OGY - Krónika 5. rész ( napirend előtt: családok, önkormányzati választás)

Belföld, 2019.10.21

A KDNP képviselője a kormány családtámogatási politikáját méltatta, a Fidesz politikusa pedig az önkormányzati választásokat értékelte napirend előtt hétfőn az Országgyűlésben.



KDNP: a kormány célja, hogy Magyarország családbarát legyen



Szászfalvi László, a KDNP képviselője arról beszélt: a kormány paradigmaváltást hajtott végre a családtámogatásban, aminek célja, hogy Magyarország családbarát ország legyen. A kormány legutóbbi intézkedései közül kiemelte a babaváró támogatást, a csok kibővítését, jelzáloghitelek elengedését, a nagycsaládosok autóvásárlási programját és bölcsődefejlesztést, valamint négygyermekes nők szja-mentességét és nagyszülői gyed-et, amit 2020tól vezetnek be.

Hangsúlyozta: az ellenzéki pártok többsége támadja a kormány családvédelmi akciótervét, mondván, hogy lehetőségeket csak egy szűk réteg tudja felhasználni. Ezzel szemben - folytatta - 2019. augusztus végéig 114 ezer család igényelte a csokot, ami az átlagos gyermekszámmal kalkulálva félmillió magyar ember jelent. Az autóvásárlási támogatást 16 ezren, a babaváró támogatást 42 ezren igényelték, jelzáloghitel-csökkentést pedig 5 ezren kérvényezték - mutatott rá. Kiemelte: jövőre közel 2228 milliárd forint áll rendelékezésre a magyar családok támogatására, ami 224 milliárddal magasabb az idei összegnél.

Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára azt mondta: az önkormányzati választások is mutatják: ha bárhol az ellenzék csak kis részben is pozícióba kerül, akkor rögtön a múltba megy vissza, a 2010 előtti célokat és embereket hívja vissza. Felhívta a figyelmet arra: a jövő évi költségvetési törvényhez benyújtott ellenzéki módosítók is a családtámogatásokból "csíptek le". Ennek alapján úgy vélte: ha az ellenzéknek idén a költségvetési vitában többsége lett volna, akkor csökkentek volna családtámogatásra fordított összegek. Szerinte ez egy "hagyomány", mindig is így volt a szocialista időszakban, hiszen akkor többek között megszüntették az egy- és kétgyerekesek adókedvezményét és csökkentették a gyes összegét is. Ott folytatnák, ahol abbahagyták, megint a családoktól vennének el - fogalmazott.



Fidesz: a Fidesz-KDNP százalékosan és darabra is több szavazatot kapott az önkormányzati választásokon


Kósa Lajos, a Fidesz képviselője az önkormányzati választásokkal kapcsolatban arról beszélt: a számok mást mutatnak, mint amit az ellenzéktől hallhatunk. Elmondta: a Fidesz-KDNP a 2019-es EP-választáson az ellenzékhez képest 128 ezer szavazattal kapott többet, a mostani önkormányzati választáson pedig 432 ezerrel. Megköszönte a Fidesz-KDNP-re szavazók támogatását, és azt is, hogy mind "darabszámra", mind arányaiban többen állnak a kormánypártok mögött, mint 2019 tavaszán.

Kiemelte: bár Karácsony Gergely nyerte a főpolgármesteri címet, Budapesten 50 ezerrel kevesebb szavazója volt az ellenzéknek, mint az EP-választásokon, miközben a kormánypártoknak 24 ezerrel sikerült növelnie szavazói számát.

Rámutatott: a megyei jogú városokban az EP-választásokhoz képest 47 ezer szavazót vesztett az ellenzék, miközben Fidesz 5000 szavazót nyert.

Kiemelte: a "vidéki Magyarországon", az EP-választásokhoz képest 226 ezer szavazattal többet kapott a Fidesz-KDNP, míg az ellenzék 48 ezerrel tudta növelni szavazati számát. A növekmény a kormánypártok oldalán közel ötszörös volt az ellenzékhez képest - jegyezte meg.

Szólt arról is: kétségtelen, hogy "jelentős részgyőzelmeket" könyvelhetett el az a "jelenség", hogy a "nyilasok habozás nélkül összeálltak a szélsőséges liberálisokkal és a kommunistákkal". Úgy vélte: ennek az összefogásnak az összetartó ereje a pénz és a hatalom, ezért remélik, hogy ennek nem azok a városok isszák majd meg a levét, amelyeket ők vezetnek, hanem közösen tudnak dolgozni Magyarország fejlődéséért. "Mert nekünk továbbra is Magyarország az első" - hangsúlyozta.

Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára gratulált a megválasztott képviselőknek és polgármestereknek, kiemelve, hogy fideszesek vannak közülük a legtöbben, hiszen mintegy 600 településen van kormánypárti polgármester. Hozzátette: 1,8 millióan szavaztak a Fidesz-KDNP-re és 1,36 millióan ellenzéki jelöltekre.

Azzal kapcsolatban, hogy számos városban nem fideszes vezetőt választottak, hangsúlyozta: a kormány minden várossal és városvezetővel együttműködik, aki az ország és a települése javát szolgálja. Mindenki számíthat a kormányzat támogatására, aki tisztségét az építő munkára és nem az "álladósított belpolitikai hadakozásra" használja - jelentette ki.

A 9 év után leköszönő Tarlós István, volt főpolgármester eredményeit méltatva úgy fogalmazott: Karácsony Gergelynek a "lecke fel van adva". Az államtitkár a Liget-projekt kapcsán reményét fejezte ki, hogy az új fővárosi vezetés nem "fekszik keresztbe" ennek. Megjegyezte azt is: a szuperkórház ügyében is fontos szerepe lesz a jövőbeni együttműködésnek a kormány és a város között.


Az Országgyűlés felfüggesztette Varju László (DK) mentelmi jogát



Az Országgyűlés hétfőn 146 igen és 29 nem szavazattal felfüggesztette Varju László (DK) mentelmi jogát.

A legfőbb ügyész egy folyamatban lévő nyomozás eredményeként indítványozta az ellenzéki képviselő mentelmi jogának felfüggesztését. Az ügyészség gyanúja szerint ugyanis Varju László a 2018-as országgyűlési választás előtt anyagi juttatást ígért egy függetlenként induló jelöltnek azért, hogy visszalépjen a javára.

A döntés előtt tárgyalta az ellenzékéi képviselő ügyét az Országgyűlés mentelmi bizottsága. Varju László az ülésen - az Országgyűlés honlapján közzétett határozati javaslat szerint - azt mondta: semmilyen bűncselekményt nem követett el.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!