OGY - Krónika 5. rész (határozathozatalok)

Belföld, 2020.11.17

A parlament keddi határozathozatalai zárásaként elfogadta a Magyarország 2019. évi központi költségvetéséről szóló törvény végrehajtásáról szóló előterjesztést, valamint az egyes adótörvények módosításáról rendelkező kormányzati javaslatot.



A parlament elfogadta a 2019-es év zárszámadását


Az Országgyűlés 124 igen szavazattal, 54 nem ellenében elfogadta a 2019-es költségvetés zárszámadását.

Varga Mihály pénzügyminiszter szerint tavaly a magyar gazdaság gyors növekedést ért el, köszönhetően a fegyelmezett, kiszámítható és a gazdasági növekedést élénkítő gazdaságpolitikának, mindez pedig biztos alapot teremtett a koronavírus-járvány okozta negatív gazdasági és társadalmi hatások enyhítésére.

Tavaly 4,6 százalékkal bővült a gazdaság, a foglalkoztatottak száma 4,5 millió felett alakult, a munkanélküliségi ráta 3,4 százalék volt és több mint 11,5 százalékkal nőtt a nettó átlagkereset.

A kormány meghirdette a családvédelmi akciótervet, miközben megőrizte az államháztartás stabilitását, és tovább javult Magyarország nemzetközi pénzügyi megítélése.

A költségvetést egyszer sem kellett módosítani, az előrejelzések helytállók voltak. Az uniós módszertan szerinti hiány a bruttó hazai termék 2,1 százaléka lett, az államadósság 2019 végére 65,4 százalékra mérséklődött. Az adósság devizaaránya 20 százalékra, a külföldi tulajdonban lévő papírok aránya pedig 34 százalékra csökkent.

A legnagyobb mértékben az építőipar teljesítménye nőtt a tavalyi évben, köszönhetően a kormány otthonteremtési programjának, és a szolgáltató szektor, az ipar, az agrárium teljesítménye is stabil maradt.

Csaknem 13 000 milliárd forint értékű beruházás valósult meg, a háztartások fogyasztása pedig 4,2 százalékkal bővült. Az áruexport 4,4 százalékkal növekedett, és bár a tavalyi évben az import növekedési üteme meghaladta a kivitelét, az áruforgalmi többlet így is továbbra is magas, csaknem 4,3 milliárd euró volt. Növekedett a családi adókedvezmény, csökkent egyes termékek áfája.


Adótörvények módosultak


Az Országgyűlés lehetővé tette, hogy a jövőben az adóhatóság készítse el a vállalkozások áfabevallás-tervezetét a hozzá beérkező számlaadatok birtokában.

A képviselők 124 igen szavazattal, 20 nem ellenében és 32 tartózkodás mellett hagyták jóvá a pénzügyminiszter javaslatát.

A személyijövedelemadó-kedvezmény 2021-től az összevont adóalapot csökkentő tételként lesz érvényesíthető.

A kisvállalati adó (kiva) árbevételi korlátja és mérlegfőösszegre vonatkozó értékhatára 3 milliárd forintra emelkedik, a kisvállalati adóalanyiság megszűnésének árbevételi határa 6 milliárd forintra nő.

A pálinka bér- és magánfőzése ténylegesen adómentessé válik 2021. január 1-jétől.

A cigaretta és más dohánytermékek jövedéki adója jövőre két lépcsőben emelkedik.

Az önkormányzatoktól az állami adóhatósághoz kerül a gépjárműadó beszedésének jogköre.

A sportszervezetek a koronavírus-járvány elleni védekezésre is költhetik a tao-támogatást.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!