OGY - Krónika 5. rész (belső piaci médiaszolgáltatások)

Belföld, 2022.12.06

A KDNP vitatta a jogalapját a belső piaci médiaszolgáltatások közös keretének létrehozásáról és az audiovizuális médiaszolgáltatásokról szóló irányelv módosításáról szóló európai parlamenti és tanácsi rendelettervezetnek, amelyet kedden tárgyalt az Országgyűlés. Az ellenzéki frakciók azon véleményüket hangoztatták, hogy a kormánypártok valójában a média felett gyakorolt hatalmuk elvesztésétől tartanak.



DK: fideszes pártérdek a rendelettervezet elutasítása



Arató Gergely (DK) közölte, nem támogatják a határozati javaslatot, az ellentétes a nemzet érdekével, kizárólag a Fidesz pártérdekeit szolgálja. Szerinte a kormánypártok védik a védhetetlen, a jelenlegi magyar médiaviszonyokat.

A képviselő azt firtatta, mi az, amitől fél a Fidesz és a KDNP. Ismertette az uniós rendelettervezett főbb pontjait: a szerkesztői szabadság és a közszolgálati média pártatlanságának védelme.

Zavarja a kormánypártokat, hogy szóba kerül az EU-ban, hogy egy tagállamban közpénzből, a médiapiacot torzítva propagandamédiát működtetnek - hangoztatta.

Szerinte a szakmai kritika is megbicsaklik, példaként azt említette, hogy a kormánypártiak szerint a médiaszolgáltatás a 21. században nem határokon átnyúló tevékenység.

Arató Gergely azt mondta, lenne olyan terület, ahol Magyarországnak határozottabban fel kellene lépnie, így a nagyvállalatok elleni küzdelemben, vagy az európai értékek védelmében.



KDNP: az európai polgárok nem kértek rendeletet a médiáról



Juhász Hajnalka (KDNP) közölte, a vita rendelettervezet jogalapjáról szól. A kormánypárti képviselők azért küzdenek, hogy ne sérüljön az a nagyon érzékeny egyensúly, amit a lisszaboni szerződés lefektetett és meghatározza az Európai Bizottság, valamint a nemzeti parlamentek hatáskörét - mondta. Hozzátette: mindent meg kell tenni annak érdekében, hogy a nemzeti szuverenitás és a szubszidiaritás ne sérüljön. "Nekünk addig van hangunk az Európai Unióban, amíg a nemzeti parlamentek hatásköre nem sérül" - fogalmazott.

Emlékeztetett arra, hogy a rendelettervezet az uniós jövőjéről szóló konferenciasorozat eredményeként született, de az európai polgárok nem rendelet, hanem irányelv megalkotását javasolták. Óriási veszélynek tartotta, hogy a bizottság a polgárok hangját használja a hatáskörei bővítésére.

Felhívta a figyelmet arra, hogy az unió alapszerződése szerint a média és a sajtó területe sem a kizárólagos, sem a megosztott hatáskörök kategóriájába nem sorolható, mivel a média- és a sajtóviszonyok a tagállamok kulturális és identitásbeli leképződései is egyben. Valójában 27 különböző média- és sajtópiacról lehet beszélni - tette hozzá.



MSZP: a Fidesz propagandagépezetének végét jelentené a rendelettervezet elfogadása



Harangozó Tamás (MSZP) szerint az egész javaslat nem szól másról, minthogy a kormánypártok megérezték annak szelét, hogy ha az uniós rendelet hatályba lép, akkor vége a propagandavilágnak, vége van a magyar emberek milliói manipulálásának és akkor vége van a Fidesz rendszerének.

Ő is azt firtatta, mitől tartanak a kormánypártok, hogy olyan elveket kell elítélni, mint a közmédia és az újságírók függetlensége, a sokszínű tulajdonosi struktúra kialakítása, a kormányzati hirdetések átláthatóvá tétele. A rendelettervezet reagál a Pegasus-botrányra is.

A határozati javaslat azt is kezdeményezi, hogy a magyar parlament lépjen fel a szerkesztői függetlenséggel szemben - mondta. Hozzátette: a kormánypártok rezzenéstelen arccal aggódnak az ország szuverenitásért, miközben a kormány rendeletben hozta létre a 112 médiaterméket tömörítő Közép-Európai Sajtó és Média Alapítványt (Kesma), kivonva a parlament által hozott döntések hatálya alól is. Szerinte az uniós rendelettervezet a Kesma végét jelentené.

Az ellenzéki politikus úgy értékelt, a rendelettervezet elfogadása nagyon komoly csapás lenne a Fidesz propagandagépezetére.

A szocialista képviselő azt vetette fel, hogy a kormánypártok akkor nem aggódtak a szubszidiaritásért, amikor elvették az adókat, az iskolákat, a kórházakat az önkormányzatoktól.



Momentum: ha el akarják fogadni az EU pénzét, el kell fogadni a szabályait is



Fekete-Győr András (Momentum) szerint a kormánypártok továbbra sem szeretik a sajtót, ellenben a propagandát imádják. Az ellenzéki politikus "a korszakváltás" utánra azt ígérte, hogy visszaengedik az újságírókat az Országházba és olyan közmédiát alakítanak ki, amely minden oldalt meghív a vitákra, a tájékoztatása pedig tényalapú, független és pártatlan lesz.

Értékelése szerint mára az EU-ban mindent tudnak a magyar kormánypártokról, tudják hogyan lett eurómilliárdos Mészáros Lőrinc, tudják, miből épült fel előbb a Simicska-birodalom, majd a Kesma, és ezt már nem akarják az európaiak finanszírozni. A háromezermilliárd uniós forrás felfüggesztését is összefüggésbe hozta a magyar médiaviszonyokkal.

Idézve a rendelettervezetből azt mondta, magyar érdek az abban foglalt demokratikus részvétel előmozdítása, a dezinformáció elleni küzdelem, valamint a szabad és független média. Szerinte ezek a kifejezések idegenül csenghetnek a fideszes füleknek, de ha szeretnének uniós forráshoz jutni, akkor érdemes megszokniuk őket.

Az ellenzéki politikus azt mondta, személyesen azért tartja fontosnak a rendelettervezet elfogadását, hogy megmentsenek egy generációt a rájuk kényszerített hazugságokról. Ha el akarják fogadni az EU pénzét, akkor el kell fogadni a szabályait is - rögzítette.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!