OGY - Krónika 5. rész (interpellációk)

Belföld, 2022.06.20

A vidék demográfiai helyzetéről, a kilakoltatásokról, az extraprofitadóról, a bevándorlókról és a költségvetésről interpellálták a kormányt a képviselők az Országgyűlés hétfői ülésén.



Mi Hazánk: Tervez-e demográfiai földprogrammal a kormány?


Novák Előd (Mi Hazánk) demográfiai földprogramot szorgalmazott az arra fogékony fiatal párok földhöz juttatása érdekében, mert szerinte ezt hiába hirdette meg a kormány korábban, semmi sem valósult meg belőle.

A magyar demográfiai mutatókat rendkívül aggasztónak nevezte, hozzátéve: a vidéki térségekben a népesség rövid időn belül elöregszik és a gazdatársadalomnak nem lesz megfelelő utánpótlása.

"Vidéken különösen aggasztó a cigányság népességrobbanása, miközben a dolgos magyarságnak nem nyújt életteret a kormány" - fogalmazott.

Farkas Sándor, az Agrárminisztérium parlamenti államtitkára válaszában a 2010 utáni kormányok legfontosabb társadalom- és gazdaságpolitikai céljai közt említette a vidéki területek demográfiai folyamatainak kedvezőbb irányba fordítását és a vidéki gazdaság megerősítését.

Közölte: az Eurostat adatai szerint a foglalkozási ráta vidéken 2010-2020 között 50-ről 66 százalékra emelkedett, ami a legjobb eredmény az EU-ban, a munkanélküliségi ráta pedig 14,3-ról 5,7 százalékra csökkent ugyanebben az időszakban.

Emellett 2020-ban trendforduló történt, már többen költöznek vidékre, mint ahányan elvándoroltak onnan, míg a vidéki születésarány 8,5-ről 9,8 százalékra emelkedett - ismertette az adatokat.


Párbeszéd: miért nem hosszabbítják meg a kilakoltatási moratóriumot?


Jámbor András Imre (Párbeszéd) azt kérdezte, hogy miért nem hosszabbítják meg a kilakoltatási moratóriumot. Azt is firtatta, hány ingatlant veszélyeztet a moratórium feloldása, mert szerinte akár a tízezret is elérheti ez a szám.

Úgy vélte, súlyosbodni fog a lakhatási válság és most a kormány számára adott a lehetőség, hogy megvédje azokat, akik az utcára kerülhetnek.

Varga Judit igazságügyi miniszter úgy válaszolt, a kormány -felmérve a helyzetet -sok intézkedéssel segítette a járvány alatt és most a háborús infláció miatt is a magyar családok megélhetését. Rendkívüli és határozott időre szóló intézkedés volt a kilakoltatási moratórium, Magyarországon az elsők között rendelkeztek erről Európában - közölte.

Megjegyezte: a helyi önkormányzattól is kérhetnek segítséget a bajbajutott családok.

Kiemelte: nem a kormány kezdeményezésére indulnak el ezek az eljárások, hanem bírósági döntés következményeként és a hitelező oldalon is lehetnek rászoruló családok.

A képviselő nem fogadta el a választ.


LMP: miért védi a kormány a multik extraprofitját?


Csárdi Antal (LMP) azt vetette fel, hogy a kormány miért védi a multik extraprofitját, a globális minimumadó bevezetése ugyanis meglátása szerint ezt jelentené. Magyarországon olyan alacsony a társasági adó, mint egy adóparadicsomban - közölte. Hozzátette: pedig az lenne a fontos, hogy a nagyvállalatok ne tudjanak kibújni az adófizetés alól.

Tállai András, a Pénzügyminisztérium államtitkára úgy válaszolt, nem érti, miért baj, ha megpróbálják idecsábítani a tőkét vagy miért lenne probléma, ha valaki befektet az országban, munkahelyeket létesít, adót fizet. Magyarország az eddig elért eredményeket szeretné megvédeni, amikor nem támogatja a globális minimumadó bevezetését - hangsúlyozta. Hozzátette: az adó bevezetésével megszűnne Magyarország versenyelőnye.

A képviselő nem fogadta el a választ.


Fidesz: Brüsszel a bevándorlók betelepítésén munkálkodik?


Németh Szilárd (Fidesz) kifejtette: a járvány, a háború és az energiaválság háttérbe szorította a biztonsági kihívást, amelyet a migrációs nyomás jelent. Magyarország határozott lépéseket tett az illegális migráció ellen és hozzáállását egyre több korábban kritikus ország helyesnek tartja - mondta.

Közölte: a harmadik országbeli migránsok diaszpórákat hoznak létre több nyugat-európai országban, és felmerül a kérdés, hogy Brüsszel "karba tett kézzel várja", hogy megoldódjon a helyzet, vagy tesz is valamit.

Azt kérdezte, Brüsszel a fokozódó migrációs agresszió ellenére továbbra is a bevándorlók betelepítésén és kötelező szétosztásán munkálkodik-e.

Varga Judit igazságügyi miniszter közölte: a veszélyek és bizonytalanságok korát éljük, a háború pedig a magyarok anyagi biztonságát is veszélyezteti. A kormány legfontosabb feladata biztosítani, hogy kimaradjunk a háborúból - sorolta.

Úgy látja, a déli határt folyamatosan védeni kell, hiszen továbbra is érkeznek illegális bevándorlók. A kormány kitartóan védi azt a határozott álláspontot, amely szerint elutasít minden kötelező kvótát - jelentette ki.

A képviselő elfogadta a választ.


KDNP: hogyan támogatják jövőre a családokat?


Simicskó István (KDNP) arról érdeklődött, hogy miként biztosítja a jövő évi költségvetés a kormány által bevezetett családtámogatások forrásait.

Kifejtette: a Fidesz-KDNP csődközeli állapotban vette át az ország vezetését 2010-ben, és azóta több kihívást kellett kezelnie, most pedig a háború hatásaival kell szembenéznie. Emellett fontos folytatni a megkezdett gazdaságpolitikát, a családok támogatását - mutatott rá.

Vitályos Eszter, a Kulturális és Innovációs Minisztérium államtitkára arról beszélt, hogy biztosítani kell a családok megbecsülését, kiadásaik csökkentését, fontos cél, hogy könnyebb legyen gyermeket vállalni. A kormány megtartja ígéretét, nem vesz el a támogatásokból, sőt a jövő évi költségvetésben többet fordít a családokra, és több intézkedést is tesz a családok támogatására - közölte. Hozzátette: továbbra is azon dolgoznak, hogy olyan komplex családtámogatási rendszert működtessenek, amely egész Európában példaként szolgálhat, hiszen a jövő a családokban van.

A képviselő elfogadta a választ.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!