OGY - Krónika 5. rész (börtönzsúfoltság)

Belföld, 2020.02.20

Az Országgyűlés csütörtökön folytatta a börtönzsúfoltsági kártalanításokkal kapcsolatos visszaélések megszüntetéséről szóló törvényjavaslat általános vitáját.



DK: elítélteket engedne a társadalomra a javaslat



Vadai Ágnes (DK) kiemelte: a most tárgyalt javaslat elítélteket engedne a magyar társadalomra, és fennáll a lehetőség, hogy a kormánypártok "csak a saját bűnözőiket akarják szabadon engedni", de ennek érdekében veszélyes elemeket is rászabadítanának a társadalomra.

A politikus a javaslatot a kormányzás "egyik leggyönyörűbb példájának" nevezte, mert - mondta - nevetséges, hogy a fideszes többségű Országgyűlés felszólítja a Fidesz-kormányt, hogy csináljon valamit. A kormány tegye azt, ami a dolga: kormányozzon - jelentette ki.

A képviselő azt is kifogásolta, hogy rendkívüli ülésnap keretében tárgyalják a beadványt. Vannak ügyek, amelyek valóban megérdemelnék a rendkívüli ülést, de a mait a börtönben ülők kedvéért hívták össze - közölte.

A börtönök túlzsúfoltságáról elmondta: ugyan már korábban is bebizonyosodott, hogy új számítási módszerekkel kedvezőbb statisztikák állíthatók elő, de ettől a probléma még ott van.

Vadai Ágnes megjegyezte: nemcsak a börtönök zsúfoltsága, hanem a büntetés-végrehajtásban dolgozók alacsony létszáma és alacsony bére is probléma.

A politikus azt kérdezte: a kialakult helyzet kezelésére a "nagy terv" a bűnözők kiengedése lenne-e, és ha igen, mi lesz a válogatás szempontja. Azt is firtatta, hogy ideiglenes börtönök felállítása lenne-e a megoldás.


LMP: a kormány a maga által keltett problémákat próbálja megoldani


Az LMP vezérszónoka szerint a kormány már a saját hibáival és mulasztásaival megy szembe és a "saját maga által előidézett helyzetre próbál politikai propagandát építeni".

Keresztes László Lóránt frakcióvezető a börtönzsúfoltsági kártalanításokkal kapcsolatos visszaélések megszüntetéséről szóló törvényjavaslat parlamenti vitájában feltette a kérdést: miért nem oldották meg az elmúlt években a börtönzsúfoltságot és miért nem építettek új börtönöket?

Elfogadhatatlannak nevezte, hogy a börtönök 120 százalékos kihasználtsággal, vagyis jelentős zsúfoltsággal működnek. Jelenleg 18 ezer elítéltet tartanak fogva - mutatott rá.

Az igazságügyi miniszterhez fordulva azt a kérdést tette fel: nem furcsa számára, hogy az elődje által beterjesztett javaslat által keltett problémát kell kijavítania?

Az előterjesztésben felvetett problémát fontosnak ítélte, közölte ugyanakkor, hogy azokat már az elmúlt négy évben is meg lehetett volna oldani.

Szerinte azonban a tárgyalt javaslatból sem olvasható ki a megoldás, így a beterjesztés csupán "egy politikai propaganda nyitánya".

Felidézte, hogy a kormány által beígért börtönök sem épültek meg.


Dúró Dóra: fel kell függeszteni a strasbourgi bíróság joghatóságát Magyarországon


Dúró Dóra független országgyűlési képviselő a Mi Hazánk nevében azt mondta: a "börtönbiznisz" megfékezéséhez fel kell függeszteni a strasbourgi bíróság joghatóságát Magyarországon. Ez a bíróság ugyanis csorbítja a magyar önrendelkezést és védi az elítélteket - tette hozzá.

Hangsúlyozta: nem igazságos, hogy elítélt bűnözők a börtönkörülményekre hivatkozva több millió forintos kártérítéshez jussanak hozzá.


Fidesz: a börtönzsúfoltság jelentősen csökkent



Mátrai Márta (Fidesz) felidézte, hogy az Európai Emberi Jogi Bíróságon 2016-ban pert nyer a norvég újnáci tömeggyilkos a norvég állammal szemben, mert "a börtönben hidegnek találta a kávét". Az ítéletben kifogásolták, hogy nem szenteltek elég figyelmet a tömeggyilkos mentális egészségének, ez pedig embertelen és megalázó bánásmódnak minősíthető, amelynek tilalma még egy terroristára is vonatkozik - tette hozzá, megjegyezve: ez a tömeggyilkos a börtönben három cellát, futópadot, szobabiciklit használhat, számítógépes játékokat kapott, látogatókat fogadhat. Ez ma az európai bíróság alapértelmezése, amihez alkalmazkodni kellene - összegzett.

Hangsúlyozta, a börtön nem szanatórium, a börtönzsúfoltság pedig jelentősen csökkent az elmúlt években. Úgy látta, a joggal való visszaélést vetik fel ezek kártérítési perek, amelyet néhány ügyvéd jól fizetett feladatként felfedezett magának.



Jobbik: a kormány hülyíti a társadalmat



Varga-Damm Andrea (Jobbik) indulatos felszólalásában arra hívta fel a figyelmet, hogy nem Norvégiában, hanem Magyarországon vagyunk, magyar bíróság ilyen típusú ítéletet még nem hozott. Amikor az európai jogszabályok megszülettek, akkor a biztonsági kockázatok, illetve a verekedések csökkentése miatt határozták meg 5-6 négyzetméterben az egy fogvatartottra jutó területet - magyarázta.

Úgy értékelte, a kormány hülyíti a társadalmat, azt nem mondja el ugyanis, hogy azért kell ekkora terület egy elítéltnek, hogy ne verekedjenek össze, mert nincs elég börtönőr, hogy ezt meg tudja akadályozni.

Azt firtatta, miből gondolják, hogy a törvényjavaslat ellenére a végrehajtók nem szedik be a pénzt, hogy ha az ítéletek rendelkező részében ott van a kártérítési összeg. Felhívta a figyelmet arra, hogy csak a jogosult rendelkezhet a kártérítési összegről. Miért nem a polgári törvénykönyvet, vagy a polgári perrendtartást, vagy a végrehajtási jogszabályt változtatják meg? - kérdezte.

Az ellenzéki politikus, aki "nemzeti inzultációnak" nevezte a konzultáció, azt mondta, a kormány a felelős azért is, hogy nem jut el a sértettekhez a kártérítés és hogy nem épültek börtönök. Szerinte nem egy-kettő, hanem vagy száz ügyvédi iroda foglalkozik "a börtönbiznisszel".
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!