabinet tisztességesen rendezné a helyzetet, "garasoskodik".

"Számolgatják a járulékokat, centizik a százalékokat, matekolnak a 18. életévvel, mintha a 18. életév betöltésével egyik pillanatról a másikra bármi megváltozna ezeknek a családoknak az életében (...), kötik az ebet a karóhoz, lépcsőzetes bevezetésről beszélnek, közben pedig néhány ezer forintról van szó egy-egy család esetében" - fogalmazott.

Bírálta a kormányt, hogy erre a célra csak mintegy 6 milliárd forintot fordít, miközben például a "miniszterelnök és pereputtya" Budai Várba költözésére 30 milliárd forintnál is többet költenek, kormányzati kommunikációra pedig 70 milliárdnál is többet. Az államtitkártól azt kérdezte: "még mindig kényelmes-e a széke", továbbra is úgy gondolja-e, hogy emberséges és arányos szociális társadalompolitikát folytat a kormány.



KDNP: az ellenzék hangoskodott, a kormány a megoldást kereste az ápolási díjak kapcsán



Nacsa Lőrinc, KDNP vezérszónoka szégyenletesnek nevezte az előtte felszólaló jobbikos képviselő beszédét, bírálta a "királyi tanácsra" vonatkozó kijelentését, valamint miniszterelnököt "lehordó", az államtitkárokat "fenyegető" mondatait.

Kijelentette: a Fidesz-KDNP számára mindig fontos volt, hogy kiemelt figyelmet fordítson az elesettekre, a rászorulókra, gyermekekre, idősekre, fogyatékkal élőkre, vagy a megváltozott munkaképességűekre és ne feszültséget keltsen, ne politikát csináljon ebből, mint az ellenzék, hanem valódi segítséget nyújtson számukra. A jelen javaslat fontos elemének nevezte, hogy az rendezi az otthonápolók helyzetét és jövőképet ad nekik. Szerinte nyáron az ellenzék megpróbált hisztériát kelteni az ügyben, "nehéz helyzetben lévő családokat próbáltak színpadra rángatni" és "sokszor álcivilekkel hangoskodtak", a kormány és a Fidesz-KDNP frakciószövetség ezzel szemben a megoldást kereste, tárgyalt az érintettekkel, a valódi civilekkel, a szakma képviselőivel, így egy közös és jó megoldás született az ápolási díj ügyében.

Kijelentette: a gyereket nevelő családok csak a Fidesz-KDNP-re számíthatnak, hiszen míg 2010-ben, a szocialista kormány 1000 milliárd forint alatt fordított magyar családokra, ez 2019-ben meghaladja a 2000 milliárd forintot.

Üdvözölte a hajléktalanellátással kapcsolatos módosításokat és kiemelte: nem szankcionálni, hanem motiválni akartak az októberben életbe lépett jogszabállyal, hogy lehetőség szerint minél több embert segítsenek be a hajléktalanellátó rendszerbe és onnan tovább. Az ellenzék az, amely minden jogi és a politikai eszközt bevet, hogy az utcán tartsa az embereket, hozzájuk nem méltó körülmények között - jegyezte meg.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!