OGY - Krónika 5. rész (kérdések)

Belföld, 2019.11.11

A nyelvvizsga-kötelezettség, a megújuló energiaforrások használata, uniós források felhasználása és a veszélyes hulladékok kezelése is szóba került a kérdések során, az Országgyűlés hétfői ülésén.



DK: véglegesen eltörlik a nyelvvizsga-követelményt a felvételihez?


Gréczy Zsolt (DK) arra kérdezett rá: valóban eltörlik-e a felsőoktatási felvételhez korábban kötelezővé tett nyelvvizsgát? Ez végleges eltörlés vagy csupán pár éves moratórium? - firtatta. Emlékeztetett: a kötelezettség a hátrányosabb helyzetben lévőket sújtja, ezért annak eltörlését számos szervezet követelte.

Schanda Tamás, az Innovációs és Technológiai Minisztérium parlamenti államtitkár úgy felelt: fenntartással hallgatta az elhangzottakat, mert szerinte a képviselő pártja vezetőjének kormánya vette volna el számos fiataltól az esélyt arra, hogy diplomát szerezzen.

A kormány továbbra is fontosak tartja, hogy az egyetemekről megfelelő felkészültséggel és nyelvtudással kerüljenek ki szakemberek - hangoztatta, hozzátéve: a kabinet úgy döntött: nem bemeneti követelmény a nyelvvizsga, de pluszpont jár érte.


LMP: lopott tűzifával teljesítjük a célszámokat?


Schmuck Erzsébet (LMP) arra kérdezett rá: lopott tűzifával teljesítjük a megújuló energia kötelezettséget? Bírálta, hogy a statisztikai hivatal egy új számítást vezetett be a megújuló energiaforrások használatával kapcsolatban, amelynek eredményeként 5 százalékponttal emelkedik a mutató. Szerinte az új számítás okán nincs garancia arra sem, hogy az illegálisan kitermelt tűzifával teljesítsük a célszámokat.

Schanda Tamás azt mondta: a KSH független szerv, amelynek működését törvény szabályozza. Azt tanácsolta a képviselőnek, hogy ha az adatokban eltérést észlel, azt a hivatalnak jelezze, a kormánynak itt nincs dolga. Rámutatott: a KSH adatait az Eurostat sem kérdőjelezi meg.

A megújuló energiaforrások használatának statisztikájáról közölte: a módszertant más országokban is használják, és nem feltétlenül lopott az a tűzifa, ami nem fenntartható erdőgazdálkodásból származik, számos más legális formája létezik a tűzifa előállításának.

Támogatják az önkormányzatok szociális tűzifa-vásárlását is - hangoztatta.


Jobbik: mikor zárul le a kiskunhalasi veszélyeshulladék-ügy?


Farkas Gergely (Jobbik) arra várt választ: mikor zárul le a kiskunhalasi veszélyeshulladék-ügy? Arra mutatott rá: akár ezer tonnát is meghaladhatja az ott tárolt veszélyes hulladék mennyisége. Az anyagok egy része már kijutott onnan, a szennyezés meghaladja a határértéket. A probléma tíz éve húzódik az illetékes hivatalok tétlensége miatt - sérelmezte.

Schanda Tamás emlékeztetett: büntetőeljárás is indult az ügyben, az érintett kft. vezetőjét bűnösnek mondták ki. A hatóság kötelezte az ügyvezetőt az eredeti állapot végrehajtására, de mivel sem ő, sem a későbbi tulajdonosok nem tettek eleget annak, azt az adóhatóság végzi. Az elszállítás 380 millió forintba kerül, amelyhez elengedhetetlen a hatósági eljárás lefolytatása.



DK: hogyan igazítják a pályázatokat a megváltozott körülményekhez?


Hajdu László (DK) egy XV. kerületi, városrehabilitációra benyújtott pályázat kapcsán kérdezett rá arra, hogyan kívánja a kormány az uniós pályázatokat a benyújtás óta megváltozott körülményekhez igazítani?

Mint mondta, 1,5 milliárd forintot nyert a kerülete, amelynek azonban a felét vissza kellett utalni az államkincstárnak. Hogyan segítheti ez az önkormányzatok versenyképességét, ha a forrás elnyerése óta 20 százalékkal emelkedtek az árak? - kérdezte.

Bodó Sándor, a Pénzügyminisztérium foglalkoztatáspolitikáért és vállalati kapcsolatokért felelős államtitkára azt mondta: szükséges mind az infrastrukturális fejlesztés, mind a hátrányos helyzetű lakosság felzárkóztatása, ezért mindkét szempontot mérlegelik a források felhasználásakor.

A projektek tartalmának módosítását egy kormányrendelet szabályozza - hangsúlyozta, és azt ajánlotta a képviselőnek, vegye fel a kapcsolatot az irányító hatósággal.


LMP: lesz-e forrás az azbesztmentesítésre?


Schmuck Erzsébet (LMP) arra kérdezett rá: lesz-e végre központi költségvetési forrás 2020-ban az azbesztmentesítési program folytatására? Emlékeztetett: uniós kötelezettség az azbesztmentesítés, ám a kormány szerinte folyamatosan elszabotálja azt. A képviselő szólt az azbeszt egészségkárosító hatásáról.

Schanda Tamás államtitkár válaszában visszautasította, hogy a kormány elszabotálná az azbesztmentesítést. A kormány kiemelten kezeli a lakossági azbeszt kezelését, éppen annak egészségkárosító hatása miatt, ezért 2030-ig 1,6 millió tonna azbeszt eltávolítását tűzte célul.

A technológiai tárca lakossági azbeszt-programot állított össze, ennek célja, hogy házhoz mennek átvenni a bontási hulladékot, így megelőzhető az illegális lerakás vagy a szakszerűtlen kezelés.

A tevékenységet arra feljogosított vállalkozóval végeztetik, és veszélyes hulladékként adják át a hulladékot - hangsúlyozta.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!