OGY - Krónika 5. rész (fesztiválok biztonsága)

Belföld, 2019.06.25

A zenei tömegfesztiválokon részt vevők adatainak rögzítéséről szóló, a személy- és vagyonvédelmi törvényt módosító kormánypárti javaslat vitájával folytatta keddi munkáját a parlament.



KDNP: szükségesek és arányosak a javasolt új szabályok


A zeneszolgáltatási tömegrendezvények jelenleg nem tudják garantálni a résztvevők biztonságát, ezért mindenképp indokolt biztonsági intézkedések bevezetése, jelen esetben ez az adatrögzítést jelentené - ismertette Vejkey Imre (KDNP), szükségesnek és arányosnak nevezve a javasolt új szabályokat.

Megjegyezte, hogy ezt a sportrendezvények tekintetében a sporttörvény már jelenleg is lehetővé teszi, egyes labdarúgó-mérkőzések esetében pedig kötelezővé teszi még a most javasoltnál is szigorúbb adatkezeléssel járó beléptető rendszer alkalmazását.

A KDNP parlamenti frakciója támogatja a törvényjavaslatot - közölte.


MSZP: az egyedi, kivételező jogalkotás újabb példája a javaslat


Varga László (MSZP) azt mondta, sok a kérdőjel a jogszabállyal kapcsolatban, amely az egyedi, kivételező jogalkotás újabb példája.

A Sziget fesztivált is szervező cég adatvédelmi megbírságolása után érkezett a Ház elé a javaslat - jegyezte meg.

Ő is feltette a kérdést, hogy miért pont 25 ezernél nagyobb létszámú rendezvényekre kell alkalmazni a javaslatot, miért nem vezetik be minden olyan rendezvényre, amelyre jegyet kell vásárolni. A VIP-vendégekre is vonatkoznak majd az előírások? - érdeklődött, arra is választ várva, mi garantálja, hogy a begyűjtött adatokat nem kapcsolják össze más, központosított állami adatbázisokkal.


DK: a Fidesz nem érti az adatvédelmet


Arató Gergely (DK) szerint a törvényjavaslat arról árulkodik, hogy a Fidesz nem érti az adatvédelmet, a kormánypárt még mindig úgy gondolja, minél több adatot gyűjtenek be, annál jobb.

Úgy fogalmazott: nemcsak adatvédelmi, de rendészeti, terrorelhárítási szempontból sem igaz, hogy az "ész nélküli" tömeges adatgyűjtés nagy mértékben elősegítené a biztonságot. A célzott, megfelelő jogi garanciákkal védett adatgyűjtés visz előrébb - mondta.

Szavai szerint ez a jogalkotás semmilyen más célt nem szolgál, mint hogy legalizáljanak egy személyiségi jogot sértő gyakorlatot.


LMP: jelen formájában nem elfogadható a javaslat


Demeter Márta, az LMP vezérszónoka szerint a cél - közte a tömegrendezvényekre belépők biztonságának biztosítása, terrorcselekmények megakadályozása - maximálisan támogatandó, de a választott eszközök alkalmatlanok, és azt kérte gondolják újra a törvényjavaslatot.

A tömegrendezvényt szervezők nem lehetnek alkalmasak és jogszabályi felhatalmazása sincs annak megállapítására, hogy a belépni szándékozók hamis vagy hamisított okmánnyal lépnek-e be - mutatott rá.

A bűncselekményt elkövetni szándékozók, terrorcsoportokhoz tartozók rendelkeznek azokkal a hamis, vagy hamisított okmányokkal, amivel meg tudják téveszteni a nem kellően felkészült adatkezelőket. Az adatkezelés a bűncselekmények visszaszorítására azért sem lehet alkalmas, mert a beléptetési rendszer alkalmazása során a rendezvényszervező csak arról szerez tudomást, hogy ki az aki a rendezvény területén tartózkodik, azt azonban nem tudja megállapítani, hogy a rendezvény területén elkövetett bűncselekményt pontosan ki követte el.

Nem a megfelelő törvényben és nem a megfelelő eszközöket alkalmaznak - összegzett az ellenzéki politikus.

A preventív, általános információ gyűjtés nem elég hatékony, hogy a feljogosított állami szervek érdemben cselekedjenek. A politikus sürgette a személy- és vagyonőrökre vonatkozó szabályok pontosítását is. Jelenleg ugyanis ebben a szakmában tízezreket foglalkoztatnak feketén.

A módosítást jelen formájában az LMP nem tudja támogatni - közölte.


Kormány


Soltész Miklós, a Miniszterelnökség államtitkára hozzászólásában azt mondta, Arató Gergely ne oktassa ki őket adatvédelemből, demokráciából, és kormányzásból. Felidézte, hogy amikor kormányon voltak csődbe vitték az országot, tönkre tették a fővárost. 2006-ban szemeket lövettek ki, és Gyurcsány Ferenc akkori kormányfő azt mondta, élvezettel nézte ezt az akciót. Felszólította a képviselőt, hogy ne akarja átírni a történelmet, ne akarja lehazudni ezt az időszakot.

Nyitrai Zsolt (Fidesz) előterjesztőként azt mondta, a személy és vagyonőrökre vonatkozó javaslatokról érdemes beszélni, ezek az emberek megérdemlik, hogy munkájukat pontosan szabályozzák. A tárgyalt jogszabály fő célja a polgárok és a fesztiválozók védelme - jegyezte meg.


DK: alkalmatlan a törvényjavaslat, arra amire szánták.


Arató Gergely (DK) azt mondta: 2006-ban az ellenzék megpróbálta megbuktatni a hivatalban lévő kormányt, ez nem sikerült, érti, hogy ez azóta is fáj a mostani kormánypártoknak.

Megjegyezte: 2010 előtt az éppen regnáló főpolgármestert négyszer választották újra a budapestiek, annyira talán mégsem voltak elégedetlenek, azzal, ami történt a fővárosban. A DK-s képviselő úgy látta: a törvényjavaslattal összefüggésben a kormánypártoknak nem nagyon vannak érveik, arra vonatkozóan, miért szükséges az adatgyűjtés, és miért lesznek ettől biztonságosabbak a fesztiválok?



Az általános vitát az elnöklő Jakab István lezárta.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!