OGY - Krónika 5. rész (azonnali kérdések, kérdések)

Belföld, 2018.12.10

A májusi európai parlamenti (EP-) választásról, a fogyasztóvédelemről és a gyűlöletbeszédről is szó volt hétfőn az azonnali kérdések és válaszok órájában az Országgyűlésben, amelynek ülésén az ellenzéki képviselők többsége nem vett részt.



Bejelentések


Az elnöklő Lezsák Sándor bejelentette, kik azok az ellenzéki országgyűlési képviselők, akik interpellációt nyújtottak be, de az interpellációs időszakban nem tartózkodtak a teremben.

Az Országgyűlés az előterjesztő kérésére elnapolta a településképvédelmi törvény bizottsági jelentéseinek és az összegző módosító javaslatának a vitáját. A törvényjavaslatot Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter jegyzi.



Azonnali kérdések


Fidesz: sorsdöntő a májusi EP-választás



Ágh Péter (Fidesz) sorsdöntőnek nevezte a EP-választást, amelynek kapcsán két, markánsan eltérő álláspont rajzolódik ki. Az egyik a Soros György eszméit valló, multikulturalizmust hirdető bevándorláspárti oldal, a másik a több ezer éves európai keresztény kultúra fennmaradásáért küzdő bevándorlásellenes tábor - részletezte.

Szerinte "a Soros-hálózat brüsszeli helytartói egyre agresszívebbek", már-már beteges módon ragaszkodnak az illegális bevándorlás további erősítéséhez. Hozzátette: legutóbb Guy Verhofstadt "ment neki" a magyar embereknek és a miniszterelnöknek, csak azért, mert Magyarország nem kíván bevándorlóország lenni. Alpári stílusban a politika trágyadombját emlegette - mondta, elfogadhatatlannak nevezve, hogy Brüsszelből ilyen szavakkal illessék azt a nemzetet, amely kiáll Európa keresztény kultúrájának fennmaradásáért.

Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára szerint látni lehet, hova vezet, ha egy demokrácia nem tökéletes. Példaként említette, hogy Brüsszelben egy ügyben újraszavaztatják az embereket. De látni lehetett a magyar parlamentben is, mi van akkor, ha a többség elfogad egy javaslatot, de az másoknak nem tetszik, ezért anarchiába akarják borítani az Országgyűlést is - mondta.

Értékelése szerint meg fogják szállni Európát, ha azok maradnak többségben Európában, akik most többségben vannak. Európa történelme, hagyománya, kultúrája és a kereszténység háttérbe fog szorulni - hangoztatta.



KDNP: mik a karácsony előtti fogyasztóvédelmi ellenőrzések tapasztalatai?



Földi László (KDNP) a karácsony előtti fogyasztóvédelmi ellenőrzésekről érdeklődött. Mivel több száz vállalkozást ellenőriztek már, azok eredményéről érdeklődött.

Kara Ákos, az Innovációs és Technológiai Minisztérium fogyasztóvédelemi államtitkára közölte, az ünnepi időszak jellegzetes termékeit ellenőrzik, emellett azt is, hogy fel van-e tüntetve az ár a termékeken, adnak-e nyugtát. A fogyasztóvédelmi hatóság kis- és közepesvállalkozások esetén első alkalommal nem büntet, csak figyelmeztet - tette hozzá.

Novembertől már kiemelten ellenőrzik a webáruházakat is, továbbá a termékbiztonságra is fokozottan figyelnek.



Fidesz: Magyarország a világ legbiztonságosabb országa



Kovács Sándor (Fidesz) emlékeztetett arra, hogy a közelmúltban nyilvánosságra került a májusi Jobbik-kongresszusról egy hangfelvétel, amelyen Szávay István országgyűlési képviselő hencegett azzal, hogy leütött egy zsidó származású nőt. Szávay István ígérete ellenére még mindig nem adta vissza mandátumát - jegyezte meg.

Szerinte 2010 előtt hasonló stílusú megnyilvánulások sokaságával lehetett találkozni, Budapest utcáin szabadon vonulhattak olyan szervezetek, amelyek antiszemita, gyűlöletkeltő mondatokat hangoztattak. A baloldali pártok érdemi lépést nem tettek ellenük - közölte.

Közölte, 2010 után a mostani kormány minden eszközt bevetett, hogy visszaszorítsa a szélsőségeket. Jól látható, hogy ez sikerült, hiszen Magyarország ma a világ egyik legbiztonságosabb országa - hangoztatta.

Soltész Miklós azt mondta, a kormány zéró toleranciát hirdetett és nem engedi, hogy felvonuljanak olyan emberek, akik a gyűlöletet szítják.

Kitért arra, hogy a bevett egyházak között három zsidó felekezet is van, számos zsinagóga felújítását támogatták.


Kérdések


Fidesz: nem a migráció a megoldás a népesedési problémákra


Dunai Mónika (Fidesz) arról beszélt, hogy nemcsak Magyarország, hanem egész Európa annak eldöntése előtt áll, hogy a migrációt, vagy gyermekvállalás támogatását választják a népesedési problémák megoldására. A Fidesz-KDNP azon dolgozik, hogy a családokat megerősítsék, és a lehető legtöbb támogatást adják a szülőknek a gyermekvállaláshoz. Szerinte az ellenzék azt sem érti, miért fontos, hogy minél több magyar gyermek szülessen és mi a baj a bevándorlással. Úgy látta, a nemzeti konzultáció jó iránymutatást fog adni, hogy a magyar család támogatása és családpolitika minél eredményesebb legyen.

Novák Katalin, család- és ifjúságügyért felelős államtitkár azt mondta: nincs olyan európai ország, ahol elegendő gyermek születne, ez a helyzet Magyarországon is. Ezért döntöttek úgy 2010-ben, hogy a családok támogatását előtérbe helyezik, és a gyermekvállalás támogatásával szeretnének választ adni a népesedési problémákra. Megjegyezte: már látszanak az eredmények, 20 éve nem volt ennyire magas a gyermekvállalási kedv, nem kötöttek ennyien házasságot.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!