OGY - Krónika 5. rész (interpellációk)

Belföld, 2020.03.09

A lakossági energetikai programokról, a börtönbizniszről és a kultúrpolitikáról is kérdezték az interpelláló képviselők hétfőn a parlamentben a kormány tagjait.



Párbeszéd: hol marad a lakossági energetikai program?


Miért hiányzik a lakossági energiahatékonysági program a kormány klímavédelmi akciótervéből? - kérdezte az interpellációját frakciótársával, Tordai Bencével közösen benyújtó Kocsis-Cake Olivio (Párbeszéd) az innovációs és technológiai minisztertől.

Arról beszélt: a klímaváltozás elleni fellépést ezzel a programmal kellene kezdeni, hiszen "nincs ma biztosabb hatású éghajlatvédelmi elképzelés idehaza, mint az otthonok szigetelése, a nyílászárók cseréje, a fűtési rendszerek korszerűsítése".

Utalt rá: ez a Fidesz 2010-es választási programjában is szerepelt.

Válaszában Schanda Tamás, az Innovációs és Technológiai Minisztérium parlamenti és stratégiai államtitkára azt hangsúlyozta: a kormány kiemelt ügyként kezeli a teremtett világ védelmét, tisztában van a klímaváltozáshoz való alkalmazkodás fontosságával és sürgősségével, valamint azzal, milyen feladatai származnak abból az országnak.

Utalt rá, hogy Orbán Viktor miniszterelnök évértékelőjében konkrét feladatokat tartalmazó természet- és klímavédelmi akciótervet hirdetett meg, ez pedig egyebek mellett rögzíti, hogy segíteni kell a lakossági energiafelhasználás hatékonyságának fokozását.

Hangsúlyozta: a kormány számára a magyar emberek érdeke a legfontosabb, abban pedig szerepel a tiszta víz, levegő és környezet megléte.

A képviselő által el nem fogadott választ a parlament 113 támogató és 44 ellenszavazat, valamint egy tartózkodás mellett mondott igent.


Fidesz: hazánkban a bűnözőknek nem jutalom, hanem büntetés jár


Salacz László (Fidesz) hangsúlyozta: világossá kell tenni, hogy hazánkban a bűnözőknek nem jutalom, hanem büntetés jár, valamint azt is, hogy senkinek nincs joga beavatkozni a magyarok hétköznapi életébe feszültségek generálásával.

Közölte: az elmúlt hetekben a társadalom igazságérzetét alaposan megrázó ügyek kerültek elő, ilyen a börtönbiznisz vagy a gyöngyöspatai szegregációs ügy, amelyek hátterében külföldről pénzelt szervezetek agitálásáról van szó. A Soros-alapítvány kifizetési listáján szereplő provokátorok korábban is tettek kísérleteket a kormány megbuktatására, és ebben a kisebbségi csoportok hergelésétől, a joggal való visszaéléstől sem riadnak vissza - fogalmazott.

A politikus úgy vélte, éppen ezért kiváló ötlet a nemzeti konzultáció, mert így magyarok széles tömege mondhatja el a véleményét a mindennapjaikat meghatározó kérdésekről. A konzultáció ezért alkalmas egyetértési pontok kialakítására - tette hozzá.

Soltész Miklós egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkár válaszában elmondta: Soros György "úgymond civil szervezetei" különböző témákban az egész országot megrázó lépéseket tesznek, ilyen a börtönbiznisz, amelynek keretében 12 ezer pert indítottak. További témaként említette az illegális migrációt, ezek a szervezetek - mondta - szervezik a bevándorlást és Magyarország ellen uszítanak Brüsszelben.

Kiemelte: a nemzeti konzultáció révén az emberek választ adhatnak ezekre a kérdésekre, és a válaszokat a jogalkotásnak kötelessége figyelembe venni, ezek alapján meghozni döntéseit.

A képviselő elfogadta a választ.


Jobbik: káosszal terhelt a kormány kultúrpolitikája


Brenner Koloman (Jobbik) arról beszélt, hogy káosszal és kapkodással terhelt az a politika, amellyel a kormány a magyar kulturális élethez viszonyul. Ezzel szemben a Jobbik a kultúra és annak művelői pártján áll - jelentette ki.

Közölte: amikor a kulturális törvényt módosító csomagról vitáztak, aggódó magyarok tiltakoztak, és ő már akkor is azt mondta, hogy aggályos az a magatartás, amelyet a Fidesz tanúsított, amikor zaklatni kezdte a magyar kultúra művelőit is. Sovány vigasz, hogy végül nem az előzetes tervezetnek megfelelő szöveget fogadtak el - fűzte hozzá.

Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára minderre elmondta: fontos a nemzeti kultúra megerősítése, mert ez "az identitásunk alapja". A kormány elkötelezett emellett, amit az is mutat, hogy európai összehasonlításban kifejezetten sokat fordít a kultúrára - mutatott rá.

A képviselőnek azt mondta: az önök kultúrpolitikája "széles ívet írt le" az elmúlt években. Nem igaz, hogy rombolás történt volna a felsőoktatásban, az egyetemi rangsorok szép eredményeket mutatnak.

A képviselő nem fogadta el az államtitkár válaszát, az Országgyűlés azonban 104 igen szavazattal - 40 nem és 1 tartózkodás mellett - elfogadta.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!