OGY - Krónika 4.rész (határozathozatalok)

Belföld, 2019.04.02

Adómentessé tette a lakossági állampapírok jövedelmét a parlament, amely keddi határozathozatalai során döntött arról is, hogy az értékpapírok kibocsátását segítő tanácsadó céget alapíthat a tőzsde a tőzsdefelügyelet hozzájárulása esetén.



Értékpapír-minősítő céget alapíthat a tőzsde


Az értékpapírok kibocsátását segítő tanácsadó céget alapíthat a tőzsde, ha ehhez a tőzsdefelügyelet hozzájárul - tartalmazza a tőkepiaci törvény módosítása, amelyet 116 igen szavazattal, 54 nem ellenében fogadtak el a képviselők.

A gazdasági társaság a tevékenysége során kiemelt figyelmet fordít a befektetők érdekeinek védelmére azzal, hogy egy a hitelintézetektől független minősítési rendszer jön létre. A jogszabály a kihirdetését követő harmadik napon lép hatályba.

A bankok, pénzintézetek január 1-je óta adhatnak ki kötvényeket. A változtatás célja az értékpapírpiac élénkítése, ha ugyanis a pénzintézetek a kintlévőségeiket kötvényesítik, azzal csökkentik kockázatukat, és így alacsonyabb kamattal tudnak hitelt nyújtani a kis- és közepes vállalkozásoknak.


Minősített adatcsere Magyarország és Románia között



A parlament ezúttal egyetlen nemzetközi szerződés kihirdetéséhez járult hozzá. A képviselők egyhangúlag, 172 igen szavazattal hagyták jóvá a Magyarország és Románia közötti minősített adatcseréről szóló egyezményt.



Új keretszabály segíti a nemzetközi sportszövetségek Magyarországra költözését


Az Országgyűlés létrehozott egy olyan keretrendszert, amely ahhoz nyújt segítséget, hogy magyarországi székhellyel működhessenek a különböző nemzetközi sportszövetségek.

A képviselők 151 igen szavazattal, 15 nem ellenében és 6 tartózkodás mellett fogadták el a sporttörvény ezt tartalmazó módosítását a fideszes Bánki Erik kezdeményezésére.

A módosítás egyebek mellett meghatározza a nemzetközi sportszövetségek magyarországi nyilvántartásba vételéhez szükséges eljárásjogi keretszabályokat és a nemzetközi sportszövetségek jogvitáiban alkalmazható választottbírósági eljárással kapcsolatos rendelkezéseket.


Hétmilliárd forintból működhet idén a Televíziós Film Mecenatúra



A parlament elfogadta a Televíziós Film Mecenatúra 2019-es költségvetését, amely alapján a szervezet 7 milliárd forintból működhet az idei évben.

A képviselők 118 igen szavazattal, 15 nem ellenében és 40 tartózkodás mellett fogadták el az Országgyűlés költségvetési bizottságának előterjesztését.

A mecenatúra egy elkülönített pénzalap, amelynek kezelője a Televíziós Filmkollégium. Célja - az elsődlegesen médiaszolgáltatásban való közzétételre szánt - filmek és filmsorozatok gyártása támogatásának előmozdítása.


Adómentes lesz a lakossági állampapírok jövedelme


Az Országgyűlés eltörölte a magyar állam által kibocsátott lakossági állampapírokból származó jövedelem (kamat, hozam) utáni adófizetési kötelezettséget.

A képviselők 127 igen szavazattal, 16 nem ellenében és 29 tartózkodás mellett fogadták el a pénzügyminiszter erről szóló javaslatát.

Varga Mihály indítványában emlékeztetett, a kormánynak fontos célja a lakossági állampapír-értékesítés növelése, az ugyanis mérsékli az állam és ezáltal a magyar gazdaság sérülékenységét.

A változtatásokkal a lakástakarék-pénztárak lehetőséget kaptak arra, hogy - saját jogon vagy közvetítőként - állampapírt forgalmazzanak.


Az országos tűzvédelmi szakhatóság ellenőrzi a paksi bővítést


A parlament több ponton módosította a paksi bővítéshez kapcsolódó szakhatósági ellenőrzések részletszabályait. A változtatások egyike alapján a katasztrófavédelem helyi szervei helyett a Belügyminisztérium Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatósága végzi majd az új atomerőművi blokkok tűzvédelmi engedélyeztetését.

A képviselők 118 igen szavazattal, 28 nem ellenében és 27 tartózkodás mellett fogadták el innovációért és technológiáért felelős miniszter erről szóló javaslatait.


Klímapolitikai jogharmonizációról döntöttek a képviselők


Az Országgyűlés két klímapolitikai törvényen is uniós jogharmonizációs céllal változtatott. A kabinet szándékai szerint az Európai Unió kibocsátáskereskedelmi rendszerében érintett kibocsátók átlagosan évente mintegy 10 millió forintot takaríthatnak meg a most csökkenő adminisztrációs terhekkel.

A képviselők 124 igen szavazattal, 8 nem ellenében és 41 tartózkodás mellett fogadták el innovációért és technológiáért felelős miniszter indítványát.

A változtatás a földgáz biztonsági készletezéséről szóló törvényre is kiterjed, leszűkítve a tagi hozzájárulás visszaigényelhetőségét a lakossági fogyasztás utáni befizetésekre.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!