OGY - Krónika 5. rész (határozathozatalok)

Belföld, 2021.10.19

Nemzetközi szerződéseket hagyott jóvá, elfogadta az ombudsman tavalyi beszámolóját és módosította a szövetkezeti hitelintézetek integrációjáról szóló jogszabályt kedden az Országgyűlés, amely megválasztotta a Médiatanács tagjait jelölő bizottság tagjait és egy fegyelmi ügy miatt 9,6 millió forinttal csökkentette Szabó Tímea (Párbeszéd) tiszteletdíját.

Nemzetközi szerződések jóváhagyása

Az Országgyűlés öt nemzetközi szerződés kihirdetéséhez járult hozzá.

A képviselők elsőként a Magyarország és Ukrajna között létrejött, a végzettséget és tudományos fokozatokat kölcsönösen elismerő egyezményt hagyták jóvá, majd elfogadták a Magyarország és az Egyesült Arab Emírségek közötti beruházások ösztönzéséről és kölcsönös védelméről szóló megállapodást.

A Ház ratifikálta azt az egyezményt, amely a diplomata-, szolgálati és hivatalos útlevéllel rendelkező állampolgárok vízummentességét biztosítja Magyarország és Belize között.

A parlament két olyan katonai tartalmú egyezmény kihirdetéséhez is hozzájárult, amelyeket Franciaország kötött Malival és Nigériával.



Elfogadták az ombudsman tavalyi beszámolóját

Az Országgyűlés elfogadta az alapvető jogok biztosának és helyetteseinek 2020-as tevékenységéről szóló beszámolót.

A képviselők 116 igen szavazattal, 24 nem ellenében és 25 tartózkodás mellett hagyták jóvá az erről szóló előterjesztést.

Kozma Ákos, az alapvető jogok biztosa a parlament előtt korábban hangsúlyozta, a 2020-as év történelmi jelentőségű, kihívásokkal teli és az alapjogok szempontjából különösen nehéz időszak volt, mert a jelentős korlátozásokkal zajló esztendő során a hivatal munkatársainak úgy kellett megküzdeni a beérkező ügyek feldolgozásával, hogy semmilyen korábbi gyakorlat - alkotmánybírósági vagy egyéb - nem állt rendelkezésre.


Módosult a szövetkezeti hitelintézetek integrációjáról szóló jogszabály


A Ház 117 igen szavazattal, 49 ellenszavazat mellett módosította a szövetkezeti hitelintézetek integrációjáról szóló jogszabályt arra tekintettel, hogy az integráció működése már megszilárdult. Így indokolttá vált az a korábbi atipikus intézményrendszer és tőkeelemek fokozatos kivezetése a magyar pénzügyi rendszerből.

A változtatást kivételes eljárásban fogadta el az Országgyűlés.



Megválasztották a Médiatanács tagjait jelölő bizottság tagjait


Az Országgyűlés 116 igen, hét nem szavazattal megválasztotta a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa tagjait jelölő eseti bizottság tagjait.

A testületet Halász János (Fidesz) vezeti, annak tagja Vejkey Imre (KDNP) lett. Az ellenzéki frakciók nem jelöltek tagokat.

Az eseti bizottság létrehozásáról szóló országgyűlési határozat szerint a bizottságba valamennyi országgyűlési képviselőcsoport egy-egy tagot jelöl, de a bizottság akkor is megalakul, ha valamelyik képviselőcsoport nem vesz részt a jelölésben. A testület elnökére a kormánypárti, az alelnökére az ellenzéki frakciók tesznek javaslatot.


Több mint 9,6 millió forinttal csökkentette a házelnök Szabó Tímea (Párbeszéd) tiszteletdíját



Az Országgyűlés - a mentelmi bizottság javaslatára - 33 igen, 121 nem szavazattal és négy tartózkodás mellett nem függesztette fel Hadházy Ákos (független) mentelmi jogát, amit a Pécsi Járásbíróság egy magánvádas rágalmazási ügy miatt kért. A feljelentés szerint a képviselő olyan csalónak állított be egy mangánszemélyt, aki azon próbál nyerészkedni, hogy a koronavírus miatt elrendelt veszélyhelyzetben 2020 elején óriási árréssel értékesít egészségügyi maszkokat és fertőtlenítőszereket.

Szabó Tímea (Párbeszéd) tiszteletdíja ugyanakkor több mint 9,6 millió forinttal csökkent: az Országgyűlés 114 igen, 47 nem szavazattal és két tartózkodás mellett tartotta fenn Kövér László, az Országgyűlés elnöke Szabó Tímea tiszteletdíjának csökkentéséről hozott döntését.

A döntés indoklása szerint a Párbeszéd frakcióvezetője figyelmen kívül hagyta a képviselői vélemények kifejezésének módjára, helyére és idejére vonatkozó házszabályi rendelkezéseket, cselekménye miatt az ülés rendes menete is megakadt, hátráltatta és zavarta az - éppen az ő felvetéseire választ adó - államtitkári felszólalást.

A csökkentés összegénél azt is figyelembe vette a házelnök, hogy a képviselővel szemben ebben a ciklusában nem először kell szankciót alkalmazni a házszabályi rendelkezéseket sértő cselekménye miatt.

Szabó Tímea a házelnöki döntés hatályon kívül helyezése érdekében a mentelmi bizottsághoz fordult, amely nem adott helyt a kérésnek. A képviselő ezt követően kérte a döntés parlamenti hatályon kívül helyezését, de az Országgyűlés annak fenntartásáról döntött.

A szavazás után a képviselő felállt a helyén, egy fehér pólót viselt, amelynek ugyanaz volt a mintája, mint ami miatt megbüntették.

Az Országgyűlés elfogadta azokat a kormányzati interpellációs válaszokat, amelyeket hétfőn az ellenzéki képviselők elutasítottak.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!